Bivši trener Sitija seksualno zlostavljao fudbalere: Četvorica njegovih igrača su se ubili, a među njima je i legendarni Geri Spid (VIDEO)

Beri Benel nikada nije priznao da je zlostavljao Spida, ali jeste da je Velšanin bio kod njega kući

  • 0

Prvi dani januara 2018. godine ponovo su uzburkali strasti u Engleskoj, gde je počelo suđenje bivšem treneru Mančester Sitija Beriju Benelu. Čoveku koji je optužen da je napastvovao 55 dečaka tokom svoje karijere, gde je bio zadužen za mlađe kategorije.

Benel, koji je u međuvremenu promenio ime u Ričard Džons, priznao je sedam dela, dok ga sud tereti za još 48. Ipak, pretpostavlja se da je preko 100 mališana prošlo kroz njegovu kući i da ih je seksualno zlostavljao.

Ono što je takođe poražavajuće jeste da su se četvorica njegovih bivših igrača tokom svog života na kraju ubili, a među njima je i legendarni Geri Spid. Velšanin koji se obesio 2011. godine, a kog je Benel trenirao. Navodno su Spid i Alan Dejvis bili ''omiljeni'' Benelovi igrač. Pomenimo i to da se Dejvis takođe ubio.

Suđenje je otvorilo pandorinu kutiju i nizale su se optužbe protiv Benela, kao i njegovih saradnika. Prvi je na udaru bio bivši šef skauting službe Građana Ken Barns. On i Mark Grimsli, trener mlađih kategorija, znali su šta je Benel radio, ali nisu ništa preuzeli povodom toga.

Printskrin: Youtube

Prvi koji se javio i optužio Benela da ga je seksualno zlostavljao bio je bivši igrač Krua Endi Vudvord. On je u novembru 2016. smogao hrabrosti i tako ''naterao'' i ostale da izađu u javnost. Pomenimo samo to da je Benel radio u Kruu nakon što je 1992. dobio otkaz u sitiju pod nerazjašnjenim okolnostima.

Engleski Gardijan donosi i reči jednog od fudbalera kog je Benel zlostavljao, a koji je ipak želeo da ostane anoniman:

- Praktično sam živeo sa njim. Kupovao mi je poklone i vodio na izlete, a zlostavljao me je već prve noći kada sam prespavao u njegovoj kući - stoji u svedočenju.

Korak koji je pomenuti Vudvord napravio 16. novembra naveo je nekolicinu ostalih da već 21. podnesu prijave. Dan kasnije, Stiv Voters (Vudvordov tadašnji saigrač) uradio je isto i tako naterao nekadašnjeg trenera Krua Darija Gradija da izađe u javnost sa izjavom da ništa nije znao o seksualnom uznemiravanju igrača.

Benel je 1994. godine prvi put uhapšen u Floridi, gde je potom izdržavao kaznu zatvora od četiri godine. Tada ga je jedan 13-godišnji klinac optužio za zlostavljanje, dok su bili na turneji po SAD.

U međuvremenu je po izlasku iz zatvora, gde nije odslužio celu kaznu, dospeo u sudnicu 1998. godine gde je osuđen na devet godina zatvora zbog seksualnog uznemiravanja dečaka od 9 - 15 godina. U maju 2015. je takođe dobio dve godine zatvora zbog grehova koje je učinio davne 1980. godine u jednom fudbalskom kampu.

To je bio njegov početak s obzirom na to da ga terete da je od 1979. do 1991. godine napravio najveći broj seksualnih prekršaja. Suđenje se i dalje nastavlja, a prema istraživanja engleskih medija većina igraća koji su zlostavljani kasnije su imali problema sa drogom i alkoholom.

Nažalost, četvorica su izvršili samoubistvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA