≫ 

Najbolji srpski sudija Milorad Mažić: Nema nameštanja u Superligi! (VIDEO)

Naš internacionalac ističe da je UEFA odredila tri koraka u borbi sa huliganima i dodaje da bi utakmica Lige šampiona bila odmah prekinuta da se desi slučaj sa derbija

  • 11

Protiv svega što narušava integritet i misiju sporta - Fer plej, fer lajf, naziv je konferencije koja je održana u Beogradu, a o negativnim pojavama u toj oblasti govoriće najkompetentniji domaći i inostrani sportski stručnjaci i predstavnici Vlade Srbije.

Nameštanje sportskih utakmica i rezultata, uplitanje organizovanog kriminala u sportska takmičenja, nasilje na stadionima, korišćenje dopinga u vrhunskom sportu i slično, ugrožavaju integritet sporta i dovode u pitanje njegov dalji integritet, razvoj i misiju, u smislu promovisanja nekih od najznačajnijih vrednosti svakog društva.

>>> Mažiću i ekipi VAR nije potreban: Bez greške odsudili večiti derbi, na kraju im svi čestitali!

Među učesnicima konferencije su ministri Vanja Udovičić i Nela Kuburović, državni sekretar u MUP Biljana Popović Ivković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, internacionalni fudbalski sudija Milorad Mažić, predstavnik UEFA Mašimiliano Mićenzi, te Milan Janković, direktor za brend i sponzorstva kompanije SKS365 Malta.

Govoreći na konferenciji “Fer plej, fer lajf”, nternacionalni fudbalski sudija Milorad Mažić istakao je važnost teme, koja, predstavlja “drugu stranu medalje sporta”.

Nameštanje sportskih utakmica i rezultata, uplitanje organizovanog kriminala u sportska takmičenja, nasilje na stadionima, korišćenje dopinga u vrhunskom sportu i slično, ugrožavaju integritet sporta i dovode u pitanje njegov dalji integritet, razvoj i misiju, u smislu promovisanja nekih od najznačajnijih vrednosti svakog društva.

- Pravi se fama da je naše prvenstvo neleguralno, ali postoji ljudi i intergritet iz UEFA. Kod nas nije raširren slučaj kladionica kao u našem okruženju - rekao je Mažić na konferenciji "Fej plej, fer lajf" koja je održana u hotelu Metropol u saradnji Ministarstva omladine i sporta i novinske agencije Tanjug.

Foto: ATA Images



Jedan od najuglednijih evropskih arbitara ističe da tokom karijere nikada nije trpeo pritiske da sudi u korist određenog tima.

- Pre utakmice odmah bih prijavio nadležnima, nisam u karijeri imao takvu vrstu pritiska. Klubovi pokušavaju da prave pritiske kroz analize, izjave, ta reč se puno koristi kod nas i nisam siguran da ima veliko značenje. Imamo i mi sudije sa veliki pritiskom da sude na pravi način, fudbaleri takođe... Kod nas se daje negativna konotacija navijačima, posebno pred večiti derbi. Ne obraćam pažnju na to, pokušavam da budem na visokom nivou, a greška je sastavni deo sportsite- navodi Mažić.



Primećuje takođe da problem sa pirotehnikom na stadionima postoji i u inostranstvu, ne samo u Srbiji.

- Pale se i baklje na utakmicama Lige šampiona, pre nekoliko meseci to je bio slučaj na meču Bazel - CSKA, Rusi su zapalili baklju, a slično je bilo i pre nekoliko godina kada sam sudio reprezentacijama Rumunije i Grčke. UEFA takve svari drakonsko kažnjava i represivnom politikom hoće da spreči nasilje", primećuje.

Prema njegovim rečima veliki problem je i takmičenje mlađih kategorija, odnosno ponašanje dece, koja se ugledaju na roditelje, te ocenjuje da mnogi leče frustracije na stadionima.

- Slabo se ko bavi tim, a jako je važno. Bio sam na jednom takvom meču pre 15 godina kada su roditelji i familija pravili probleme i tukli se - naveo je Mažić.

VIDEO: Ovako su privedeni huligani iz Hrvatske na 156. večitom derbiju u fudbalu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin iz Srbije

    24. januar 2018 | 15:38

    Mažicu toliko si derbija namestio za Partizan .Nemoj da se lažemo, kada svi znaju da sviraš po narudžbini za Partizan.

  • Delija

    24. januar 2018 | 15:56

    Necemo se lagati,namestaju ligu sampiona a ne nasu kukuruz ligu!

  • Milos

    24. januar 2018 | 16:40

    Ne znam da li se ti to tešiš. Bogami nameštaju i to svi. Pogotovo su sumnjive utakmice koje idu u prelaze: iz "2" u "1" i obrnuto. U ovom prvenstvu ti si sudio utakmicu koju su klubovi namestili, pa čak i ko će da postigne gol. Rezultat sam znao sat pre utakmice, a ko će da postigne gol - dan pre utakmice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA