≫ 

Zbog Novaka želi da osvoji Australiju: Čung odao priznanje srpskom teniseru! (VIDEO)

Mladi Koreanac ističe da je stastavao uz finale Đokovića i Conge pre skoro 10 godina na Australijan openu

  • 5

Simpatični koreanac Hjeon Čung je veoma ubedljivo pobedio svog pandana po priređenim iznenađenjima u Melburnu, amerikanca Sandgrena, i došao na korak od skoro nezamislivog uspeha – nastupa u finalu Australijen Opena.

>>> KO JE ČUNG? PET stvari o korejskom Đokoviću, novoj zvezdi svetskog tenisa! (VIDEO)

Da bi ostvario i to čudo, moraće da pobedi izuzetno spremnog i rasterećenog prošlogodišnjeg šampiona, Rodžera Federera, kome se žreb itekako “otvorio”, naročito posle sinoćnje predaje Rafaela Nadala u meču protiv igrača koga je više nego ubedljivo dobio u finalu Vimbldona prošle godine, hrvata Marina Čilića.

U razgovoru sa medijima posle pobede nad Sandgrenom, Čung nije krio oduševljenje ostvarenim:

- U poslednjem gemu, svašta mi se motalo kroz glavu; ostvarujem najveći uspeh u istoriji korejskog tenisa, čeka me neka velika slavljenička ceremonija… Uh, bilo je baš teško ostati smiren do poslednjeg poena! - uz smeh kaže Čung, na engleskom koji još pokušava da usavrši, po sopstvenom priznanju – uz pomoć druga iz Čikaga.

- Moram da poboljšam svoj engleski, inače ko zna šta ćete sve još čuti od mene na pres konferencijama. To mi dodje podjednako teško kao trenirati tenis, zamislite- šali se dalje koreanac.

Foto: Tanjug/AP

- Svi azijski igrači se ugledaju na Kei Nišikorija, uključujući mene!- bez sujete kaže sjajni mladi as i dodaje:

- Drago mi je što sada cela azija prati moje mečeve – jer, ne stvara se teniska istorija svaki dan…Tačno, izjavio sam u Milanu (kada je osvojio Nekst Džen turnir) da me čak ni u rodnoj Koreji mnogi neće prepoznati. A, sada, kada je stanje drugačije – ni to me ne opterećuje - osim ako me niko ne bude terao da dajem više od 100% mojih mogućnosti!

Upitan koji Grend Slem bi voleo prvo da osvoji, Čung kao iz topa kaže:

- To bi bio Australijen Open! Još su mi sveža sećanja na inspirativni finalni meč Novaka Đokovića i Conge, uz koji sam stasavao. I tada i sada mi je to san kome stremim - odaje pijetet svom prekjučerašnjem rivalu i idolu neposustajući koreanac.

VIDEO: Ovako je Novak Đoković emotivno i sa drhtavim glasom pričao o svom ispadanju i daljoj karijeri

Evo nekoliko zanimljivosti iz karijereHjeona Čunga

1. Postao je prvi Koreanac u istoriji tenisa koji je ušao u četvrtfinale Grend Slem turnira. To nije pošlo za rukom ni jednoj igračici iz ove Azijske zemlje. Takođe, on je – sa 21 godinom i 254 dana – najmlađi učesnik šesnaestine finala, osmine i četvrtfinala  Austrelijen Opena svih vremena.

2. Ulaskom u osminu finala ostvario svoj najbolji rezultat na turnirma ovog ranga u karijeri. Prošle godine je izgubio od Kei Nišikorija u 3 kolu Rolan Garosa, što pokazuje njegov brz I suštinski napredak – iz godine u godinu. Prošle godine je eliminisan u 2 kolu Australijen Opena od Grigora Dimitrova.

Foto: Tanjug/AP

3. Ovo mu je treća uzastopna pobeda protiv Top 20 igrača u karijeri. Pobedom protiv Zvereva, smanjio je prednost koju igrači iz ove selekcije imaju u mečevima protiv njega, sa 5 pobeda I 17 poraza. Zverev (4) je najbolje rangirani igrač koji je “položio oružje” pred sjajnim Koreancem, za kim slede Gofen (13 – Montreal 2017), Roberto Bautista – Agut (13 – Šangaj 2017 – kada je Novak izgubio od španca).

4. Čung predvodi grupu od samo 22 igrača koji su uspeli da osvoje preko 50% poena sa osnovne linije, što znači da je igra na mreži i ove godine “dobitni” faktor za uspeh – sa 67% realizovanih razmena sa ove pozicije. Kao pokazatelj toga koliko je ubitačan Čung sa ove pozicije – služi podatak da je u petom i odlučujućem setu koji je osvojio protiv Zvereva – Čung osvojio 14 od 17 udaraca, a Zverev samo 3 od 20.

5. Mladi Koreanac je igrač koji je u 3. kolu Australijen Opena pretrčao najviše, i sigurno je iskoristio svoju izuzetnu kondiciju, snagu udaraca (naročito forhenda), atleticizam i poslovičnu azijsku upornost da napravi iznenađenje života protiv njegovog teniskog idola iz Srbije.

(Specijalni izveštač Telegafa iz Melburna, Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA