≫ 

Sa Džajom dogovorio prelazak u Zvezdu, zatim su ga naterali da krišom ide u Dinamo ZG, da bi Prosinečki sve javio crveno-belima: Filmska priča igrača Čuke (VIDEO)

Ovo je priča o Darku Zoriću, ofanzivnom vezisti Čukaričkog i nekadašnjem najboljem igraču Crne Gore koji se u budućnosti nada da će napokon obući crveno-beli dres

  • 0

Sa njegovim fudbalskim kvalitetima javnost u Srbiji se najviše upoznala krajem 2015. godine kada je u dresu Borca iz Čačka sa tri gola i dve asistencije ''potopio'' Crvenu zvezdu i odveo popularne Zebre u četvrtfinale Kupa Srbije.

Sa oreolom igrača koji ''zna s loptom'', Darko Zorić je u januaru 2017. godine potpisao ugovor sa Čukaričkim na insistiranje Nenada Lalatovića koji ga je trenirao u Čačku i lično se uverio u njegov veliki potencijal.

O njegovom fudbalskom životu se malo toga zna. Poznato je to da je 2013. bio viđen u dresu Crvene zvezde, da ga je Dragan Džajić lično zvao, ali ne i to da je, zbog ''igrica sa strane'' ,umesto u Beograd otišao u Zagreb da potpiše sa Dinamom. Kao i da ga je Robert Prosinečki ''odao '' crveno-belima.

Tada je bio na meti i slavnog Intera, a novinari sa ''čizme'' su bili puni hvale na račun njegovih igara.

Povrede su ga sprečile da u Čukaričkom pokaže sav svoj potencijal, ali se Zorić nada da će posle priprema na Kipru polako krenuti njegovo vreme.

Foto: telegraf.rs

- Imao sam dve povrede od početka sezone. Zbog operacije prepona nisam letos odradio pripreme u Sloveniji. Jeste da sam trenirao individualno, ali niko ne može da se spremi onako kao što se sa ekipom spremiš. Uhvatio sam polako ritam. Ulazio sam sa klupe, zatim počeo četiri utakmice, ali je opet došla povreda stopala i operacija. Odigrao sam 12 utakmica u polusezoni, ali kao da nisam ni igrao. Hvala Bogu, sada sam dobro - počeo je Zorić svoj razgovor za Telegraf.

Malo je falilo da ofanzivni vezista uopšte ne bude na spisku putnika za Limasol. Sve do poslednjeg dana se nije znalo da li ostaje u Čukaričkom.

- Ja sam tražio da idem, jer sam želeo da od početka budem starter i da se vratim u formu. Ali, eto, pričao sam sa gazdom Čuke i upravom i doneli smo odluku da je najbolje da ostanem i pomognem i sebi i ekipi. Imam osećaj da veruju u mene i zato sam i ostao - jasan je Zorić.

Njegov fudbalski put je krenuo iz rodnog Nikšića. Najpre iz Sutjeske, da bi vrlo brzo postao legenda gradskog rivala Čelika.

- Prošao sam mlađe kategorije Sutjeske i priključen sam prvom timu. Ja sam, ipak, odlučio da se nakon određenog vremena preselim u Drugu ligu Crne Gore. To je bio pun pogodak. Ušli smo u Prvu ligu, dao sam dosta golova... - priseća sa Zorić koji otkriva da nije ima problema zbog menjanja tabora:

- Nije se baš tako gledalo na moj prelazak. Čelik je imao antihuligansku grupu, Sutjeska takođe dobre navijače. Ipak, kada je bio prvi gradski derbi, koji smo dobili sa 3:0, zamerili su mi navijači Sutjeske, jer sam skinuo dres Čelika i ljubio ga prilikom postignutog gola. Ali šta da se radi, tada sam bio dete. I dan-danas kad se setim tog derbija sav se naježim.

Foto: fkčukarički.rs

U dresu mlade reprezentacije Crne Gore odigrao je savršen turnir i Evropi pokazao da ''tamo negde u Nikšiću postoji neki Darko Zorić.'' Nije dugo trebalo da ga javnost poveže s nekim klubom. U ovom slučaju to su bili Inter i Borusija iz Dortmunda.

- Ta pisanja su se pojavila posle turnira Valerij Lobanovski kada sam bio najbolji igrač noseći dres mlade reprezentacije Crne Gore. I kod nas, ali i u Italiji gde je tekst o tome pisao jedan od najpoznatijih tamošnjih novinara. Konkretnih ponuda nije bilo, ali su mi ta pisanja svakako dala dodatno samopouzdanje - priznaje Zorić.

Samopouzdanje koje ga je dovelo pred vrata Crvene zvezde, kluba za koji odmalena navija. Sve je bilo praktično gotovo, pogotovo posle poziva Dragana Džajića, ali je zatim usledila filmska priča za tužnim krajem za njega.

- Ponudu Zvezde sam dobio 2013. godine kada sam bio najbolji igrač Crne Gore. Dragan Džajić me je lično zvao. Ja nisam mogao da verujem. Prvo je zvao mog menadžera i rekao ''Hoću da se čujem sa dečkom, dajte mi ga.'' Onda sam ja pričao s njim, glas mi je drhtao. Bio sam dete i pričao sam sa takvom legendom jugoslovenskog i svetskog fudbala - počeo je Zorić da se priseća tog razgovora:

- Pitao me je da li bi voleo da dođem u Zvezdu i rekao sam; ''Naravno da bih voleo, to mi je velika želja.'' Nikada nisam ni krio da sam veliki navijač Zvezde.

Međutim...

- Konkretno se dogodilo to da su mog tadašnjeg gazdu, koji je odlučivao o svemu i plaćao sve, zvali iz Dinama. Trebalo je da idem za Beograd, ali sam otišao u Zagreb da potpišem za Dinamo. To ljudi iz Zvezde nisu znali. U Zagrebu je bio Roberto Prosinečki koji se spremao da poseti Zvezdu na prirpemama u Sloveniji. Našli smo se sa Darkom Alegićem, tastom i menadžerom Ibanjeza, a Prosinečki je nešto kasnije pitao šta ja radim u Zagrebu - u dahu je Zorić odgovarao na pitanje Telegrafa:

Foto: fkčukarički.rs

- Rekao sam mu da je trebalo da potpišem za Zvezdu, ali da sam došao ovde u Zagreb da završim sa Dinamom. Doduše, ne bih ni igrao odmah već bih otišao na pozajmicu. Kada je rekao da ide za Sloveniju, meni je sve bilo jasno. Došao je tamo, pričao je da je bio sa nekim Zorićem koji će potpisati za Dinamo.  Zvezdu nisam obavestio, oni su mislili da hoću da ih prevarim i Dragan Džajić mi se više nikada nije javio. Na kraju je sve propalo i ja sam se vratio u Čelik. To je bilo jako teško vreme za mene.

- Da se razumemo! Ja sam hteo da potpišem za Zvezdu, džabe bih igrao za nju, ali se ništa nisam pitao. Rekli su mi da moram da idem u Dinamo i poslali su me tamo.

Agoniju je prekinuo poziv iz Atine. Bio je to Dušan Bajević koji je Zorića želeo da vidi u AEK-u.

- Bajević je preko vesti pratio situaciju i video da sam ostao u Čeliku. Čuo je za nekog tamo Zorića koji je proglašen za najboljeg igrača Crne Gore i zvao je moje menadžere. Hteo me je u AEK-u i ja sam ugrabio poslednju priliku da odem iz crnogorskog fudbala - rekao je Zorić i nastavio:

- Nisam se tamo naigrao. Jesam u drugoj ligi, ali su na moje mesto doveli veliku konkurenciju po povratku u elitu. Ta dva ranga jednostavno nisu ista, a oni su hteli odmah da napadnu titulu. Doveli su Vargasa i Buonanotea, tu je bio i Manolas. Sve igrači na mojoj poziciji. Ja sam tu bio četvrti igrač i samo sam želeo da idem i igram.

Otišao je Zorić iz Atine, i to u Čačak.

- Zadnjeg dana prelaznog roka prešao sam u Borac. Samo u Borcu i Radničkom iz Niša je bilo mesta, jer su u ostalim timovima rosteri bili popunjeni. Gledao sam tabelu, video da je Borac tada bio pri vrhu, i došao u Čačak. To je bio pun pogodak.

Nije mu dugo trebalo da pokaže zašto je bio proglašen za najboljeg igrača Crne Gore. Ta potvrda je stigla protiv nesuđenog kluba. Marakana dugo nije videla takvu partiju protivničkog igrača. Borac je rasturio Zvezdu rezultatom 5:1, a za sve golove je zaslužan bio upravo Zorić.

- To se ne zaboravlja nikada. Bila je to prelepa noć. Sve nam je polazilo za nogom. Ušli smo opuštenije meč. Nismo imali šta da izgubimo. Jedna utakmica, a igra se na Marakani. Međutim, i Zvezda nas je mnogo potcenila. Nisu smeli, jer je Borac bio drugi ili treći. Mi smo to iskoristili i praktično svaki šut je bio gol. Oni su tada igrali visoko, na 30-40 metara od svog gola, a mi smo to sjajno koristili i preko odbrane dolazili do prilika i golova.

- Kada smo došli u Čačak autobusom, dočekao nas je veliki broj navijača. Iskren da budem, nisam ni video da ih toliko ima. Mi smo slavlje počeli još u autobusu, da bi potom svi zajedno slavili veliki trijumf. Burna noć je bila. Kao i jutro - kroz osmeh se Zorić priseća tog decembra 2015. godine.

Bez obzira na sve, bajka Čačana se nije nastavila. Ekipa se vrlo brzo raspala.

- Na polusezoni smo bili drugi i nemoguće je da je uprava dopustila da se igrači tako raštrče.Otišli je pet, šest igrača. Ostali smo samo Vujaklija, Tanasin, Bajić i ja. Ostali su svi došli i veoma teško je to bili uklopiti. Uprava samo malo da je stala iza svega, da je vratila dugi igračima oni ne bi mogli da napuste klub. Bio je to jedan skup sjajnih igrača. Kockice su se baš poklopile. Lepo je tada bilo videti da je Borac između Zvezde i Partizana - iskren je Zorić.

Ta utakmica i drugi put ga je dovela u priču sa Zvezdom.

Zvezda se posle Borca opet pominjala. Zvali su iz kluba, interesovali se, ali ne znam šta se desilo. Do transfera nije došlo. Ko zna, nikad nije kasno. Možda nekada i zaigram i ispunim veliku želju. Samo da se ja vratim i da zaigram standardno, da krenu rezultati.

Na Marakanu ponovo nije otišao, usledio je povratak u AEK.

- U to vreme dobio sam poziv Ljubiše Tumbakovića i odigrao sam par utakmica za A reprezentaciju Crne Gore. Ja lično sam imao neke ponude, ali AEK ih zvanično nije dobio. Ili mi oni nisu rekli ništa. Vratio sam se iz Borca u AEK koji je tražio da potpišem novi ugovor pa da idem na pozajmicu. Ja to nisam hteo. Imao sam ugovor još godinu dana  i želeo sam da ostanem ovde.

- Potpisao bih ja novi, ali samo u slučaju da ostanem u Atini. Želeo sam da se borim za mesto u timu. Međutim, njihova ideja je bila pozajmica gde bih igrao standardno i ja sam to odbio. Sklonili su me, pola godine nisam igrao i onda sam došao u Čukarički - istakao je Zorić.

Sa Čukom ovog proleća ima jasan cilj - da Brđani budu među četiri ekipe u SL i da ponovo osvoje Kup.

- Kup i jeste naš cilj, kao i da budemo među četiri ekipe u prvenstvu. Čuka je već jednom osvojila Kup, zašto ne bi i dva puta. Napredak jeste najteža ekipa koju smo mogli da izvučemo. Vidim da su se i pojačali tokom zime i ne bi trebalo zaboraviti da ih predvodi sjajan trener Milorad Kosanović koji je i mene trenirao u Borcu - iskren je Zorić.

U prvenstvu ih čeka žestoka borba, a Zorić se ne obazire na priče da bi nečasne radnje mogle da obeleže borbu za Evropu.

- Ako je neko odlučio da namesti utakmicu, onda protiv toga ne možeš da se izboriš. Pogotovo u Srbiji. Međutim,mi smo dobar tim, dobro se spremamo i imamo sve vrhumske uslove za to ovde na Kipru. Na kraju krajeva, kad dođemo na teren niko neće moći da umanji naš kvalitet. Čak i ako suđenje bude bilo onakvo kakvo ne bi trebalo da bude, mislim da ćemo mi to prebroditi. Dosta puta smo pokazali da smo kvalitetna ekipa - ističe fudbaler Čuke.

Foto: fkčukarički.rs

Zorića, kao nekadašnjeg reprezentativca Crne Gore, je obradovalo to što će Srbija u okviru LIge nacija gosotovati u Podgorici.

- Biće interesantno. Iako mnogo volim Crnu Goru, svoju zemlju, moram da priznam da je Srbija jača od nas. Ipak, Tumbaković je sve to dobro namestio. Relativno mladi igrači koji igraju u svojim klubovima. Evo, Marušić u Laciju vrhunski igra. Tu su Jovetić, Janković, Kosović...Bez obzira na sve, ne možemo da kažemo da smo bolji od njih.

- Ubeđen sam da će u Podgorici biti spektakl. Hoće i u Beogradu, ali je u Crnoj Gori ipak manji stadion. Nema sumnje da će atmosfera biti prijateljska. Ljudi, pa mi smo bratske zemlje - podvlači Zorić.

Osvrnuo se i na plasman Orlova na Mundijal.

- Ovo što je Srbija ostvarila je veliki uspeh. Jedva čekam da SP počne i svim srcem ću navjati za Srbiju. Svaka grupa je teška, a mislim da će meč sa Brazilom da se pamti. Srbija uvek igra sjajno protiv velikih timova.

Takođe, nema dilemu ko je favorit za titulu.

Iako se bodovi dele, mislim da će Zvezda osvojiti titulu ove godine. Imaju vrhunski tim i dobro su vođeni. Tačnije, crveno-beli imaju dva vrhunska tima. Realno su favoriti u odnosu na Partizan - rekao je Zorić, koji se potom za kraj osvrnuo i na učešće večitih u 1/16 finala Lige Evrope:

- Mislim da mogu da prođu u narednu rundu. To što su uradili je definitivno veliki uspeh. Samo tako da nastave i da doguraju što dalje.

(Mario Marić - izveštač Telegrafa sa Kipra)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA