≫ 

Mažić dominirao u finalu i ukrotio Ronalda, sad finale Mundijala nije daleko: Ove 3 stvari iz Kijeva mogu mu doneti krunu karijere u Rusiji (VIDEO)

Kada si fudbalski sudija iz Vrbasa i o tebi niko ne priča nakon finala Lige šampiona osim Srba - to je dobar znak!

  • 14
Milorad Mažić ućutkava Ronalda; Foto: Tanjg/AP

Naš arbitar Milorad Mažić nije bez razloga miljenik Pjerluiđija Koline - dobio je poverenje za finale Lige šampiona i potpuno ga opravdao.

Ne samo on, već i Milovan Ristić i Dalibor Đurđević, uz Nenada Đokića i Danila Grujića, sve je savršeno funkcionisalo od početka do kraja, pa se Mažić može nadati i pozivnici za finale Mundijala u Rusiji!

>>> Ronalda saigrači šikanirali u svlačionici tokom slavlja, a Ramos i Modrić su imali posebno lud pozdrav (VIDEO)

Nije bilo odluke koja bi se mogla osporiti, ili koja bi mogla drastično da utiče na tok meča. Jedina kontroverza meča je duel u kom je Serhio Ramos povredio Salaha, što nema veze sa Mažićevim rasuđivanjem.

Taj trenutak se može gledati samo iz moralne perspektive Španca koji ne preza ni od čega, ali je sve izveo suviše perfidno i lukavo, ne dajući Mažiću elemente za karton, iskoristivši delimično i grešku Egipćanina.

Salah je prvo sam obgrlio ruku Ramosa i samo mu servirao priliku da u zajedničkom padu izvede uradi ono što je uradio - izbaci iz igre najjačeg aduta Liverpula povredom.

Pored toga, Mažiću je uspelo da potpuno učvrsti autoritet kod najvećih zvezda, odlučno donese najteže odluke u najvažnijem evropskom meču godine i pridobije simpatije čak i Engleza, poslovično naviknutih na tabloidnu paljbu po svima koji nisu sa njihovog podneblja.

Rasprava se završava kartonom Foto: Tanjug/AP

POTPUNO UČVRŠĆENI AUTORITET KOD NAJVEĆIH ZVEZDA

Mažić je prevalio veliki put od 2014. kada ga je Kristijano Ronaldo potcenjivački gledao i pokušavao da izvrši paklen pritisak na Mundijalu, posle penala za Nemačku i isključivanja Pepea.

Mnogi igrači koji su ga tada gledali kao sudijskog novajliju, podložnog pritiscima, sada su dobro upoznati da sa Mažićem nema rasprave ni mogućnosti za istu.

Naš najbolji arbitar čvrsto ostaje pri odlukama i sada mu je posao olakšan upravo zbog statusa koji je zaslužio dugogodišnjim radom.

Mažić je kapitene upoznao sa onim što ih čeka Foto: Tanjug/AP

KLJUČNE ODLUKE

Pet minuta slave zaslužio je i Dalibor Đurđević, koji nije dozvolio preterano slavlje igračima Reala u 43. minutu posle gola, opravdano poništenog. Situacija je bila veoma osetljiva, golovi pred kraj poluvremena kada pada koncentracija i te kako mogu da prelome mečeve, a sada je munjevito primećena ofsajd pozicija Kristijana Ronalda bila dovoljna da se preseče.

Brzo su iskomunicirali Đurđević i Mažić, Benzema je bio u ofsajdu takođe, pred odbitak iz kog je zatresao mrežu, a čak se i pri ovoj odluci videla želja igrača Reala da što pre odustanu od prepirke.

Malo je ko mogao da to očekuje od situacije u kojoj je postignut pogodak, ali je igračima Reala brzo bilo jasno da nema svrhe.

Casemiro Handball (No Penalty) Real Madrid vs Liverpool 26-5-18 (1) on Vidnews.

Pored toga, Mažić je bio neumoljiv kod prvog gola Benzeme i kiksa Karijusa, nije poklekao ni kod Kazemirovog igranja rukom u kaznenom prostoru. Situacija je bila takva da nije bilo elemenata za penal, fudbaler Reala se na vreme postavio tako da izbegne pokazivanje na belu tačku.

OPŠTI UTISAK JAVNOSTI

Nikome nije data ni trunka šanse da napravi bilo kakvu pritužbu, naprotiv, nemački i španski eksperti su, primera radi, veoma pohvalno govorili o Mažićevoj arbitraži. 

Stručnjak španske Marke Oliver Anduhar je bio oduševljen brzinom reakcije kod gola iz ofsajda, specijalizovani sudijski portali poput nemačkog IG-Schiedsrichter samo imaju reči pohvale za našeg arbitra.

Razlozi su njegova neprimetnost, nije bilo pretencioznosti niti želje da se bude u prvom planu, što je jedan od preduslova za dobro obavljeni posao.

Mažić se na terenu ponašao u skladu sa stavom koji prikazuje i u komunikaciji sa medijima - svedeno, jednostavno, konkretno.

Po svemu je podsetio na Pjerluiđija Kolinu kog su se i najveće zvezde fudbala plašile, iako nema fizičku prednost čuvenog italijanskog ćelavca, koji je zlokobnim pogledom potpuno vladao posle svakog zvuka pištaljke.

Ovde ni jezik nije bio prepreka u komunikaciji - Luka Modrić je brzo vraćen na mesto Foto: Tanjug/AP

KO MOŽE DA GA UGROZI NA MUNDIJALU?

Dobri mečevi Mažića i greške konkurenata su bili idealna kombinacija da Mažić ispliva na sam vrh, iznad Feliksa Briha, Džunejta Čakira, Bjorna Kujpersa i Damira Skomine, kome je poljuljan status zbog arbitraže na meču Roma - Liverpul.

Mala je šansa da neko sa drugih podneblja i kontinenata može da ugrozi Mažića, naročito posle perfekcije viđene u finalu Lige šampiona.

Skomina je nedavno bio u klinču sa Mesijem Printskrin: Youtube/CAMPUTEPLUS SPORT

Poslednje finale sudio je Nikola Ricoli iz Italije, 2010. je delegiran Hauard Veb iz Engleske, dok je 2006. Horasio Elizondo iz Argentine bio na centru.

Van evropskog podneblja, Mažiću konkurencija može biti Uzbekistanac Ravšan Irmatov, koji je rekorder Mundijala sa 9 suđenih mečeva.

Bio je arbitar 2010. i 2014, sudio je polufinale u Južnoj Africi između Holandije i Urugvaja, a sa 32 godine je tada bio najmlađi sudija otvaranja Mundijala još od 1934. godine.

(B. Vinulović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIN

    27. maj 2018 | 21:06

    Neka Mazic sudi finale .Realno je zasluzio

  • Vitez Koja

    27. maj 2018 | 18:53

    Neće suditi finale, jer će Srbija igrati u finalu :-)

  • Realni

    27. maj 2018 | 22:09

    Napravio je tri greske sto sam primetio:Ne davanje zutog kartona Ramosu zbog faula nad Salahom,ne davanje drugog zutog kartona Ramosu zbog udaranja Karijesa i davanje zutog kartona Maneu zbog "faula" nad Ramosom!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA