≫ 

Dnevna doza istorije fudbala: Najava hrvatskog derbija 1975. godine: „Hajduk ima više navijača u Zagrebu negoli u Splitu, Maksimir je naša druga kuća“

Teško je danas i zamisliti da neki igrač splitkog Hajduka kaže da se „u Maksimiru osjeća kao kod kuće“, ili da „Hajduk ima više navijača u Zagrebu negoli u Splitu“. A ipak se upravo to desilo pre 43 godine

  • 0

Splitska Torcida u akciji. Printskrin: Youtube/ EdoVideoos

Žestina rivalstva između splitskog Hajduka i zagrebačkog Dinama nije samo uporediva sa rivalitetom između naša dva najveća kluba nego je praktično istovetna. U svetu u kojem je fudbal prerastao u religiju a međuklupska mržnja kod najvećih suparnika postala norma, može se slobodno reći da se ova dva kluba, a posebno njihovi navijači, međusobno mrze.

Mržnja se nakon raspada Jugoslavije i sticanja nezavisnosti Republike Hrvatske intenzivirala, a svoju kulminaciju doživljava tokom prethodnih desetak i kusur godina, od kako je uzde „purgera“ preuzeo Zdravko Mamić, iz čega je proistekla potpuna dominacija „modrih“.

Splitska Torcida zamera Hrvatskom nogometnom savezu da namešta prvenstva u korist Dinama, da su Mamić i njegova klika stvarna vlast u hrvatskom fudbalu, da se njihov Hajduk sistematski uništava. Toliko je to otišlo daleko, da dobar deo Torcide uopšte ne navija za hrvatsku fudbalsku reprezentaciju koju ne doživljavaju kao svoju, da su čak na proteklom Svetskom prvenstvu navijali protiv Hrvatske te da u slavlju na ulicama Splita nakon povratka nacionalnog tima u zemlju — nisu učestvovali.

VIDEO: Izveštaj Televizije Zagreb pred derbi između Dinama i Hajduka septembra 1975. godine

Danas je prvi ovosezonski derbi između Hajduka i Dinama, a meč se igra na Poljudu, „poljudskoj lepotici“ kako su taj stadion zvali u bivšoj Jugoslaviji, i kako ga i danas ljudi zovu, budući da je verovatno najlepše zdanje tog tipa na ovim prostorima.

Zato nije zgoreg da se podsetimo kako sve izgledalo pre 43 godine, u septembru 1975, pred 5. kolo jugoslovenske Prve lige, što se može zaključiti iz ovog priloženog video-snimka. Taj derbi-meč se igrao na Maksimiru, u Zagrebu, ali hajdukovcima to nije predstavljao neki problem.

„Mislim da Dinamo ima izvesnu prednost što se tiče domaćeg terena, međutim, mi se u Maksimiru osjećamo kao kod kuće, u stvari, to je naš drugi domaći teren, osim toga mi smo još uvek službeni prvaci Jugoslavije“, rekao je tada za Televiziju Zagreb Ivan Buljan. „Zna se već da Hajduk ima više navijača u Zagrebu negoli u Splitu“, objasnio je i malo provocirao Filip Blašković.

Hajduk je slavio u toj utakmici rezultatom 1-0, ali te sezone nije uspeo da odbrani titulu državnog prvaka: nakon njihove dve vezane, pehar je osvojio Partizan, i to posle jedanaest sušnih godina. Hajduk je bio drugi ali je zbog pobede u Kupu maršala naredne sezone igrao Kup pobednika kupova, dok su u Kup UEFA otišli Dinamo kao trećeplasirani i Zvezda kao četvrta.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA