≫ 

Šta se to dogodilo na Marakani?

Niz nelogičnosti primećen je u Zvezdinoj igri protiv Trnave. Kao da su sami fudbaleri bili omađijani

  • 65

Bila je to teška noć za navijače Crvene zvezde...Ne samo zbog vremenskih uslova u Beogradu i činjenice da se na stadionu ''nije moglo disati'', već i zbog rezultata koji su crveno-beli ostvarili protiv Spartaka iz Trnave (1:1).

Dobro, nije ni taj rezultat toliko ''pogodio'' zvezdašku javnost koliko su mnogi bili u šoku šta se to u utorak veče događalo na Marakani. A događalo se sve što nikada nije otkako je Vladan Milojević preuzeo klub.

Svesni su toga bili i sami fudbaleri najtrofejnijeg srpskog kluba, i to odmah posle meča kada su u miks zoni davali izjave medijima. Ono što nije iznenađenje jeste taj njihov visok nivo samopouzdanja koji je Milojević za ovo vreme usadio, uprkos tome što će u Slovačkoj morati da se juri rezultat.

>>> Izvukao je Spartak iks na Marakani u utorak, ali je Zvezda i dalje favorit. Kvota da će crveno-beli slaviti naredne sedmice u Slovačkoj je 2,00. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Spartak Trnava - Crvena zvezda.

Zvezda je u ovih 90 minuta na Marakani pokazala mnogo više od Spartaka, možda čak i da je bolji rival, te otuda i ne čudi što na licima prvotimaca nije bila nijedna crta brige. Kao da ih je poslednji sudijski zvužduk u utorak veče toliko ''presekao'' da su odmah bili svesni šta je potrebno učiniti u revanšu.

- Idemo tamo da izginemo, ako treba i hitna da nas vadi sa terena, a da mi prođemo dalje - jasan je bio Degenek.

Ni on, ali ni ostali njegovi saigrači, nisu mogli najjasnije da objasne šta se to dogodilo na terenu. Svi su tu čudnu partiju pravdali ''padom koncentracije'' kod tog primljenog gola. U neku ruku su u pravu, međutim, nije taj pad koncentracije toliko uticao na ''radnje'' srpskog šampiona na koje nismo navikli u ovih proteklih godinu dana.

Nedostatak komunikacije, pročitana taktika (čak i improvizacija iste), previše padova na zemlju i iščekivanja sudijskog zvižduka, izostanak prave školske akcije, neprecizni pasovi, nelogični centaršutevi...Kada na to dodamo neprepoznatljivog Nemanju Radonjića (nije mu, jednostavno, bio dan) onda je jasno zašto Zvezda nije ličila na sebe.

Komunikacija?

Dva puta i prvom, a isto toliko puta i u drugom poluvremenu, videli smo tu lošu komunikaciju Zvezdinih igrača. Moguće je da toliko nismo videli cele prošle sezone.

Zar je moguće da su dvojica fudbalera zajedno išli na loptu, da se nisu javili jedan drugom i da je ona, kao plod greške, završila u autu ili kod protivnika? Svi bi rekli da je to nemoguće u Zvezdinom slučaju, ali, eto, i to se desilo protiv Spartaka.

Jedan takav nedostatak komunikacije mogao je i da košta crveno-bele u finišu meča kada je Borjan izleteo daleko od gola kako bi pokupio loptu do koje su, defanzivci, realno mogli da dođu pre njega. Kao što je i sam golman crveno-belih rekao posle meča - Evropa ne prašta greške! Ta greška je, srećom po crveno-bele, ostala nekažnjena.

Savić u duelu sa igračem Spartaka Foto: Marko Jovanović

Ono što je, takođe, iznenadilo u utorak veče jesu ti ''slobodni padovi'' Zvezdinih fudbalera. Tačno je da su igrači Spartaka obukli ''mesarska odela'' i da su prebili crveno-bele, ali prečesto su izabranici Vladana Milojevića padali u blizini kaznenog prostora gostiju tražeći dobru poziciju za slobodan udarac.

Kao da ih je onaj penal u 23. minutu ''prevario''. Kao da su mislili da će Španac Del Sero jedva čekati da oni padnu, pa da da dune u pištaljku. Istina je bila drugačija. Surovija. Španac nije ''duvao'' ni kada je trebalo to da radi, a Zvezda se u tom kriterijumu nije snašla.

>>> Potencijalni Zvezdini rivali u plej-ofu za LŠ Salcburg i Škendija večeras igraju u Austriji, a kvota da će domaćin slaviti uz dva do tri gola (1&2-3) je 2,40. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Salcburg - Škendija.

- Spartak je kolektivna, kompaktna, agresivna, strastvena ekipa, koja igra sa dosta prekida i lakih faulova, i kada je reč o evropskom kriterijumu, da je ustanovljen drugačiji, onda je trebalo svi da dobiju po žuti karton - jasno je Milojević objasnio posle meča.

Španski sudija je iznenadio kriterijumom Foto: Marko Jovanović

Kada smo već kod Milojevića, moramo pomenuti da je meč odlučilo i to što je njegova taktika sada pročitana.

Slovaci su odradili sjajan skauting za ovaj susret, a Milojević možda prvi put za ovo vreme otkako je na Marakani nije imao alternativno rešenje. Rešenje koje će promeniti tok igre. Pazite, Sparta, Krasnodar, Arsenal, BATE, Keln, CSKA, Partizan i ostali klubovi iz prošle sezone - niko ga nije nadmudrio!

Pokušao je Milojević sa Simićem u finišu i tek tada su crveno-beli malo ''prodisali''. Imao je i tu nesreću da se Milić povredio i da je morao da uvede Srnića, iako je malo pre toga spremio Simića. Ko zna, možda bi rezultat na kraju bio drugačiji da je povratnik u crveno-belo jato igrao više.

S razlogom je Milojević bio zabrinut tokom svih 90 minuta Foto: Marko Jovanović

Zatim, tu su pogrešan izbor centaršuteva i neprecizni pasovi! Tačnije, veliki broj nepreciznih pasova. I to od igrača od kojih to nismo očekivali.

Kao da su im noge zadrhtale u trenutku kada je loptu trebalo da proslede saigraču. Ni fudbalske laike ne može niko da ubedi da je normalno to što jedan Krstičić šutira loptu u aut, iako mu je Stojković sam na nekoliko metara. Onda taj Stojković sredinom drugog poluvremena ispuca loptu dijagonalno u gol-aut, a ne da je Radonjiću koji je samo čekao istu da se ustremi kao golu.

Nisu to bili jedini slučajevi loše pas igre. Dosta lakih dodavanja je otišlo u propast i to je ono što jednostavno nismo navikli da gledamo kada je Zvezda u pitanju.

Izbor centaršuteva je priča za sebe. Dok su na terenu bili Stoiljković i Milić, momci koji znaju da skoče i priprete glavom, lopta se konstantno spuštala na zemlju.

Čim su izašli, a na njihovo mesto došao omaleni Ben, ostali fudbaleri su se sve više trudili da ''dignu'' loptu. Pitanje je samo - kome? Kome, kada je bilo očigledno da su ''visoke lopte'' ustvari olako prodate lopte.

Milić zbog povrede napušta teren Foto: Marko Jovanović

Doduše, moguće je da je to bila taktika slovačkog tima. Da nisu dozvoljavali da bude obrnuto. Kao što nisu dozvoljavali Radonjiću da se razmaše.

Zvezdin najbolji igrač jeste bio dobro čuvan, ali isto tako nije bio ni raspoložen za igru. U pojedinim trenucima delovao je i prepotentno. Možda je mogao malo jednostavnije da igra i da se brže oslobađa lopte onda kada je za to bilo prostora.

Dokaz koliko je bio indisponiran jesu dve situacije iz finiša meča. Najpre korner u 90. minutu, kada je tražio da se brzo izvede i ''centrirao'' je sa zapada na istok. Pravo u gol-aut. A centrirao je kada kod gola nije bilo praktično nikog od saigrača sem Srnića.

Onda, tu je i onaj čist udarac sa 16 metara kada je jedva dobacio do peterca. Istina - ostao je bez snage u finišu meča, ali onaj pravi Radonjić bi sigurno ''tukao'' u okvir gola. Verovatno bi i pogodio isti.

Nije Radonjić bio raspoložen protiv Spartaka Foto: Marko Jovanović

I taj detalj sa kraja utakmice jasno je oslikao dešavanja na najvećem srpskom stadionu, odnosno da ''nešto nije bilo u redu'' sa Zvezdom.

Rezultat 1:1 nije ''smak sveta''. Loša partija, takođe. S tim da Zvezda i nije igrala loše. Štaviše, bila je bolji rival od Spartaka i definitivno je jasno da je kvalitetniji tim od Slovaka.

Međutim, u utorak veče kao da su bili omađijani. Jer, kako drugačije objasniti sve one stvari koje su se dešavale tokom meča? Stvari na koje nismo navikli kada je ova Crvena zvezda u pitanju.

Ko zna, možda su fudbaleri stvarno u pravu. Možda ih je taj pad koncentracije kod gola totalno izbacio iz koloseka. Ipak je to fudbal, a oni su momci od ''krvi i mesa''.

Momci koji i dalje veruju u prolaz u plej-of za Ligu šampiona narednog utorka u Trnavi.

VIDEO: Da li je Milojević predosetio kaznu Trnave?

(M. Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    8. avgust 2018 | 15:07

    To je rezultat sklanjanja Zvezdi u domaćoj ligi!Dobijaš lažnu sliku da je sve savršeno,da ne treba ništa ispravljati.Zašto nisu igrali Pavkov i Gobeljić,koji su fizički dominantniji i bolji igrači?

  • LOSMI

    8. avgust 2018 | 14:23

    Ne znam sto se zvezda dize tolko u nebesa zvezda ima prosecan tim jedino taj radonjic sto juri nesto po terenu a ni on ne znam...ben penaldzija ko boaci...sta se to desilo na marakani pa doso je prosecan nizerazredni klub i ostavio dobar utisak cisto da zvezda zna gde joj je mesto pa nije ovo dinamo vranje a i ovi nisu nesto bolji od dinama iz vranja...prosle godine niste ni trebali da igrate evropu jer ste izbacili krasnodar koji vam je ocito lekciju fudbala u obe utakmice jos im nepriznaju gol i jos im vi date gol na foru ono kad svi stoje pa ste ga umuljali nekako ...inace da je bila ova podloga na marakani protiv krasnodara ubili bi vas stvarno je bila katastrofa Tako da trnava je pokazala gde vam je mesto

  • zika

    8. avgust 2018 | 13:04

    Ovde su nas prebili, prebice nas tamo 4x vise.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA