≫ 

Vodič za Delije u Salcburgu: Sve što bi navijači Zvezde trebalo da znaju o "novom Bariju"! (FOTO)

Čekanje na granici, sati vožnje i novac su najmanji problem, ali su ulaznice vredne "suvog zlata"

  • 18

Posle "prvog poluvremena" i remija bez golova sa Salcburgom na praznom stadionu u Beogradu, fudbaleri Crvene zvezde imaju više nego aktivan rezultat pred revanš koji se 29. avgusta igra u Austriji. 

Nade i očekivanja navijača veće su nego ikada jer san o Ligi šampiona konačno može da postane java. Ipak, put u najelitnije evropsko takmičenje vodi preko Alpa i Crvenih bikova koji nikako nisu samo nemi posmatrač spreman da lako, i bez borbe, dozvoli Beograđanima da pobede, ispune želju Delija i uđu u istoriju kluba.

>>> Milojevića iznerviralo pitanje novinara: Mi ovde lako donosimo zaključke, Salcburg je trebalo da igra finale LE prošle sezone!

Fubaleri Zvezde u sablasnoj atmosferi prazne Marakane; Foto: Marko Jovanović

CRVENI BIKOVI "DALI KRILA" STAROM SALCBURGU

Mesto na kojem će se rešiti sudbina "meča decenije", kako je duel sa Salcburgom označen od strane navijača, nalazi se na severozapadu Austrije, na samo 15 kilometara od granice sa Nemačkom.  Od većih gradova u kojima žive Srbi, Minhen i Beč su najbliži.

Među simbole grada, pored rodne kuće Mocarta, i, logično, mocart kugli, kao i stare Katedrale, spada i stadion Red Bul Arena, kapaciteta 31.000 mesta, na kojem igra Zvezdin protivnik.

S obzirom na ulaganja zvaničnog sponzora, uslovi za igru će biti više nego optimalni. Važno je istaći da je od 2005. godine prava revolucija sprovedena u klubu. Korenite promene značile su promenu boje dresova, izmenjen grb i potpuno novo ime kluba, kojem je dodat naziv Red bul.

Navijači kluba nisu sa odobravanjem prihvatali promene, međutim, kada su zvučna imena i milionski vredni igrači počeli da stižu u Salcburg, bura se stišala.

Atmosfera na stadionu Salcburga; Foto: Wikimedia/Werner100359
Moderan stadion Red Bul Arena kapaciteta je 31.000 mesta; Foto: Wikimedia/Marco Almbauer

SVI PUTEVI VODE U AUSTRIJU

Ono što sve navijače, koji iz Srbije krenu ka Austriji, očekuje jeste nekoliko sati vožnje. Pod pretpostavkom da je karta nabavljena, do "mesta odluke" se može na više načina, a najoptimalniji je pravac preko Mađarske, autoputem Beograd - Budimpešta - Beč - Salcburg.

Alternativni pravac može biti onaj kroz Hrvatsku, Beograd - Zagreb - Ljubljana - Salcburg, ali se ovaj, nešto kraći put, preporučuje, iz bezbednosnih razloga, nešto mirnijim navijačima koji nemaju nameru da nose obeležja kluba.

Kojim god pravcem krenuli ka Austriji očekuje vas između 8 i 9 sati vožnje, a u obzir se moraju uzeti i verovatna zadržavanja na graničnim prelazima, jer sezona odmora traje pa su moguće i veće gužve.

Ono što je takođe bitno jeste eventualni smeštaj, kojeg sudeći prema dostupnim sajtovima za iznajmiljivanje privatnih soba i apartmana, još uvek ima po relativno povoljnim cenama, ali svakako bi trebalo organizovati i taj segment na vreme.

SALCBURG KAO BARI

Kazna UEFA zbog koje navijača nije bilo na tribinama Marakane, ulog koji revanš utakmica nosi, kao i blizina Austrije predstavljaju tri glavna razloga zbog kojih će ulaznica za stadion Red Bul Arene biti vrednija od "suvog zlata".

Ono što je posebno bitno za navijače Zvezde, jeste činjenica da se karte, zvanično, isključivo mogu nabaviti preko matičnog kluba.

Salcburg je izričito na sajtu isključio mogućnost da gostujuća ekipa dođe do karata preko oficijalne veb-stranice,  što znači da će bez ulaznica ostati i oni koji sa obeležjima Zvezde pokušaju da nabave kartu.

Sigurno je da su Austrijanci maksimalno ozbiljno shvatili meč sa Zvezdom, pa je, prema poslednjim informacijama, do sada prodato više od 10.000 karata koji će se potruditi da nadglasaju Delije i tako naprave što veći "pakao" fudbalerima Zvezde.

SVAKO ĆE MORATI DA SE SNAĐE NA SVOJ NAČIN

Ipak, činjenica je da i pored "mera opreza" koje su preduzeli u Salcburgu, može da se očekuje i do 10.000 srpskih navijača na tribinama. Kako u samoj Austriji, tako i u Nemačkoj, koja se nalazi na samo nekoliko kilometara, ima mnogo Srba koji imaju državljanstvo i tečno govore nemački, pa se predpostavlja da će tako "kamuflirani" uspeti da nabave ulaznice.

Ukoliko se ovo dogodi Zvezda bi imala "domaćinsku podršku" i u slučaju pobede bi u Ligu šampiona bila ispraćena kako dolikuje. Baš iz tog razloga traži se karta više jer se 27 godina čekalo na "neki novi Bari".

Da podsetimo, sada već legendarnog 29. maja 1991. fudbaleri Crvene zvezde u Bariju savladali Olimpik iz Marseja na penale 5:3 posle 120 minuta igre bez golova u finalu Kupa šampiona. Procenjuje se da je Zvezda na toj utakmici imala više od 20.000 navijača.

Ovako su Delije u Bariju 1991. godine bodrile klub; Foto: MN Press

Kako god se revanš meč plej-ofa završi, sigurno je da će Salcburg biti upamćen kao istorijsko mesto za Crvenu zvezdu i njene navijače. Crveno-bele dalje vodi bilo koji remi sa najmanje jednim golom, kao i pobeda bilo kojim rezultatom, s obzirom na 0:0 iz prvog meča.

Niko se ne ne bi bunio da crveno-beli prođu i kroz produžetke i penale, nervoza bi bila na maksimumu ali pobeda, i simbolika sa Barijem bi bili tu.

Zbog svega navedenog, jedno je sigurno, 29. avgusta od 21 sat, bilo na stadionu Salcburga, ili kraj malih ekrana, milioni navijača crveno-belih imaće u glavi samo jednu želju - Ligu šampiona.

VIDEO: Golman Zvezde otkrio da li priželjkuje penale

(S. G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pilot

    22. avgust 2018 | 12:48

    Pa ne leti do Salzburga 2:40min toliko mu treba do Osla,malo vise od sat vremena je let.

  • жељко кескер матић

    22. avgust 2018 | 13:37

    Ја радим 29 на стадиону Red Bull и јева чекам да видим како ће мо да победимо швабе.Напред Делије

  • zvezdas

    22. avgust 2018 | 13:39

    Daj ne sramotite nas vise, kakav Bari novi ... nece niko odavde vise nikada videti visine stadiona Sv. Nikola ... borba sa RB Salzburg za LS postade Bari... pih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA