≫ 

Kakve reči Italijana o Zvezdi: Gigant se vraća, biće vatre na terenu koji odiše ludom istorijom fudbala! (VIDEO)

Na lep način generalno pišu Italijani o Zvezdinom povratku, a posebno se istakao jedan fudbalski bloger

  • 4

Suvišno je pričati o italijanskoj strasti prema fudbalu, četvorostruki su prvaci sveta i neodlazak na poslednji Mundijal doživeli su kao nacionalnu tragediju, pa dobro razumeju patnju koju su navijači Crvene zvezde dugo doživljavali.

O tome je pisao i jedan italijanski fudbalski bloger Đanluka di Marcio, koji je na prilično emotivan način preneo kako je Zvezda prošla kroz turbulentan period od 26 godina, koliko je prošlo od poslednjeg učešća kluba u Ligi šampiona.

Zvezda je čak bila na korak do novog finala 1992. godine, kada se testirao novi grupni format, ali je igranje po inostranstvu ostavilo danak. Iz Zvezdine grupe, u finale je otišla Sampdorija, koju je pobedila Barselona za svoju prvu šampionsku titulu prvaka Evrope.

Na sve to podsetio je i ovaj Italijan, čiji blog prenosimo u celosti.

Zvezda protiv Bajerna 1991. Foto: MN Press

- Prvi meč u Ligi šampiona za Napoli i Anćelotija vezan je za posebnu atmosferu. Za stadion sa ludom istorijom fudbala, i ne samo to, italijanski stručnjak vrlo dobro zna prošlost ovog takmičenja i ima veoma važna sećanja na ovaj teren.

Ali takođe, Crvena zvezda se vraća u Ligu šampiona posle 26 godina. Istorija ovog kluba je bez ikakve dileme vezana za istoriju ove zemlje. Ko zna kako se sada osećaju navijači Zvezde, koji su poslednji put svoj klub videli u Ligi šampiona 15. aprila 1992?

Poraz od Anderlehta je završio sezonu klubu koji je branio titulu posle neverovatne pobede u Bariju godinu dana ranije. Problematična godina iz današnje perspektive, zbog balkanskog rata koji je uzdrmao sve u Evropi. Domaća liga se raspala, neki veliki timovi su se razišli, Zvezda je bila primorana da igra van granica svoje zemlje, neki igrači su bili primorani da odu kako bi sačuvali svoje proodice. Raspad Jugoslavije  i stvaranje novog sveta je bilo takvo da je fudbal bio u drugom polanu. Zvezda je završila u senci, zaboravljena, pamćena samo zbog onog što se desilo u prošlosti.

Istorijski meč na Marakani i kvota 5,20 na pobedu Zvezde! Na Napoli je kvota 1,70. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Zvezda - Napoli.

Kvota da Zvezda bar u jednom meču u grupi neće primiti gol je 7,00! Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za specijalne igre za Ligu šampiona.

Slavlje u Bariju Foto: MN Press

Samo malo posle bombardovanja, podigli su glave gore, kao mnogi drugi koji zablistaju i daju velike fudbalske nade svetskim klubovima. Još 2001, povratak u Evropu bio je mnogo drugačiji nego pre 10 godina. Sve je drugačije, sve je teže. Ključna tačka bila je 2014. godina, Gazprom je odlučio da investira u fudbal i Crvenu zvezdu, pa je ruski gigant ekonomskom injekcijom doneo nove rezultate. Osvojene su tri titule, tim se vratio u u grupnu fazu Lige Evrope, zahvaljujući omladinskom pogonu koji je stvorio nekoliko igrača.

Trener Vladan Milojević nosio je dres kluba u sezoni '95-96, u prvoj sezoni je već doneo titulu. U utorak kreće u novu avanturu Lige šampiona, vraća se sa osećajem sreće zbog povratka i veličine posle toliko poteškoća. Današnji tim ostavlja utisak dobre defanzivne ekipe kojoj nije lako dati gol, uz brzu kontru i nekoliko igrača poznatih u Italiji. Tu su Marko Marin i Ričmond Boaći, prvi ima osobine koje nije pokazao u Firenci, drugi, uz igrače poput Kafua i Čaušića, donosi fundamentalni doprinos vođstvu u Ligi sa maksimalnim 21 bodom u sedam kola.

Boaći viđen kao velika pretnja Foto: MN Press

Sedam pobeda, 22 gola, tri primljena. Marakana možda deluje zastrašujuće, ali kako neko reče, "stadion ne daje gol": Nema legendi kao što su Prosinečki, Mihajlović, Kostić, Darko Pančev ili Zoran Antonijević.

Anćelotijev tim će se naći ispred grupe momaka koji pokušavaju da izgrade precizan stil igre za najduže čekani momenat u novijoj istoriji. Povratak u najvažnije takmičenje u Evropi. Domaći stadion obećava vatru i plamen, i to bukvalno sa svih strana.

Tri sata su prošla za rasprodaju karata za Marakanu, koja će biti krcata. Niko nije želeo da propusti ovo, da se vrati osećaju velike noći, da se vrati sjaju i iza sebe ostavi godine u kojima je fudbal bio samo san. Ovo je nada za povratak u normalu.

VIDEO - Milojević pokrenuo ševu na poslednjem treningu pred Napoli

VIDEO - Nikola Maksimović pokazuje Napolitancima Sever i šta ih očekuje na Marakani

VIDEO - Trening Napolija na Marakani pred Zvezdu

VIDEO - Anćelotiju dva puta zazvonio telefon na ključno pitanje o Zvezdi

VIDEO - U kojim bojama će biti koreografija Delija?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Za Zvezdu živimo

    18. septembar 2018 | 09:06

    S verom u Boga sve je moguće. VOLIM TE ZVEZDO!

  • CZ

    18. septembar 2018 | 09:04

    Lepe reči,svaka im čast. KOLIKO SMO SAMO ČEKALI OVAJ TRENUTAK,OVAJ DAN. NE MOGU DA DOČEKAM 21H. SREĆNO MOMCI,OSTAVITE SRCE NA TEREN. SREĆNO DELIJE!!!!!

  • Ckalja

    18. septembar 2018 | 10:25

    ZVEZDO, ZGAZI IH SVE!!!💪🔴⚪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA