≫ 

Ko je Srbin koji je sudio Milanu u LE? Za njega kažu da je novi Mažić i da je pošten, a već je pokazao klasu tokom onog skandaloznog vikenda u SL!

Prema rečima fudbalskih radnika u Srbiji, Srđan Jovanović je čovek koji važi za jednog od najpoštenijih sudija u SL

  • 6

Iako u Ligi Evrope ove sezone nema srpskih klubova, mečevi 1. kola su bili i te kako zanimljivi za našu fudbalsku javnost! Najviše onaj duel u Luksemburgu, između malenog Didelanža i velikana Milana.

A sve zbog glavnog sudije tog meča - Srđana Jovanovića - i njegovih pomoćnika i Uroša Stojkovića, Milana Mihajlovića, Lazara Lukića, Zorana Širokog i Dragana Bogićevića.

Perspektivni srpski sudija, za kog kažu da je ''novi Milorad Mažić'', drugu godinu zaredom se našao u grupnoj fazi LE, a da ga UEFA posebno ceni govori i podatak da je krajem maja promovisan u Prvu grupu sudija.

Jovanović je u Luksemburgu odradio sjajan posao, mada vredi pomenuti da utakmica i nije bila preterano zahtevna. U pojedinim trenucima je podsetio na Mažića, a to se najviše videlo u stavu koji je pokazivao. Bio je siguran u svaku svoju odluku i nije dozvoljio fudbalerima oba tima da ''preuzmu'' utakmicu.

To se jasno moglo videti na isteku sat vremena igre kada je dao žuti karton domaćem fudbaleru Pempehu zbog prigovora. Svirao je faul za Milan, odlično je procenio da je Kastiljeho teatralno pao, nije uputio javnu opomenu tvorcu faula, ali jeste pomenutom Pempehu zato što mu se ''mešao u posao.''

Kastiljeho je tokom meča nekoliko puta teatralno padao tražeći prekršaje, čak i penal, ali je Jovanović svaki put sjajno procenio da igrač Milana pokušava da ga prevari. Čini se da se u jednom trenutku premišljao i da mu da žuti karton, ali se predomislio.

Poverenje UEFA je još jednom opravdao, kao i prethodne sezone kada je dobio priliku da sudi u LE. Delio je pravdu na dva meča grupne faze, prethodno je sudio i u kvalifikacijama, a evropski put je počeo 2015. u kvalifikaijama za U 17.

Prošle sezone je sudio polufinale LŠ za omladince između Čelsija i Porta, dok je šansu ove sezone dobio i u plej-ofu za ulazak u LE na meču između Malema i Mitjilanda.

Jovanović na meču između Partizana i Čukaričkog Foto: MN Press

Što se tiče domaće scene, Jovanović je u Super ligu zakoračio u sezoni 2014/15. Sudio je dva puta Zvezdi i jednom Partizanu, a zabeležio je jedan penal i crveni karton na 11 mečeva.

Godinu dana kasnije njegov broj mečeva u SL se povećao na 16. Dva puta je delio pravdu Partizanu (oba meča protiv Rada) i jednom Zvezdi (onaj famozni meč kada je bilo 6:2 za crveno-bele). Tada je dao crveni karton igraču OFK Beograda i svirao je penal za Zvezdu, kao i jedan za Partizan.

VIDEO: Ovako zvuči premijera himne Lige šampiona na stadionu crveno-belih

Zanimljivo, Zvezdi nije sudio u sezoni 16/17, dok je Partizanu delio pravdu na tri meča. Na 19 utakmica svirao je tri penala i dao jedan crveni karton.

Prethodnu sezonu je počeo krajnje čudno. Sredinom avgusta sudio je Napretku i Javoru (svirao dva penala za domaćina), a potom je jednostavno nestao. Objašnjenja nije bilo, iako je odradio dobar posao u Kruševcu.  Jovanović je tada trebalo da sudi i 155. večiti derbi između Zvezde i Partizana.

Vraćen je na listu u 12. kolu, na meču između Partizana i Čukaričkog, a u međuvremenu je sudio u Ligi Evrope. Zanimljivo, iz UEFA su tada bili u čudu zašto ga nema na spisku za Super ligu.

Takođe, zanimljivo je i to da se za Jovanovića u fudbalskim krugovima pričalo da je jedan od najpoštenijih srpskih sudija i da klubovi vole kada im je ovaj Beograđanin na centru.

Dokaz za to je i ono famozno 17. kolo SL iz prošle sezone koje je nazvano ''najskandalozniji fudbalski vikend u Srbiji''. Tada smo videli greške sudija na skoro svim mečevima, osim na ona dva gde su pravdu delili Mažić i pomenuti Jovanović.

Ove sezone Jovanović je sudio šest mečeva u Super ligi (nije delio pravdu večitima), a nezvanično se može čuti da će ga UEFA delegirati i za 3. kolo grupne faze Lige Evrope. Pogotovo posle sjajnog posla u Luksemburgu.

Ne bi bilo iznenađenje da Jovanovića ove sezone vidimo na jednom od večitih derbija, a možda je šansu trebalo da dobije baš za ovaj 158. po redu. Kada već Milorad Mažić nije mogao...

VIDEO: Koreografija Delija za istoriju

VIDEO: Sudija dodelio crveni karton - cela tribina uletela na teren

(M.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    21. septembar 2018 | 13:31

    Eto zar nije on mogao da sudi derbi? Dobar UEFI i Milanu a FSS Partizanu ovaj njihov peti put. Svašta od nas.

  • Jelen

    21. septembar 2018 | 13:12

    Pratim i dalje jelen super ligu i potpuno se slazem sa ovim tekstom. Ali za derbi i za nasu ligu ne treba postenje.

  • felix

    21. septembar 2018 | 16:26

    Bravo Srki nekada smo zajedno trčali norme i kad je najteže nisi odustajao veliki pozz iz Dubaija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA