Intervju, Saša Obradović: O novim igračima Zvezde i rečima koje će oduševiti Delije, jednom pitanju za Žoca, stvarima o NBA ligi koje možda niste ni znali...

Bivši košarkaški as, a sada uspešan trener, posetio je redakciju Telegrafa. Tom prilikom dao je vrlo zanimljiv skener novih košarkaša crveno-belih

  • 7

Saša Obradović (48) je jedan od najboljih mlađih trenera u Evropi. Posle uspšene igračke karijere (Šampion Evrope sa Jugoslavijom 1995, 97 i 2001, šampion sveta 1998.) postao je trener.

Vodio je Keln sa kojim je osvojio titulu i Kup Nemačke u prvoj sezoni, pa zatim Kijev, Turov, Donjeck i na kraju berlinsku Albu do 2016. godine.

>>> Obradović deli lekcije u Evrokupu: Lokomotiva deklasirala Markovićev Zenit i na pragu je polufinala

U svakom klubu je bio uspešan, ili je osvajao titule ili se borio za njih. Sada je "mašinovođa" Lokomotive iz Krasnodara ozbiljnog ruskog kluba koji želi da se vrati u Evroligu.

Obradović je bio gost portala Telegraf, a u intervjuu je pričao o košarci najviše, zatim životu u Rusiji i odlasku u NBA.

Foto: Milena Đorđević
  • Vodite ekipu Lokomotive koja je jedan od jačih timova u evropi, pre svega finansijskih, kakve su ambicije kluba u novoj sezoni?

- Ambicije su uvek visoke, mi uz ostale ekipe Himki, CSKA, težimo ka vrhu, ali ne treba potcinjvati ni Uniks ni Zenit.

- Posle Berlina koji je bio odlična sredina, ovde su mogućnosti da napreduješ i da dovedeš bolje igrače mnogo veće.

- Kad se pogleda roster Himkija u Evroligi, uložili su velike pare, pa CSKA koji je stalno favorit u Evroligi, šansa za nas je Evrokup da se napade to takmičenje da se uđe u Evroligu.

Foto: Milena Đorđević
  • Koliko je regonalna VTB liga jaka?

- Nisu sad tu neke ekipe, osim pravih ruskih ekipa, a njih je pet koje su dosta jače.  Kvalitetom su u odnosu na velike evropske ekipe u gornjem delu. Tih prvih pet ekipa su kvalitetnije od nemaškog ekipa iz šampionata.

- Ostale ekipe srednjeg kvaliteta poput Jeniseja i Astane mogu da budu neprijatne u prvom delu sezone. Međutim, nedopustivo je da se izgubi utakmica u VTB ligi, jer je tako i bivši trener Lokomotive Kacikaris dobio otkaz.

-  Nije laka sredina, ali gde je, pa lako. Svuda se nosi pritisak da se pravi rezultat sada, niko nema strpljenja.

Foto: Milena Đorđević
  • Dokle ste stigli sa formiranjem ekipe?

- Ja sam završio što se nas tiče, imamo sticaj okolnosti. Imamo osam stranaca, a sa šest može da se igra u VTB, a mi ćemo da igramo sa sedam. Međutim, Kevin Džons koji je dobro igrao prošle sezone, nema interesovanje da se vrati.

-Teško je prilagođavanje na velika putovanja, ne može to svako. Izrazio je želju da možda neće biti spreman da se vrati.  Takođe, Rajan Brokof je drugi za koga postoji mogućnost da bude pozajmljen.

  • Kakva je klima u Krasnodaru, nama deluje da je hladno?

- Blaga je klima, kada je u Rusiji minus 10 svuda, u Krasnodaru je plus 10 stepeni, mada ako to uopšte neko primeti, i jer su putovanja velika.

Foto: Milena Đorđević

- Ja živim u trouglu, sala, - fitnes dvorana sa saunama - stan i restorani oko hale.

  • Krasnodar je sportski eksplodirao, koliko navijači prate klub?

- Imamo finu atmosferu za razliku od Zenita ili Uniksa.

- Dosta ljudi radi na toj promociji košarke. Sa druge strane u fudbal se ulaže dosta, juniorski pogon ima hotel sa pet zvezdica. Što se tiče košarke, imaju odliv talenata, nemaju neku budućnost i rešili su da to promene. Nemaju mnogo talenata koji dolaze. Recimo Nemci imaju čak šest NBA igrača.

Foto: Milena Đorđević
  • Pored vas čuli smo da sedam srpskih trenera radi u Lokomotivi?

- Da, Vladimir Jovanović je kordinator mlađih kategorija. Doveo ga ja gazda da podigne nivo kvaliteta mlađih kategorija. Tu su Mikica Bogićević moj pomoćni trener i Duško Marković trener fizičke pripreme, kao i još trojica trenera.

Foto: Milena Đorđević

- Gazda Lokomotive će doći u Srbiju uskoro, sin mu trenira ovde individualno fizičku pripremu sa Krdžalićem. Dolazi da ga vidi i da porazgovara samnom.

  • Planirali ste prijateljske utakmice na pripremama u Srbiji, da li su Zvezda i Partizan opcija?

- Da, sa našim ekipama, sad videćemo da li sa Zvezdom i Partizanom, to još ne znamo. Mi počinjemo pripreme 25. avgusta i idemo na Kopaonik pa ćemo u okviru priprema odigrati utakmice u septembru.

  • Reprezentacija se sprema za Eurobasket, pričalo se pre tri godine kada je Đorđević preuzimao selekciju da ćete možda biti član stručnog štaba?

- Ne, nije to bilo. Što se mene tiče tako nešto nije bilo u opticaju, a nije ni objektivno. Ja sam 13 godina trener i glavni trener pa ne bih mogao da budem asistent.

- Daleko od toga da potcenjujem nekoga. Jedino asistent mogu da budem u NBA.

Foto: Milena Đorđević
  • Da li razmišljate o NBA karijeri?

- Veliko interesovanje imam za NBA i već dve godine sam tamo na letnjoj ligi. Bio sam sa Bruklinom i San Antonijom. Sama liga je liga igrača, a ne liga trenera kao u Evropi. Zahtevi su drugačiji. Mnogo puta kažemo "ma ovi nemaju pojma", ali to je ozbiljna mašinerija.

- Uopšte nema veze s vezom da manje treniraju. Ozbiljno se radi, imaju veliko znanje. Ja sam odlazio sa ubeđenjem "ma možeš ti tamo da prođeš". Ne mislim da ne mogu, ali stvarno znaju treneri dosta. Sa druge strane da li to što svaki evropski trener misli može da sprovede tamo?

Meni je, an primer, neshvatljivo da na sastanak igrač dođe sa maramom na glavi i naočarima za sunce i usput jede.

-  Postavlja se pitanje šta ti možeš da uradiš kao trener da promeniš nešto u ekipi. Super su ideje, vežbe, ali način na koji rade nije baš dobar. U Evropi imaš korekcije, ispravljanje, a oni to nemaju, a ne bi ni mogli prema nekim igračima.

Foto: Milena Đorđević
  • Da li će doći NBA praksa i kod nas da igrači dolaze spremni na početak okupljanja da se ne rade te bazične pripreme?

- Sve vreme sam bio u NBA 10 dana pre i posle u letnjoj ligi. Igrači sami dolaze, a sve vreme treneri iz kluba su tu prisutni, ima ih 20 i svaki je za nešto. Svaki od njih je zadužen za nekog igrača. Džerald Grin je sve vreme trenirao, da li fitnes, da li tehniku i ti treneri su na raspolaganju svima. Pričamo o timu koji nije ni ušao u plej of.

- Zato te neke priče da imaju malo treninga nisu tačne. Doduše imaju dosta utakmica, pa se prlagođavaju treninzi tome.

  • Šta očekujete od reprezentacije na Eurobasketu?

- Imam velika očekivanja. Sale je i rekao da će da napada zlato i verujem da ima s čim to da uradi. To su već iskusni igrači koj su igrali zajedno i poznaju sistem rada trenera. Igraju u velikim klubovima, gde su nosioci i među favoritima smo za zlato.

Foto: Milena Đorđević
  • Da li treba tempirati formu kroz grupu? Dešavalo se na nekim takmičenjima da budemo 4. u grupi, pa se podignemo i odemo do finala, a onda recimo 2015. na Eurobasketu sve počistimo u grupi, a onda jedva do polufinala i u polufinalu pad?

- Postoje razna razmišljanja, ali ja nisam nikad voleo da razmišljam unapred, jer u kalkulacijama možeš i da se zezneš. Zavisi od mnogo faktora, počev od sezone koliko je bila teška za igrače. Teodosić je imao dosta pauze kroz sezonu i sama ta igračka snaga zavisi kakav će imati završetak. Ja ne verujem u kalkulacije. Možeš jednu utakmicu, ali treba da se baviš formom ekipe igračima.

  • Kako Španci podižu formu, dešavalo se da jedva prođu grupu, a posle počiste sve?

- To je psihologija ekipe. To je klik koji dođe kroz jednu loptu. Zato treba poštovati protivnika. Ako kažeš ne moram danas, sutra ću, to je veliki rizik. Nije to lako tempirati formu, zna čovek da se prekalkuliše. Imamo dosta kvaliteta, i možemo neke utakmice da odigramo i sa drugim igračim, ne sa najboljim, ali oni moraju da daju maksimum.

Foto: Milena Đorđević

- Pravilo je da nema pravila. Ceo život sam razmišljao da zavisiš od neki dobrih navika rutine, ishrane u isto vreme i onda dođem u Krasnodar i više ništa nije isto. Umesto dva treninga sada imamo jedan, nemaš mogućnosti da praviš neki ritam. Šta treba da primenim model ekipe protiv Astane u Kazahstanu, pa da kažem, ajmo momci da treniramo u 8 ujutru, jer tada može da nam padne utakmcia je su oni četiri sata ispred.

- Mi za ta putovanja imamo sistem. Ne dolazimo dan pre nego u ponoć krenemo, četiri sata putuješ, oko 5 ujutru si tamo po našem vremenu. Doručkuješ, spavaš, gledaš video i ideš na utakmicu. Utakmica je u 13 h a to je kod nas 10 ujutru.

  • Šta mislite o ABA ligi?

- Dobro bi bilo da je Partizan jači, zbog značaja. ABA liga nema tu jačinu kao nemačka liga. Mala je konkurencija. Osim Cedevite koja je pokazala ulaganje, sve je za stepenicu niže. Ne želim da omalovažim Zvezdinu ulogu koja je igrala Evroligu, plus putovanja, mnogo utakmica. Dobro je za njih kad su u lakšoj ligi da bi se pripremili za jake duele u Evroligi.

Foto: Milena Đorđević

- Glavna priča treba da bude Evroliga, ali lično bih voleo da Partizan bude jači, jer je glavni konkurent jer bez jakog Partizana ni Zvezda ne može puno da napreduje.

  • Kako vam se čine pojačanja Crvene zvezde?

- Mislim da je Zvezda dovela jako dobre igrače. Znam ih iz Amerike i znam šta mogu. Dobri su to igrači i imaće iz čega da naprave dobar tim, dolaze i stranci. neće to biti tako dobro u početku kao kad su bili igrači iz ranijih sezona, ali treba biti strpljiv.

  • Imate li neko pitanje za najtrofejnijeg trenera Evrope, Željka Obradovića?

- Imam, koliko zapravo on brine o igračima u timu, iako vidimo na utakmicama da često besni na njih?

(Stefan Milošević s. milosevic@telegraf.rs/ D. Stojmenović   d.stojmenovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kob

    5. avgust 2017 | 02:03

    Covek koji je od nadimka Sale mentol dosao do dugog pleja jedne od najtrofejnijih generacija u istoriji, sada trener ogromne perspektive. Dokaz da rad na sebi moze da donese najbolje rezultate

  • Ana

    5. avgust 2017 | 10:20

    Jedno je sigurno, nikada neces biti kao Zos!!

  • shone

    5. avgust 2017 | 10:04

    A Muta Nikolic nije trener i glavni trener 13 godina pa je pomocnik!?Kompleks.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA