≫ 

KREĆE NBA LUDILO: Zbog srpskih košarkaša ćemo više nego ikada biti budni noću! Zna se ko su favoriti za prsten!

Utorak na sredu važna noć u životu svakog ljubitelja košarke koji drži do sebe - počinje NBA liga! Srpskih igrača nikad više, Voriorsi opet favoriti, Klivlend opet prvi izazivač...

  • 9

Utakmicama Klivlend - Boston (02:00) i Golden Stejt - Hjuston (04:30) u noći između utorka i srede počinje nova, 72. sezona NBA lige - najjače košarkaško takmičenje na svetu.

Titulu osvojenu uz do sada nezabeleženu dominaciju i "čišćenje" parketa protivnicima (16:1 u plej-ofu) brani Golden Stejt, a najveći izaivač i ove sezone Voriorsima, kao i tri prethodne, biće Klivlend Kavalirsi, pojačani (da, pojačani iako je otišao Irving), bolje posloženi i selektirani, preiskusni i gladni osvete za debakl u prošlosezonskom finalu.

Ali, za nas, ova NBA sezona biće neobično važna i interesantna kao retko koja zbog uvećanog broja srpskih igrača i ponovo važne uloge koju će imati u svojim timovima.

U najjačoj ligi sveta debitovaće tandem naših najboljih spoljnih igrača u ovom trenutku Miloš Teodosić i Bogdan Bogdanović, koji su stigli "preko bare" sa reputacijom prvaka Evrope (Bogdan sa Fenerom, Teo sa CSKA) i ponajboljih igrača Starog kontineta u poslednje dve-tri godine.

Njih su "dočekali" Nikola Jokić, Nemanja Bjelica, Boban Marjanović i Rade Zagorac mada je njegov status u Memfisu, prema poslednjim informacijama poljuljan i na putu je da napusti Tenesi i preseli se ili u neki drugi NBA tim ili u Evropu.

Pred vama je velika najava nove sezone koja će se u nekim segmentima bitno razlikovati od pretodnih i zbog novina koje su uvedene u samu ligu i takmičenje. Pa, krenimo redom.

FAVORITI ZA TITULU

Foto: AP/Tanjug

Dilema koja lebdi i pred ovu sezonu: Golden Stejt ili Klivlend? Na horizontu se ne vidi nijedan tim koji može da spreči novo, četvrto uzastopno finale aktuelnih šampiona Voriorsa i prvog izazivača. Jednostavno - najbolji su, najkvalitetniji, najkompletniji, sa najvećim brojem vrhunskih igrača na jednom mestu! Malu prednost daćemo Golden Stejtu iz nekoliko razloga: u pređašnjem finalu deklasirao je Klivlend, lakoća postizanja poena je do sada retko višena, Ker je sačuvao nukleus piroklastičnog ofanzivnog tima u kome dominira četvorka Kari, Durent, Tompson, Grin.

Ostali neka se poređaju da popune broj kako im je volja. Tu su kao centri Pačulija i Mekgi, spolja Mekou, Livingston, Iguadala i pridošlice Jang i Kaspi - i dalje je to prilično moćan sastav koji ima potencijal ne samo da i ove sezone gađa tron, nego i da još dugo traje na samom vrhu.

Nazire li se to dinastija o kojoj se priča ovih dana? Klivlend je prvi koji bi to da spreči.

Foto: Tanjug/AP

Kavsi su se odlučili za radikalnu promenu ovog leta - iz kluba je posle šet godina otišao vojnik franšize iz Ohaja Kajri Irving. Došlo je vreme da sebi kaže: nećeš više biti u senci Lebrona Džejmsa. Koliko god velikih partija odigrao, važnih i ključnih poena postigao (trojka za titulu u sedmom meču finalne serije u sezoni 2015/2016 svakako najvažniji momenat karijere) i dalje je ostao samo drugi igrač Klivlenda.

Takav potencijal to ne može da trpi. Izabrao je Boston gde će, nesumnjivo, biti prva violina orkestra Breda Stivensa u pokušaju da slavnu franšizu vrati na staze stare slave. Početak sezone nije mogao biti zahtevniji i emotivniji za Kajrija: prvi meč i prvo gostovanje upravo u dojučerašnjoj kući - Klivlendu! Koliko je Irving zapravo veliki igrač svedoči i trejd u kome je njegov bivši klub, u zamenu za vanserijskog pleja, dobio čak trojicu vrhunskih igrača: Ajzeu Tomasa, Džeja Kraudera i supertalentovanog Antu Žižića.

Sem njih, Kavsi su ojačali roster legendarnim Dvejnom Vejdom i bivšim MVP-jem Derikom Rouzom. Kakva imena! Uz njih, tu je grupa starosedelaca i proverenih imena: Kevin Lav, Tristan Tompson, Čening Fraj, Džej Ar Smit, Iman Šampert. Za razliku od tri prethodne sezone, Kavsi konačno imaju ono što im je najviše nedostajalo - "dubinu" u rosteru, veliki broj kvalitetnih igrača za rotaciju uz koje Lebron može rutinski da dozira energiju i ne "rasipa" se previše sve do plej-ofa u kome, zna se, on gospodari.

ONI ĆE VREBATI IZ SENKE

Foto: Tanjug/AP

ISTOK: ČITAJ KLIVLEND I BOSTON

Najjači udar na dominaciju Klivlenda na Istoku očekuje se iz pravca Masačusetsa. Boston je ostao bez dva prva strelca iz prethodne sezone Tomasa i Bredlija (Detroit), ali je dobio dvojicu još ubitačnijih košgetera: Irvinga i Hejvorda iz Jute. Sa Harfordom pod košem (i daleko van njega), supertalentovanim rukijem Tejtumom, te pridošlicom iz Pistonsa Morisom, uz Brauna, Smarta, Bejnsa, Seltiksi bi mogli da predstavljaju najozbiljniju pretnju liderima Istoka iz Ohaja.

Naravno, najveći kvalitet i snagu Boston će crpeti sa klupe odakle komanduje košarkaški mag Stivens. Vredi takođe napomenuti da će prvu utakmicu kod kuće Boston iskoristiti da se oprosti od legendarnog Pola Pirsa koji je letos potpisao jednodnevni ugovor samo da bi ga navijači Bostona, kojima je doneo titulu, ispratili kako dolikuje.

Foto: Tanjug/AP

Prema našoj proceni, mnogo toga će se na Istoku pitati i Toronto Reptorsi čiji je osnovni kvalitet za nastupajuću sezonu činjenica da nisu mnogo menjali sastav. Demar De Rozan i Kajl Lauri predvodiće Kanađane u novom pokušaju ka samoj završnici plej-ofa. Ibaka i Valančijunas su ozbiljna snaga pod košem, treba obratiti pažnju i na Normana Pauela i pridošlicu iz Indijane Si Džej Majlsa u kojima će De Rozan i Lauri imati kvalitetne podrške. Sve izrečeno za Toronto važi i za Vašington.

Gotovo neokrnjeni su izašli Vizardsi iz prethodne sezone, veoma zapažene za prestoničku franšizu. Glavnica snaga na čelu sa udarnim tandemom Bil-Vol je ostala na okupu: Gortat, Moris, Porter, Ubre... garant su za još jednu uzbudljivu sezonu Vizardsa - koliko dobru i da li bolju nego prethodnu u kojoj je ekipa tek posle sedam mečeva ispala u polufinalu Istoka od Bostona, ostaje da se vidi.

Sa ova tri tima se praktično zatvara krug ekipa na koje se ozbiljno može računati da mogu pomrsiti račune favorizovanom Klivlendu na istočnoj obali. Proboj u ovu grupu bi mogao da napravi jedino Milvoki sa svemogućom "ol-raund" mašinom Janisom Adetokumbom, dok je ostatak Istoka daleko od bilo kakve priče o napadu na najviši plasman ili nečemu blizu tome.

ZAPAD: KONCENTRACIJA KVALITETA

Foto: Tanjug/AP

Najveći kvalitet lige i dalje je, kao i mnogo prethodnih godina, skoncentrisan na zapadu. Previše dobrih ekipa i vrhunskih igrača obećavaju daleko kvalitetniju košarku i neizvesnu trku za plej-of pozicije, nego što je to slučaj sa Istokom. Biće ovo sezona u kojoj će Golden Stejt biti na najvećem ispitu do sada da ostane iznad konkurencije u zapadnoj konferenciji.

Ako bi trebalo izdvojiti jedan tim koji ima veće šanse od ostalih da pomrsi konce Voriorsima onda je to na prvi pogled Oklahoma, silno pojačana sa dva "ol-star" kalibra Polom Džordžom i Karmelom Entonijem, uz koje će MVP lige Rasel Vestbruk, ofanzivno konačno imati saigrače u rangu Durenta i Hardena sa kojima je svojevremeno delio svlačionicu.

Velika trojka Tandera obećava mnogo, ali i uvek jaki i takmičarski najspremniji San Antonio i ove sezone biće komplikovan rival najjačima bez ikakve dileme. Okosnica prošlosezonskog tima je na okupu, stigao je Rudi Gej iz Sakramenta i za očekivati je da Popovič i ove sezone, ako vodeće igrače zaobiđu povrede, ode daleko.

Foto: AP/Tanjug

Hjuston se visoko kotira u prognozama za najviši plasman, sad više nego i prethodne sezone zbog dolaska Krisa Pola koji je pojačao ionako ubitačnu spoljnu liniju gde leži glavna snaga Roketsa. Imena poput Hardena, pomenutog Pola, Gordona, Arize i Andersona ponovo obećavaju "run and gun" košarku i "brdo" ispaljenih trojki.

Jako zanimljiv sastav ima i Minesota. Trener Tim Tibodo okupio je oko Viginsa i Taunsa plejadu proverenih imena od kojih je, naravno, najveće Džimi Batler (trejdovan iz Čikaga), a uz koga su letos kasnije stizali Džef Tig, Taž Gibson i Džamal Kraford, tako da se odlazak Zeka Levina u Čikago neće osetiti u igri Timbervulfsa. Biće zanimljivo videti da li če ova sjajna gupa igrača uspeti da konačno odvede "čopor" u doigravanje.

SRBI U NBA LIGI - DA LI JE OVO NAJBOLJE ŠTO SMO IKAD IMALI?

Foto: AP/Tanjug

NIKOLA JOKIĆ: Leto koje je posvetio radu na sebi, a ne reprezentaciji Srbije, moglo bi da znači samo jedno: Denver od Jokića pravi "franšiznog igrača", košarkaša oko koga želi da gradi tim na dug period. Posle sezone u kojoj je napravio proboj uz prasak u NBA ligi, od srpskog centra u novoj takmičarskoj kampanji očekuje se još više, još bolje  - praktično da bude lider. Nagetsi su pridružili Jokiću iskusnog Pola Milsapa i čini se napravili pun pogodak za dominaciju pod košem.

Deluje da ekipa iz Kolorada sada zaista ima tim kadar da se umeša za plej-of koji joj je izmakao u finišu prethodne sezone. Jokić je iskusniji, primetno je bilo na prijateljskim utakmica da puca od samopouzdanja i nema sumnje da ćemo i ove godine gledati njegove dobro ispunjene statističke kolone.

MILOŠ TEODOSIĆ: I to smo napokon dočekali - Tea Magika u NBA ligi. Pripremni mečevi pokazali su da je Miloš idealno izabrao kada je potpisao za Kliperse. Njegove asistencije i poeni u nekoliko pripremnih utakmica već su nagovestile šta ćemo gledati kada krene takmičarska sezona. Mi znamo koliko može Teodosić, zna i Evropa, ali za većinu Amerikanaca on je i dalje nepoznanica, međutim kladimo se da će za mesec-dva američki mediji pompezno brujati o najboljem dodavaču kojeg su imali prilike da gledaju poslednjih godina.

Zapitaće se i ovo: Gde je ovaj čovek bio svih ovih godina? Trener Klipersa Dok Rivers Milošu je namenio mesto startnog pleja i puno poverenje da razigrava ekipu kojoj stručnjaci predviđaju plasman od četvrtog do osmog mesta na Zapadu u regularnom delu. Gore ili dole, zavisiće mnogo i od srpskog plejmejkera.

Foto: AP/Tanjug

BOGDAN BOGDANOVIĆ: Imaćemo još jednog iskusnog "rukija" u najjačoj ligi ove sezone. Kao Teodosić, i Bogdanović je svašta preturio preko glave u evropskoj košarci, galopirajuće napredovao, postao prvak Evrolige sa Fenerom, prevazišao taj nivo i spreman je da krene dalje - sa najjačima, gde mu je realno i mesto. Sjajan je i izbor ekipe. Sakramento je sredinom prethodne sezone krenuo u "restart" franšize, mnogi vodeći igrači na čelu sa Kazinsom su prošlost, pa Divac i njegovi saradnici sada pokušavaju sa mlađom gardom da grade tim.

Uz mlađariju, tu su i dva veterana Vins Karter i Zek Rendolf koji će gurati ekipu iskustvom, a Bogdan onim što najbolje zna - šutevima sa distance, prodorima, asistencijama i naravno trojkama. Kingse mnogi ubrajaju u grupu najslabijih timova koji će igrati bez prevelikog pritiska što je samo dodatni plus i činjenica koja rasterećuje u prvoj sezoni za srpskog beka.

NEMANJA BJELICA - Minesota će ove sezone imati veoma zanimljiv tim u kojem će Bjelica biti važan dodatak sa klupe i neko ko bi mogao da doprinosi iz drugog plana. Pokazao je Beli u njegovoj "ruki" sezoni da i te kako ume da uništava protivničke odbrane trojkama i poenima iz rekta, a sve to, a i još više očekujemo ponovo od Bjelice koji se, ne zaboraimo, vratio iz povrede zbog koje je preskočio deo takmičarske sezone i Evropsko prvenstvo.

BOBAN MARJANOVIĆ - Gorostasni centar kreće da odrađuje drugu sezonu trogodišnjeg ugovora sa Pistonsima i vreme je da dobije šansu koju zaslužuje. Povoljna okolnost je prostor koji mu se otvorio odlaskom Bejnsa u Boston, tako da sada Bobi praktično preuzima ulogu drugog centra i postaje "bekap" opcija za Dramonda. Videćemo da li će trener ekipe iz "Motauna" Van Gandi konačno pružiti Marjanoviću veću minutažu koju je ovaj prethodne sezone, iako je bila mizerna, znalački i vrlo kvalitetno koristio.

PRVI MEČEVI SRPSKIH IGRAČA

Četvrtak

Detroit - Šarlot (01:00)

Juta - Denver (03:00)

San Antonio - Minesota (03:00)

Sakramento - Hjuston (04:00)

Petak

Los Anđeles Lejkers - Los Anđeles Klipers (04:30)

Subota

Vašington - Detorit (01:00)

Minesota - Juta (02:00)

Dalas - Sakramento (02:30)

Foto: AP/Tanjug

RADE ZAGORAC - (?) Kod njega stavljamo znak pitanja jer poslednje informacije kažu da je Memfis raskinuo ugovor sa bivšim igračem Mege i pitanje je da li ćemo ga ove sezone uopšte gledati u nekom od NBA timova ili mu sleduje pvratak evropskoj košarci.

NOVINE U NOVOJ SEZONI

"Zaza pravilo" - Nema više podvlačenja šuteru pod noge. Zapravo ima, ali svaki igrač koji bude "uklizavao" pri pokušaju blokade šutera biće sankcionisan tehničom greškom. "Zaza pravilo" je uvedeno posle nesmotrenog poteza centra Golden Stejta Zaze Pačulije u polufinalu plje-ofa protiv San Antonija, kada se podvukao pod noge Kavaju Lenardu, a ovaj se u doskoku teže povredio nagazivši stopalo Gruzina. Od sada, takvi potezi biće kažnjavani tehničkim faulom.

"Harden pravilo" - Još jedna novina kojom se praktično staje na put igračima sa lošim navikama da iznude trojke tako što se naginju i upliću ka čuvaru sa jasnom namerom da izbore tri penala. Takvi potezi postali su "trejd mark" lidera Hjustona Džejmsa Hardena koji će za svaki takav sledeći pokušaj, i on i ostali, biti kažnjavani tehničkom greškom.

OL-STAR utakmica - Nema više duela "Istok - Zapad" na smotri najboljih igrača lige tokom tradicionalnog vikenda "svih zvezda", odlučeno je nedavno. Zarad atraktivnosti centralnog događaja - utakmice svih zvezda lige, uvedeno je biranje kapitena. U praksi, to znači da će dva igrača koja dobiju najviše glasova birati po svom nahođenju igrače bez obzira da li oni dolaze iz klubova zapadne ili istočne konferencije.

Raniji početak sezone - Do pomeranja je došlo zbog promena u rasporedu, u kome će utakmice "dan za dan" biti ove sezone na istorijskom minimumu. Liga se odlučila na ovaj korak kako bi glavni igrači, koje treneri često znaju da odmaraju na jednoj od dve uzastopne utakmice ili na obe, imali vremena za odmor i provodili na terenu što više vremena.

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    17. oktobar 2017 | 09:07

    Ko ne radi neka gleda ja sigurno neću jer radim

  • Boki

    17. oktobar 2017 | 09:50

    Sta su igralu igrali su, sada im sleduje klupa svima sem Jokicu.

  • realno

    17. oktobar 2017 | 09:32

    Al ti veze nemaš...Golden Stejt je prošle godine igrao samo u play-offu u 6.brzini...I tada su imali 4-0 u prvom kolu,4-0 u drugom, 4-0 u konferencijskom finalu i 4-1 u finalu...Zamisli pre 25 godina, ti spojiš Olajdžuvona, Dankana, Grent Hila i Klajd Drkslera u jednu ekipu i kažeš da je M.Džordan (iako najbolji svih vremena) i dalje favorit na titulu...Smešno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA