≫ 

Vujošević: Iznenadile su me reči Pere Božića kada sam odlazio iz Partizana! Eto, o kom moralu se radi!

Bivši strateg crno-belih u negativnom kontekstu govorio o nekadašnjim ''saborcima''

  • 29

Duško Vujošević, nekadašnji trener KK Partizan, dao je zanimljiv intervju za Sportklub u kom se dotakao velikog broja tema iz bliske prošlosti.

Vujošević je govorio o Nebojši Čoviću, Nikoli Pekoviću, Draganu Todoriću, bivšim igračima, Bogdanu Bogdanoviću, ali i Petru Božiću koji ga je zamenio na klupi crno-belih.

Prema njegovim rečima, Božić ga je neprijatno iznenadio.

- Ja sam znao kako će sa mnom da se završi, što me nije činilo emotivno spremnim da to sve podnesem, iako sam sve znao. Otišao sam sutradan sa Velimirom Gašićem, kada je izvršena smena, da se pozdravim sa igračima, na početku prepodnevnog treninga. Pozdravljao sam se pod punom kontrolom, iako je tim značajno bio usitnjen i svesno doveden da bude slab i cele godine pre toga je rađeno sve da tim bude demotivisan. Kada hoćete da minirate trenera, onda gledate da igrače napravite nezadovoljnim. Kako ne primaju pare, kako su nezadovoljni... Razne su tu priče postojale - rekao je Vujošević i dodao:

- Tim od godinu dana ranije je izdržao sve, uprkos mnogim pritiscima, što je izuzetno teško. Došao sam da se pozdravim sa ostacima tog tima i nekim novim koji je počeo da se skuplja u tim okolnostima. Pozdravili smo se fino i onda mi Pera Božić kaže: 'Dule, otkad sam došao u klub ja ovo želim'. Eto, o kojoj pameti i moralu se radi“. Iznenadilo me je to, mada sam bio svestan njegovih aktivnosti u ranijem periodu i da nije bio lojalan. Opet, mislio sam da je i on pametniji.

Božić očigledno nije bio spreman,a  Vujošević je nastavio u istom tonu:

Nekada su bili nerazdvojni tandem za uspehe, Duško Vujošević i Dragan Todorić Foto: Marko Todorović

- Kako da bude spreman kada nije odradio nijedan trening? Ali je bio spreman da čoveku koji ga je uspostavio i napravio značajnim delom sistema i dao mu priliku da napravi kontakte. kada ga je Hemofarm otpisao kao povređenog...Kad je čovek u nekoj poziciji, pa nešto i primeti, ali misliš - neće ti to smetati dok si u moći, sitno je to. Ali, posle kada to postane problem, sve to iskače. Ali, da nije bio Pera Božić, bio bi neko drugi. Gospodin je bio Dejan Milojević. Ako je on bio gospodin, a neko nije postupio kao Milojević, koji je imao slične obaveze, onda nije gospodin. U tom trenutku... Ali, pošto je trenutak bitan... On tu nije bitan - rekao je Vujošević.

Dotakao se Vujošević i Dragana Todorića, dugogodišnjeg saradnika.

- Toša nije neko ko je donosio odluke. On preplivava kako bi ostao i vrlo dobro oseća, ima taj instinkt samoodržanja. Dobro oseća kada neko pada i ako je on bio vezan za njega onda se sklanja, ali se sklanja na ružan način. Da bi se oprao on radi najprljavije stvari u sklanjanju osobe sa kojim je do tada bio blizak. Nije me razočarao jer je to radio svih godina prema svim ljudima sa kojima je sarađivao. Na taj način je opstao tolike godine. Nije me razočarao u tom smislu da je uradio nešto što nije moglo da se predvidi. Hamlet kaže: "Čovek treba da bude spreman i to je sve". Da znaš da će neko da se tako ponaša ili da znaš da ti neko drag umire ne čini te spremnim da to podneseš - rekao je Vujošević:

- Pogotovo što je posle toga vodio kampanju pokušavajući da svoju poziciju napravi moralno čistom. Pričao je kako sam ja, eto, uništio klub svađama, sa nekom nervozom izazvanom tim svađama... To je radio ne na nivou izjava u medijima, već po kafanama. Vodio je prizemnu kampanju. Normalno, to je dolazilo do mene i čoveka dok je još vreo zna da iziritira. On je bio dobar izvršilac prljavih stvari i nije on uradio bilo šta što je moglo da promeni neku situaciju. To je jednog momenta moralo da bude tako. Partizan nije Barselona da bude simbol otpora prema Franku i prema nekom lošem tretmanu.

Bio je učenik, a onda je smenio učitelja: Petar Božić i Duško Vujošević Foto: Marko Todorović

Nije Vujošević zaboravio ni Čovića.

- Zvezda se i pravila na račun rušenja Partizana, između ostalog. Čović je beskrupulozan čovek, ali sa velikom radnom energijom i velikih organizacionih sposobnosti. Iskoristio je pad Partizana i neku želju vlasti, odnosno Aleksandra Vučića da se Zvezda podigne na taj nivo. Znate da su prve sezone plasman u Evroligu obezbedili za zelenim stolom. Posle Fajnal-fora ABA lige u Beogradu, gde smo kiksnuli i Zvezda i mi, prvo što je urađeno je da je Evroliga jednu kvalifikacionu grupu za popunu takmičenja dodelila Beogradu, a onda kada se izdejstvovalo, ne znam na koje sve načine, da Cibona odustane.

- Zvezda je po nekom automatizmu dobila pravo da igra Evroligu. Mnogo puta im se na svim nivoima omogućavalo da idu prečicom. Oni su znali to da iskoriste. Prošle sezone su jedan period igrali stvarno izvanredno, a Čović je spojio infrasrtukturu i mlade igrače iz Železnika sa navijačima i tradicojom Crvene zvezde i nekom obnovljenom političkom moći dolaskom Vučića jedno vreme to je jako dobro funkcionisalo. Pritom su u sistemu uvek donošene takve odluke koje su dugoročno obezbeđivale Zvezdi dominaciju - rekao je Vujošević za Sportklub.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • *

    3. april 2018 | 14:06

    Sta reci na sve ove iumisljotine kad on svoj ugovor od 300.000€ naziva stipendijom?

  • Pa

    3. april 2018 | 13:37

    Samo ti nemoj da pričaš o moralu...

  • Moral

    3. april 2018 | 13:44

    Koliko tvojih igraca ti je davalo 20 ,30 posto od plate da bi igramo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA