≫ 

Ko je Srbin koji je srušio NBA tradiciju? Najmlađi trener na klupi seniora, demolirao Kosovo zbog Srbije! (VIDEO) (FOTO)

Bio je perspektivan igrač, sa 15 godina je došao u Zvezdu da bude deo šampionske generacije, ali je kasnije doživeo tešku saobraćajnu nesreću koja je prekinula karijeru

  • 16

Igor Kokoškov uradio je nešto što se dugo smatralo da je nemoguće. Postao je prvi evropski trener koji je seo na klupu NBA tima kao glavni strateg. Nikada pre njega niko nije mogao da se probije na to mesto pored velikog broja američkih i kanadskih trenera. To vam je isto kao kad bi neki srpski fudbalski klub danas osvojio Ligu šampiona, pa još malo teže.

Jednostavno NBA liga je dosta zatvorena za strane trener koji mogu biti asistenti, osim ako nisu američkog porekla poput Davida Blata i Majka D Antonija (obojca rođeni i odrasli u SAD) S time je ovaj uspeh Kokoškova još veći.

Svojevremeno je Kokoškov vodeći selekciju Slovenije u kvalifikacijama za Eurobasket pobedio selekciju takozvanog Kosova sa 112:68

Uvek cenjen među kolegama: Kokoškov u razgovoru sa Aleksandrom Trifunovićem Foto: Telegraf

Podsetimo, svojevremeno se Dušan Ivković, pa i Željko Obradović nisu usuđivali da odu u SAD jer nisu želeli da budu asistenti nekom američkom kolegi koji možda zna manje od njih. Takođe, legendarni italijanski trener Etore Mesina (šampion Evrope sa Kinderom dva puta, osvajač medalje sa Italijom na Eurobasketu) je bio asistent LA Lejkersima, pa u San Antoniju.

Što se tiče Davida Blata koji je bio trener Klivlenda, on je Amerikanac, poreklom iz Izraela. Takođe, Majk D Antoni je bio trener Finiksa, Njujorka, La Lejkersa, Filadelfije, Hjustona, ali je on Amerikanac italijanskog porekla.

A bio je talentovan košarkaš čim je sa 15 godina dobio poziv da dođe među basket vanzemaljce tadašnje Crvene zvezde koji su stariji od njega tri godine poput Nebojše Ilića, Saše Obradovića, Aleksandra Gilića, Rastka Cvetkovića.

U društvu legendi srpske košarke:Bora Cenić (prvi s leva), Dušan Ivković, Duško Vujošević i Igor Kokoškov Foto: Telegraf

Igrao je sa njima i napredovao, ali je sa 19 godina otišao na odsluženje vojnog roka. Tamo je doživeo saobraćajnu nesreću gde je povredio stopalo i skočni zglob. Po bolnicama je proveo 11 meseci i povratka košarci više nije bilo.

- Ono što je mene preporučilo u NBA i dalo mi neku posebnost je da potičem i ponosno predstavljam jugoslovensku, to jest srpsku košarkašku školu. Ja od toga nikad nisam bežao, štaviše bio sam ponosan. Ta crta “naeameričkog” košarkaškog indentiteta koji sam posedovao svima je u NBA bilo posebno zanimljiva, a meni je davala sve veći prostor u radu sa najtalentovanijim igračima na planeti.

Foto: MN Press

- Konkurs za odlazak u Ameriku raspisalo je Udruženje trenera Srbije. Sa ljudima iz SAD spojio sam se preko studentskog tima iz Konektikata, preko legendarnog trenera Džima Kalhuna. Od 2001. sam neprestano u NBA ligi - ispričao je Kokoškov nedavno.

Sa Slovenijom osvojio Eurobasket 2017. Igor Kokoškovi prvi NBA trener iz Evrope Foto: AP/Tanjug

Krenuo je u trenerske vode sa 21 godinom i trenirao je juniore OKK Beograda. Već sa 24 godine preuzima prvu ekipu i postaje najmlađi trener u istoriji jugoslovenske košarke koji je vodio seniorski prvoligaški tim. Pre njega je to uspelo samo Dušku Vujoševiću sa 27 godina.

Posle OKK Beograda vodio je juniore Partizana kada je usledio poziv za Univerzitet Misuri, koji je prihvatio. Tamo je bio asistent trenera godinu dana, posle čega prelazi u LA Kliperse kao asistent 2000. godine i to mu je bi prvi NBA angažman.

Ozbiljnost u radu je njegova lična karta: Kokoškov na seminaru za trenere u Beogradu Foto: Telegraf

Iako su mu se mnoge srpske kolege podsemavale da je samo peti asistent u NBA, a ne ozbiljan trener, Kokoškov je nastavio da gradi svoj put u NBA preko Detroit Pistonsa (osvojena titula NBA), pa preko Finiks Sansa. Klivlenda, Orlanda i na kraju Jute Džez gde je prvi put bio prvi asistent glavnom treneru.

U međuvrenu je bio asistent Željku Obradoviću (2004/05) a samostalno je vodio selekciju gruzije čak šest godina 2008-2013. i sa njima redovno igrao na Eurobasketu. Postao je selektor Slovenije 2016. da bi godinu dana kasnije na Eurobasketu suvereno osvojio titulu šampiona Evrope pobedivši u finalu Srbiju.

FAKTI:

* Kokoškov od 2010 ima američki pasoš, a tokom ceremonije uručenja u hali Finiksa obratio mu se i predsednik Amerike Barak Obama

* Oženjen je Amerikankom Patrišom, koja ima srpske korene i ima dvoje dece sina i ćerku.

* Najmlađi je trener u istoriji srpske košarke koji je vodio jednu seniorsku ekipu u prvoj ligi. Imao je 24 godine kada je preuzeo OKK Beograd

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    3. maj 2018 | 11:59

    Ponosni smo na Tebe.

  • Fan

    3. maj 2018 | 15:34

    Kokoskovi su se doselili krajem 19 veka iz Velikog Trnova iz Bugarske. Prica se da imaju rusko poreklo. Dosli su u Banatski Brestovac i bavili se proizvodnjom povrca. Ugledna su porodica, vredna i postena. Prihvatili su Srbiju kao svoju zemlju i tako se izjasnjavaju. Igor Kokoskov je pravi izdanak svojih predaka.

  • ...

    3. maj 2018 | 13:31

    Basket vanzemaljce ? Srećom , ima nas upućenih u ovaj sport... P.S. Srećno majstore !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA