≫ 

Kažu da sam ja započeo rat na Maksimiru: Ispovest Sime Zulua, čoveka koji je prvi zapalio baklju na centru terena! (VIDEO)

Legendarni navijač Zvezde otkrio je mnogo zanimljivih stvari iz perioda osamdesetih godina prošlog veka kada je počeo navijački pokret

  • 11
Legendarna scena sa stadiona Maksimir, Sima Zulu daje izjavu za televiziju Printskrin: Youtube/Albert Veli

Nema nijednog starijeg navijača Crvene zvezde, a da se ne seća legendarne navijačke grupe Zulu Voriors i njihovog vođe Sime Zulua. Lider jedne generacije koja je stasavala osamdesetih godina prošlog veka, kalila se na tribinama Marakane, stadiona JNA, kao i na gostovanjima u Rijeci, Splitu, Zenici, Zagrebu, Sarajevu, Nikšiću, posle raspada države povukao se sa tribine i odselio u Francusku. Grupa se raspala, a Sima se posle 20 godina vratio u Beograd i otvorio kafanu.

>>> Legenda Delija, Peca Panker, 26 godina posle: I dalje me se plaše u Zagrebu i na Maksimiru (FOTO)

U intervjuu za Nedeljnik otvorio je dušu i ispričao mnoge događaje kao i legendarnu tuču na Maksimiru 13. maja 1990. godine.

- Ja sam na stadion počeo da dolazim sa 15 godina 1984, a tri godine kasnije smo osnovali Zulu Voriorse po ugledu na navijače Birmingema. Ultrasi su najstariji, nastali su 1983, tu su bili Tima, Radule, Don Vito, Džipsi, Ćela, pa onda Red Devils i ekipa Crvko, Šicko,Staniša, Krle, Joca Džudista i posle dolazimo mi kao najmlađa ekipa. Te tri grupe su bile na Severu i to su bile glavne zastave.

Neka dođu Bed Blu Bojsi da vide ko je jači: Sima Zulu (levo) i legendarni navijač Zvezde Peca Panker na Maksimiru: Printskrin: Youtube

- Mi smo krenuli prvi da se šibamo sa policijom i da skačemo na njih. Ja sam među prvima krenuo. Silazio sam sa šipke na teren i prvi sam navijač koji je kažnjen za paljenje baklje  na centru terena. Bio je to 1989. godine, za 85. derbi.

- Bilo je 100.000 ljudi, preskočio sam otrčao do centra prekrstio se i zapalio baklju. Jurili su me, ali nisu mogli da me stignu, a ja sam se vratio na tribinu. Ali sutra ujutru su došli kod mene u stan i priveli me. Dobio sam 60 dana uslovno - priča Sima.

- Preživeo sam Maksimir 1990. To je bio pakao. Za mene kažu da sam počeo rat na tribinama na toj utakmici.

- Popeli smo se  gore i ispraznili celu njihovu tribinu. Njihovi navijači su na spolivali pivom odozgo, pišali su po nama,

- To je sve namešteno na političkom nivou. Da nije tada bilo Srba u hrvatskoj policiji u Zagrebu, mi bismo ga ugasili. Nas je bilo 2000 u kavezu i pojeli bi nas. Po mom mišljenju, to je sve bilo pripremljeno, a mi smo došli ko kec na deset.

- U to vreme bile su priče da su noć pre utakmice polili ogradu kiselinom tako da je sutradan samo gurnu i ona padne. Sa njihovog zapada su leteli ka nama komadi betona.

- Da li mi na Marakani možemo da nađemo komad betona i da gažamo- kad su Bed Blu Bojsi krenuli ka nama, policija je stala i sve sprečila - ispričao je Sima Zulu.

POGLEDAJTE INTERVJU LEGENDARNOG PECE PANKERA NAVIJAČA ZVEZDE

Opirniji intervju pročitajte u Nedeljniku.

(Telegraf.rs/Izvor: Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gojko vidoviti

    19. april 2018 | 12:28

    Daj brate pisite o prirodnim ljepotama Srbije, o pametnim ljudima, po cemu ovome bezveznjaku dajete prostor u medijima.

  • Nenad Canak

    19. april 2018 | 16:17

    Zanimanje:navijac Podvig:palio sam baklju na centru i ponasao se kao praistorijski covek Nadimak:Sima Zulu Omiljeni film:Kamiondzije Omiljeni cvet:baklja

  • Crazy North

    19. april 2018 | 14:53

    Simo legendo, pozdrav iz Petrovgrada!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA