≫ 

Raskol u Švajcarskoj: Mediji traže kaznu za Džaku i Šaćirija, ministar sporta ih brani!

  • 16

Odluka disciplinske komisije FIFA da pokrene istragu protiv dva švajcarska reprezentativca Džerdana Šaćirija i Granita Džake je ispravna, jer su oni svojim naivnim delovanjem naneli, ne samo sebi, već i timu štetu, ocenio je u komentaru urednik sportske redakcije visokotiražnog švajcarskog dnevnika „Blik“ Feliks Bingeser.

On je istakao da FIFA nema drugu mogućnost i da se radi i o njenoj verodostojnosti, jer se svetska organizacija fudbala već godinama pozicionira kao mirovni projekat koji ujedinjuje narode, a te težnje su doveli u pitanje Džaka i Šaćiri.

VIDEO: Albanska Švajcarska! Albanci maltretirali Srbe i slavili pobedu Švajcarske uz simbole "crnog orla"

Radi se o tome, ističe Bingeser, i da se postave granice i da političke i verske poruke, kao i nacionalističke provokacije ne mogu, ni u kakvom obliku, biti prihvaćene, a o takvim je, bez sumnje, reč u slučaju Džaka/Šaćiri.

Ratoborni tandem Foto: Tanjug/AP



 Takođe, traži šef sportske redakcije „Blik-a“, Fudbalski savez Švajcarske (SFV), mora dozvoliti da mu se postave pitanja, jer se već mesecima zna o uzavrelim emocijama pred ovu utakmicu, a odgovornima nije pošlo za rukom da senzibilizuju igrače kako bi svoje emocije držali pod kontrolom, što nije dobar znak.

VIDEO: Albanci divljaju po Švajcarskoj! Skidaju i skrnave zastave Srbije



Neko mora, igračima koji očigledno ne žele da prihvate pravila, postavi granice, poručuje list, dodajući da kao švajcarski reprezentativac oni nisu privatna lica, već ambasadori zemlje, te tako i ambasadori firmi i sponzora koji garantuju njihova milionska primanja, a među njima je i velika banka koja je mnogo novca investirala u švajcarski fudbal i koja ima filijale širom sveta.

Takođe, "Blik" ističe i da bi ponašanje pojedinih srpskih zvaničnika trebalo da budne detaljno istraženo, i ako za to postoji osnova, bude sankcionisano.

Neverica posle meča Foto: MN Press

Sa druge strane, ministart sporta Gi Parmelin stao je u odbranu švajcarskih reprezentativaca.

- Ko je doživeo napetu atmosferu u stadionu ceni još više izvanredan doprinos švajcarske reprezentacije i može razumeti zašto su igrači bili emotivni - objasnio je on.

VIDEO: Tadić na ivici suza; Kako je bilo u svlačionici? - Ružno



Prema njegovim rečima, nije u duhu sporta emocije pretvoriti u polemiku.

- Mi smo zemlja sa puno jezika, kultura, mišljenja i živimo mirno zajedno. Na tu šarolikost smo ponosni - rekao je on.

VIDEO - Vujadin Savić brutalno o Śaćiriju i Džaki: Nije za novine śta bih im uradio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    24. jun 2018 | 13:00

    Treba ih kazniti po dvije utakmice neigranja i po 10000 SFR. A Schwizi uzeti 3 boda…. Realno bi bilo … Ali………………. Pozdrav iz HR

  • Putin

    24. jun 2018 | 12:47

    Treba kazniti organizatore i trenera jel onisu znali dasu ovi nevaspitani dembili zasto ih stavili da igraju ili su mozda oni i inicijatori takvog ponasanja

  • Partizan pa Bog

    24. jun 2018 | 13:24

    Pocelo je KIMa da kuca na vrata Helveta ako i treba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA