≫ 

Sve o dramatičnom raspletu naše grupe: Srbiju i remi vodi u osminu finala, Brazil može dalje i ako izgubi od nas. Удачи! За здоровье!

Sreda će biti preloman dan u našoj grupi, dan kada će na stadionu moskovskog Spartaka Srbija odigrati protiv Brazila meč za osminu finala Svetskog prvenstva: meč decenije. Istovremeno, u Nižnjem Novgorodu igraju Švajcarska i Kostarika. Da li je „bogata obala“ kadra da „bankarima“ napokon naplati „porez“?

  • 21
Aleksandar Mitrović. Foto: MN Press

Za dva dana gledaćemo rasplet u našoj Grupi E kao i u Grupi F, koja će biti prva na programu od 16 časova, kada će se na stadionu „Kazanj Arena“ sastati Južna Koreja i Nemačka, paralelno sa utakmicom između Meksika i Švedske u Jekaterinburgu. A onda ćemo od 20 časova na moskovskom stadionu „Otkritije Arena“, na kojem igra FK Spartak, gledati za nas meč decenije između Srbije i Brazila, koji će se odigrati istovremeno sa utakmicom između Švajcarske i Kostarike u Nižnjem Novgorodu.

O raspletu Grupe F o tom potom, naša nam je najbitnija zbog čega o njoj i govorimo ovoliko unapred (priprema je majka pobede, ma šta mislio argentinski selektor Sampaoli, koji u poglavlju 12 svoje knjige kaže da se nikada ne priprema za meč).

Trenutno stanje na tabeli je takvo, da je Brazil prvi sa 4 boda i gol-razlikom +2 (tri dali, jedan primili), Švajcarska je druga sa isto bodova koliko i „selesao“ ali sa gol-razlikom +1 (tri dali, dva primili), dok je Srbija treća sa 3 boda i gol-razlikom 0 (dva dali, dva primili). Kostarika je poslednja na tabeli bez bodova i gol-razlikom -3 (nisu dali ni jedan, primili tri).

Kostarika je dakle ispala, teoretski nema više nikakve šanse da se plasira u narednu rundu, ali to ne znači da planira da sa prvenstva ode bez osvojenog boda, ili čak pobede. Posebno što nisu igrali toliko loše da su zaslužili da odu kući s nulom. Oni to dobro znaju, kao i mi, kao i Brazilci, kao i Švajcarci. Od nas su poraženi minimalnim rezultatom, Brazil im je dao dva u nadoknadi vremena, Švajcarci bi mogli da plate cenu.

Sleva nadesno: Nejmar, Paulinjo i Kutinjo. Foto: Tanjug/Ap

Ako „bankari“ napokon za promenu plate „porez“ i izgube, a mi odigramo nerešeno sa „kariokama“, sve će zavisiti od rezultata ta dva meča. Na ovom mestu je neophodno podsetiti na „tajbrejkere“ (ne postoji pravi prevod za ovu reč; kome se ne dopada što smo je ovako iskoristili, može da prestane da koristi i reči kao što su „tajmaut“, „faul“, „korner“, pa čak i „gol“, o „fudbalu“ da ne govorimo).

Prvo se, dakle, gleda ukupan broj osvojenih bodova. Drugo, gleda se ukupna gol-razlika. Treće, gleda se ukupan broj postignutih golova. Ako su dve ili više ekipa poravnate po ova tri osnovna „tajbrejkera“, onda se gleda broj osvojenih bodova u međusobnim duelima poravnatih ekipa, pa gol-razlika u međusobnim duelima poravnatih ekipa, pa broj postignutih golova u međusobnim duelima poravnatih ekipa.

Ako su po svih šest parametara dve ili više ekipa poravnate, gledaju se fer-plej-bodovi, koji se dodeljuju na sledeći način: za žuti karton oduzima se jedan bod, za drugi žuti odnosno indirektni crveni tri boda, za direktni crveni četiri boda, za žuti i direktni crveni pet bodova. Cilj je, naravno, biti što bliže nuli. Konačno, ako su dve ili više ekipa poravnate i po ovom kriterijumu, konačni raspored na tabeli biće određen žrebom: pozicija i/ili prolaz dalje zavisiće od toga, kome će „fortuna“ biti naklonjena.

Kada se ova pravila primene na konkretnu situaciju, kako to izgleda? Ako Kostarika pobedi 1-0, mi moramo da odigramo 2-2 sa Brazilom da bismo otišli u osminu finala, zato što bi Švajcarska gol-razlika tada bila na nuli kao i naša, ali bismo mi imali četiri postignuta gola, a oni bi ostali na tri. 1-1 sa Brazilom nam u tom slučaju ništa ne igra, jer bismo bili potpuno poravnati, a oni su bili bolji u međusobnom duelu. Ako bi Kostarika pobedila 2-1, Švajcarska bi imala četiri data gola, pa bi mi morali da igramo 3-3 sa Brazilom da bi imali više postignutih golova. I tako dalje. Ali, ako bi Kostarika pobedila 2-0, nama bi bilo koji remi sa Brazilom odgovarao.

Kapiten Kolarov slavi gol koji je zabio na meču sa Kostarikom. Foto: Promo

Ako Brazil i Švajcarska pobede, ili oba meča budu završena nerešeno, te dve ekipe će ići dalje, ali će raspored na tabeli u takvoj situaciji zavisiti od rezultata kojim je to postignuto, u skladu sa već navedenim pravilima. Ako Brazil odigra nerešeno sa Srbijom, a Švica pobedi, Švica će biti prva u grupi. Ako Brazil pobedi Srbiju, Švica može i da izgubi pa da svejedno prođe dalje. Ako Švica izvuče bod protiv Kostarike, ide sigurno dalje, bez obzira na ishod drugog meča.

Međutim, ako Srbija pobedi Brazil, siguran je učesnik osmine finala, samo je onda pitanje s koje pozicije. U tom slučaju, Brazil bi mogao dalje samo ako Kostarika pobedi Švajcarsku sa istom ili većom gol-razlikom nego mi njih; recimo, ako i Srbija bude tukla Brazil i Kostarika Švicu identičnim rezultatom 1-0, Brazil će imati gol-razliku +1 a Švica 0, tako da će „karioke“ otići dalje.

Da rekapituliramo: nama nerešeni ishod protiv Brazila paše samo ako Kostarika dobije Švajcarsku, a i to pod uslovima koje smo gore naveli. Obrnuto je mnogo jasnije, nerešeni ishod meča između Švajcarske i Kostarike odgovara nam samo ako dobijemo Brazil: zapravo, ako dobijemo Brazil, ishod drugog meča nas se ne tiče, posebno što se igra u isto vreme pa je kalkulacija nemoguća. Dakle, na pobedu se mora ići, u pobedu se mora verovati!

Удачи! За здоровье!

VIDEO Miloš Jojić o tome zašto nije na SP u Rusiji:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CR7

    25. jun 2018 | 14:47

    S R B I J A

  • El. Comandante

    25. jun 2018 | 15:38

    Kada smo vidili sa 1-0 imali sve u svojim rukama, i kad smo trebali da nastavimo sa napadackom igrom, damo jos jedan gol i zavrsimo posao, mi smo se po obicaju povukli, poceli se braniti i izgubili. I sad kao pravimo nerealne kalikulacije.

  • Srbkinja

    25. jun 2018 | 15:37

    Napred Orlovi...sva podrska za nase fudbalere...vole se i kad gubimo 👑👑👑SRBIJA❤

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA