≫ 

Srbija 2020: Kako će izgledati naš tim u budućnosti? Dve pozicije će biti kritične!

Čime raspolažemo za naredni ciklus, ili još bolje, šta će nam nedostajati?

  • 58
Foto ilustracija: Telegraf/MN Press/Shutterstock

Sumiranje utisaka posle Mundijala zahteva i munjevit pogled na budućnost.

Fudbaleri Srbije su se porazom od Brazila oprostili od Svetskog prvenstva, što je otvorilo prostor za nove analize, naročito posle izjava Matića i Kolarova da će se vrlo brzo oprostiti od reprezentacije.

Branislavu Ivanoviću je ovaj turnir bio poslednji veliki u dresu Orlova, bilo je jasno da ne može izdržati napore špartanja uz desnu aut liniju kao u najboljim danima Čelsija, a popunjavanje njegove pozicije može biti baš kritično.

Ništa bolja situacija nije ni na levoj strani, na štoperskim pozicijama postoje opcije, dok će u svim pozicijama ispred ključna stvar biti uigravanje, a to će već biti selektorov zadatak.

Uz standardni trio, tu je Aleksandar Jovanović Foto: MN Press

GOLMANI

S obzirom na dugovečnost golmana, ne treba brzo otpisivati zbog staža čak ni Vladimira Stojkovića, vrhunski je branio na ovom Mundijalu u svojoj 34. godini i ako ovako nastavi, neće lako ni brzo prepustiti rukavice Marku Dmitroviću ili Predragu Rajkoviću.

Rajković ima 22 godine, Dmitrović 26, ali je i pred njime budućnost iako je u zrelim igračkim godinama. U Eibaru brani na visokom nivou i trenutno je jedini naš konstantan golman u ligama petice, među najboljima u Primeri, dok Vanja Milinković Savić čeka pravu šansu u Torinu.

VIDEO: Sve što niste znali o reprezentaciji Srbije

Rajković  je bio najbolji mladi golman sveta, ali mu treba iskorak u karijeri, jer već treću godinu "gazi" u Makabiju iz Tel Aviva.

Milenković neustrašiv protiv Nejmara Foto: Tanjug/AP

ODBRANA

Godinama već unazad "pravimo" štopere, ali škripi sa bekovskim pozicijama. Matija Nastasić i Uroš Spajić imaju 25 godina, Veljković 22, a Nikola Milenković 20 i biće najčvršći stub za budućnost.

Potvrdio se vrhunski na Mundijalu kao vanserijski talenat i već potvrđeni kvalitet, pred njim je budućnost i nadajmo se, nekoliko velikih takmičarskih ciklusa u reprezentativnom dresu. Pred Tošićem (33), Rukavinom (34), Ivanovićem (34) i Kolarovim (32) je zalazak karijere, pa je jasno da će škripati na bekovskoj poziciji u budućnosti.

Milan Rodić (27) je posle sjajne sezone u Crvenoj zvezdi kao levi bek dobio mundijalsku pozivnicu, ali može plašiti njegova sklonost sitnijim povredama, zbog koje je često imao kraće pauze u prethodnoj takmičarskoj godini.

VIDEO: Ima i Hrvata koji su navijali za Srbe protiv Brazila

Na desnoj strani se istakao njegov klupski saigrač Filip Stojković (25), koji je 2016. prihvatio poziv Crne Gore, ne sanjajući da će kvalitativno u budućnosti imati priliku da se nametne i za tim Orlova. Dušan Basta, takođe desni bek, već je na zalasku karijere u 33. godini i na narednom Mundijalu će možda već biti u penziji.

Možda je vreme da se u dostojan reprezentativni ritam vrati Milan Gajić, desni bek koji je podigao pehar prvaka sveta 2015. na Novom Zelandu? Zabeležio je samo jedan seniorski nastup, a dres Bordoa obukao je još 2015. godine, posle prelaska iz OFK Beograda.

Traži se dečko iz 100 miliona - traži mu se i prava rola u nacionalnom timu Foto: AP/Tanjug

VEZNI RED

Spisak klubova aktuelnog sastava ne priliči baš onome što se da videti na utakmicama. Problem je neuigranost i lutanje sa postavama, pa smo imali situaciju da Sergej Milinković Savić ne ume najbolje da se snađe, jer je prelazio sa zadnje centralne na poziciju veznjaka iza napadača.

Novosađanin koji ima već 23 godine bi trebalo da postane kičma ove ekipe, ali je problem što su mu prva tri zvanična meča u ovom timu bila mundijalska i pomalo eksperimentalna.

U želji da se uklope on, Dušan Tadić (29) i Adem Ljajić (26), dobili smo samo lutanje i gušenje na sredini, pao je sistem u kom je Tadić bio među najboljim igračima kvalifikacija kao strelac i asistent.

Tadić je u Rusiji izašao iz kvalifikacionih šina glavne figure Foto: Guliver/Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Sada je Tadić skrajnut na krilo gde je ostavio solidan utisak, ali je to bilo daleko od onoga što može na prirodnoj poziciji. Najava oproštaja Nemanje Matića bi ostavila Luku Milivojevića (27) kao osnovu bedema ispred defanzive, dok se od Marka Grujića (22) očekuje da pokaže da nije tek tako otišao u Liverpul.

Imao je prilku da se u Kardifu izbori za minutažu pred povratak na Enfild i sledeća sezona biće mu sudbonosna kada su mu samopouzdanje i karijera u pitanju. Za razliku od njega, Mijat Gaćinović (23) je bio važan šraf Ajntrahta i Muslinovog tima, ali nije dobio poverenje Mladena Krstajića. Nadajmo se da će u budućnosti to biti ispravljeno.

VIDEO: Brazilci slave pobedu nad Srbijom

Po krilima imamo veliki zalog za budućnost u Andriji Živkoviću (21) i Nemanji Radonjiću (22) koji deluje ka0 momak koji je rešio problem sa disciplinom i bubicama. To je potvrdio u Crvenoj zvezdi sjajnim partijama na bitnim mečevima, poput derbija i evropskih duela, u Rusiji je ulazio kao džoker i nije bilo prilike da nešto više protiv Brazila, naročito kada je ceo tim pao u potpunu letargiju nakon 0:2.

Takođe, iz omladinskog sastava, mogli bi u prvi plan da iskoče Partizanov pokajnik Danilo Pantić (21), Saša Lukić iz Levantea (22), Luka Adžić iz Anderlehta (20). Možda ne bi trebalo otpisivati ni Aleksandra Kataija, kome je Veljko Paunović pronašao staru "žicu" u Čikagu.

Luka Jović posle majstorije u dresu Ajntrahta Foto: Profimedia

NAPAD

Godine za aktuelni sastav nisu problem, Aleksandar Mitrović gazi tek 23 i igraće opet Premijer ligu, Luka Jović (20) je ove godine eksplodirao u Ajntrahtu i ispostavilo se da je Nemačka bila prava sredina za njega.

Šteta je što na Mundijalu Aleksandar Prijović nije dobio veću šansu jer ima zavidno iskustvo i dobru sezonu u PAOK-u, ovog aprila je proslavio 28. rođendan. Neće biti "premator" ni za naredni Mundijal, ali je pitanje ko će voditi tim, u kojoj formaciji i sa kojim igračima, ko će biti u kojoj formi.

Naravno, najveća boljka jeste uigranost, jer mi već dugo nemamo pravi kontinuitet u kome će jedan selektor moći da vodi tim dok se potpuno ne uigra, ma kakav bio.

Sigurno je da bi veliko poverenje javnosti dobio Veljko Paunović, koji dugo vodi Čikago, a bio je tvorac uspeha na Novom Zelandu, gde su omladinci Srbije osvojili svetsko zlato protiv Brazila 2015. godine.

Neki igrači iz tog tima bi mogli da budu ozbiljna okosnica za četiri godine u Kataru... Ako se izborimo za odlazak na ovaj Mundijal.

VIDEO - Psovke i neverica kada je Brazil poveo sa 1:0

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    28. jun 2018 | 18:53

    Dmitrovic-Savic-Nastasic-Rodic-Kolarov-Milivojevic-Grujic-Radonjic-Tadic-Jovic-Stoiljkovic ... Ova ekipa bi bila dosta dobra sa dobrim selektorom. Brza ekipa

  • Aleksandar

    28. jun 2018 | 17:52

    Tadic borac na terenu za kapitena, SMS bruka napolje, imao je svojih 270 minuta i nista nije pokazao, malom Milenkovicu kapa dole, decko je buduci Vidic...Luka Milivojevic i Kostic treba da ostanu...Gacinovica obavezno ubaciti...Mitrovic dobar ali ne moze sve sam glavom...Rajkovic...Jovic...Zivkovic...ma toliko dobre neiskoriscene dece imamo da mozemo sastaviti dva sjajna tima...ali menadzeri lobiraju i dalje, bitno da se izvozi, da se prave pare

  • Milenko

    28. jun 2018 | 17:10

    Ljudi, Sergej vredi 100 miliona?? On je balerina, nista nije pokazao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA