≫ 

Subašić je samo jedan od nekoliko hiljada Srba koji su se odrekli vere: Iz srpskog parlamenta grme o golmanu Hrvatske

Iako je poreklom Srbin, golman vatrenih je morao da se izjašnjava kao Hrvat kako bi izbegao pretnje

  • 80

Golman reprezentacije Hrvatske Danijel Subašić samo je jedan od više desetina hiljada Srba u Hrvatskoj koji su se od 1991. godine do danas odrekli svoje nacije i vere da bi izbegao pretnje, uvrede, fizičke napade i govor mržnje kojima su izloženi preostali Srbi u toj zemlji, izjavio je danas predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, koji je inače predsednik skupštinskog odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

>>> Zaklaću te ako se udaš za Srbina! Iza golmanskog heroja Hrvatske je potresan sukob sa tastom, zbog kog sada poriče korene!

- Nažalost, Subašić je pogazio svoje korene i poreklo kada je javno izjavio da je Hrvat katolik. On nije smogao snage da kao javna ličnost poruči hrvatskoj javnosti da se neće odreći svog srpstva i da će braniti za Hrvatsku ako ga prihvate kao Srbina -, navodi se u pisanoj izjavi.

Miodrag Linta zna kako je Srbima u Hrvatskoj Foto: Tanjug/Tanja Valič

Linta ukazuje da je jedan od temelja neprijateljskog odnosa prema Srbima u Hrvatskoj - lažna i apsurdna teza da su Srbi u proteklom građanskom ratu bili agresori i zločinci, a Hrvati žrtve i oslobodioci.

On podseća da je upokojeni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan još 2006. uputio pismo Sinodu Srpske pravoslavne crkve u kome je naveo da je u Hrvatskoj do tada pokršteno više od 30.000 Srba i da taj proces i dalje traje.

Takođe je podsetio da je predsednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić još 2003. rekao da je od 1991. do te godine samo u Zagrebu oko 20.000 dece pravoslavne veroispovesti prevedeno u katoličanstvo.

VIDEO: Vučić o odnosima s Hrvatskom

(telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    4. jul 2018 | 16:04

    Ono sto je interesantno je da Hrvati prisvajaju samo uspjesne Srbe kao sto su Drazen Petrovic Subasic,Nikola Tesla i ostali poznati sportisti,naucnici,glumci...ali nikad nece reci da je Hrvat recimo vojvoda Djujic ili Mile Martic.Dakle po istom osnovu po kojem je Subasic Hrvat (rodjen u Hrvatskoj od oca Srbina)Hrvat je i komandant Dinarske cetnicke divizije vojvoda Djujic!!!

  • Simon

    4. jul 2018 | 15:18

    Nije to pitanje izbora i razmišljanja,ostavite coveka da se slobodno izjašnjava.Upravo se radi da se u Hrvstskoj nemozes slobodno izjašnjavati ,pogotovo ne kao Srbin.Evo ovih dana je mojem unuku uskraćen upis na fakultet je nosi karaktericno srpsko prezime.Takvi pritisci i stmosfera su za svaku osudu i o tome treba pisati.Naravno da je pitanje psihološke stabilnosti i odgoja svakog pojedinca dali će podleći takvim pritiscima.

  • Misirac

    4. jul 2018 | 14:47

    Pustite čoveka da bude šta hoće.Ja se osećam kao vanzemaljac u Srbiji i na sledećem popisu ću tako da se i izjasnim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA