≫ 

Šta će odlikovati igru Federera i Čilića u velikom finalu Australijan opena?

Čeka nas spektakl!

  • 0

Posle izuzetnog finala u konkurenciji ženskog singla između Voznjacki i Halep, koji je nadmašio sva očekivanja i doveo do zamena mesta na vrhu WTA lestvice među njegovim učesnicama (Dankinja sada prva), nade svih poklonika tenisa su da će muško finale biti barem nalik ne njega po neizvesnosti i kvalitetu.

Ono čega se mnogi “pribojavaju” je “deža vi” finala Vimbldona 2017, u kome je – iz ovog ili onog razloga – Čilić doveden do suza, a meč već posle prvog seta imao potpuno izvestan epilog.

Šta bi bili glavni aspekti igre obojice rivala da bi došli do svog šestog, odnosno prvog trofeja “Normana Bruksa”? Pogledajmo analizu tri glavna strateška cilja Federera i Čilića, po sistemu 3+3:

Foto: AP/Tanjug

Federer:

1 - Steći ranu prednost što ranijim brejkom protivnikovog servisa. Poremećaj ritma kod protivnika je izuzetan važan aspekt uspostavljanja dominacije nad tokom meča koji Rodžer izvrsno izvodi u svojoj strategiji za pobedu – koji najčešće dovodi do “implozije” igrača sa druge strane mreže: nesigurnost, česte greške, veće rizikovanje na servisu i ostalim udarcima, trošenje snage na “jurnjavu” za Federerovim besprekorno plasiranim udarcima… Iz takve situacije je izuzetno teško izvući se – osim ako vam to Federer sam ne dozvoli, što je – opet, skoro nezamislivo.

2 -Servis bi morao besprekorno da funkcioniše, od početka meča. Početni udarac je najvažniji faktor nametanja željenog stila igre od strane višestruko trofejnijeg asa, koji mu omogućuje agresivan i efikasan stil igre, ubojitim paralelama, kratkim dijagonalama i ubitačnim izlascima na mrežu. Federerov recept za teniski “blickrig” je do sada bio nerešiv za sve njegove protivnike, a sigurno je da iskusni majstor ima i “rezervni plan” u slučaju da Čilić i nađe protivigru – koja bi značila barem jedan dobijen set u prvih tri. Federer zna da bude strpljiv u tim momentima, vrati se “osnovama”, ponovo izgradi samopouzdanje i preciznost rutinerskom igrom sa osnovne linije – i ponovo krene da pravi prednost u poenu kroz svoj standardni šampionski repertoar udaraca.

Foto: AP/Tanjug

3 - Fokus u Melburnu 2018 su bili skoro besprekorni, ako se izuzme prvi set protiv Berdiha. Greške iz tog dela tog meča ne smeju da se ponove, a to bi mogla da bude isključivo – Federerov propust. Ne treba očekivati takav pad koncentracije kod švajcarskog asa, ali – i ako se desi – teško je očekivati da će to trajati više od prvog seta. Federer ne bi trebao sebi da dozvoli dramu poput one koju je imao sa Nadalom prošle godine – kada je španac bukvalno poklonio nekoliko zlatnih šansi Rodžeru – koje je on konačno iskoristio. Ali, Marin nije Rafael – osim ako zaista ne prevaziđe sebe – i ne bi trebalo očekivati da će skoro 37-godišnji igrač dozvoliti rizik igranja finala u pet setova sa jedanaest godina mlađim suparnikom.

Foto: Tanjug/AP

Čilić:

1- Sigurno je više puta odgledao prvi set spomenutog Federerovog meča sa Berdihom, znajući da u svom repertoaru ima adut koji je bio ključan da se povede sa 4-0 protiv švajcarskog asa – odličan prvi servis. Marin ima i sve bolji drugi servis, kojim bi mogao da izvrši pritisak na Federera da mu što više povratnih lopti stigne na njegov ubitačni ravni forhend – viner. Na taj način bi Marin mogao da uzme brejk u prvom setu, i osvoji ga pod uslovom da održi nivo prvog servisa od preko 70%, a odatle – sa puno sreće – nekako izbori peti set, a sa njim i prednost kroz novi nivo samopouzdanja i svežine.

2 - Čilić se kreće po terenu bolje nego ikada, vraća sve što se uputi u njegovom pravcu, i raspolaže značajnim kapacitetom za “kontra-udar” – koji, ako bude ponovljen više puta u ključnim momentima u gemu, ume da destabilizuje protivnika i značajno mu umanji odvažnost i samopouzdanje u odigravanju velikih poena. Ovakvi mečevi su puni takvih momenata, i ako Marin uspe da dokaže svoju vrednost u tim pasažima igre, biće samouveren i spreman za svoje najveće dostignuće protiv najboljeg igrača svih vremena. Održati svoje mesto u terenu, moći da odigra pravi udarac više i naterati Federera da misli “šta drugačije, novo” bio bi veliki uspeh pre konačnog uspeha za hrvata u ovakvom meču – ako izdrži u tom maniru…

Foto: Tanjug/AP

3 - Psiha. Marin mora da se usresredi na to kako igra, a ne protiv koga igra – jer će onda igrati najviše – protiv sebe. Fokus od samog početka, verovanje u svoje mogućnosti - kao i to da na svaki dobar potez švajcarca može da odgovori – svojim dobrim potezom. Pravilno disanje, oslobađanje ruke, mobilnost i ritam u igri moraju da budu uz Čilića da bi uspostavio ravnotežu u ovakvom meču. Ako to Federer ne očekuje, ili se nada da će ga izmestiti iz zone komfora i dovesti do poremećaja opšte stabilnosti na terenu – Marin bi morao da zna da je imperativ da ne izgubi “psihološki rat” kako bi dobio ovaj meč – odnosno – da ne pobedi sam sebe.

Ako Čilić uzme jedan od prva tri seta – to će potencijalno značiti da ovaj meč može da postane neisvestan. A onda nas očekuje – sjajan tenis, i meč za pamćenje. Nadamo se da će tako i biti!

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA