Mitropolija crnogorsko-primorska: Amfilohije nije kleo Đukanovića!

Mitropolija je saopštila da Amfilohije na promociji knjige "Vratiti se Rusiji", početkom nedelje u Beogaradu, "nije kleo premijera već je podsetio na reči iz testamenta Svetog Petra Cetinjskog koje se odnose na vernost Rusiji"

  • 34

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC negirala je da je mitropolit Amfilohije kleo premijera Crne Gore Mila Đukanovića zbog politike njegove vlade prema Rusiji.

Mitropolija je saopštila da Amfilohije na promociji knjige "Vratiti se Rusiji", početkom nedelje u Beogaradu, "nije kleo premijera, kako to u naslovima sugerišu pojedini mediji u Srbiji i Crnoj Gori", već je "podsetio na reči iz testamenta Svetog Petra Cetinjskog koje se odnose na vernost Rusiji".

Amfilohije je, kako se dodaje, sugerisao Đukanoviću "da bi bilo dobro" da premijer "pažljivo pročita reči iz testamenta" jednog od najznačajnijih crnogorskih vladara iz dinastije Petrović s kraja osamnaestog i iz prve polovine devetnaestog veka a koji se u svojoj politici tog vremena oslanjao na podršku Rusije.

Mediji su ranije preneli da je mitropolit crnogorsko-primorski oštro kritikovao crnogorskog premijera Đukanovica zbog uvođenja sankcija Rusiji i da je to uradio na promociji knjige "Vratiti se Rusiji" autora Leonida Rešetnjikova.

""Ko ne bio veran jednojezičnoj, jednokrvnoj Rusiji, dabogda živo meso od njega otpadalo, bio proklet tri puta i 3000 puta od mene". To je ono što je ostavio Sveti Petar Cetinjski svojim Crnogorcima, pa bi bilo dobro da i sadašnji predsednik Vlade Crne Gore pročita ove reči u trenutku kada po prvi put u istoriji zavodi sankcije Rusiji", kazao je Amfilohije na promociji knjige u Beogradu, a preneli mediji.

Amfilohije je tada ocenio da je Đukanović odluku o sankcijama doneo u ime Vlade, ali ne i u ime Crne Gore i Crnogoraca.

- Bilo bi tužno i smešno da nije istinito. Sve smo mogli očekivati u Crnoj Gori, ali to nismo mogli očekivati - kazao je Amfilohije.

Kritike na račun crnogorskog premijera, nazivajući ga izdajnikom, izneo je i autor knjige "Vratiti se Rusiji" Leonid Rešetnjikov, koji je, inače, general, doktor istorijskih nauka i nekadašnji pripadnik obaveštajnih službi.

- Đukanović je veliki izdajnik istorijskog sećanja našeg naroda. Nikada u istoriji srpski narod, a crnogorski narod je deo srpskog naroda, nije bio protiv Rusije. To je velika izdaja za koju će odgovarati na Strašnom sudu - kazao je Rešetnjikov.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Širom zatvorenih očiju

    1. maj 2014 | 18:03

    Gde god bila crkva se previše mesa u politiku. To treba zabraniti

  • Dejan B.

    1. maj 2014 | 18:40

    Bog te poživio,Vladiko

  • refko

    1. maj 2014 | 19:15

    Kad vam je rusija;;; prijateljska i bracka zemlja sto vam nesacuva kosovo. Gledajte sebe i svoje interese isto kao sto ono svoje interese gledaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA