PAŠTETE I VIRŠLE SU NAJGORE, SLANINA I PRŠUTA NISU STRAŠNE: A najzdravije je - KONJSKO MESO!

Kobasice ne bi trebalo jesti više od jedanput nedeljno, sveže crveno meso može najviše dva puta, najzdravije je konjsko i meso divljači, a piletinu nikako ne treba kupovati u prodavnici

  • 15

Svakodnevno prekomerno konzumiranje pašteta i viršli siguran je način da dobijete rak debelog creva, a domaća slanina i pršuta su daleko manje kancerogene. Ubedljivo najzdravije je meso konja i divljači, dok je svinjetina, uprkos predrasudama manje opasna od teletine, jagnjetine i piletine, piše Informer.

Nutricionista Milka Raičević smatra da su viršle i paštete ubedljivo najnezdravije namirnice, dok ostale mesne prerađevine nisu štetne ako se pravilno konzumiraju.

- Od viršli i pašteta nema gore hrane. U pašteti se nalazi sve ono najgore po zdravlje ljudi - kandže, kljunovi, nitrati, veštačke boje, so... Naravno, niko neće da dobije rak ako dobije jednu paštetu u 15 dana ali ako je konzumira svakodnevno, onda je vrlo verovatno da hoće - navodi Milka Raičević za Informer.

ZVANIČNO - VIRŠLE, PAŠTETE I SALAME IZAZIVAJU RAK! Dramatično obaveštenje Svetske zdravstvene organizacije

Ona preporučuje tri do pet šnita slanine i domaće pršute u toku jedne nedelje, jer u tom slučaju štetna dejstva ovih namirnica ne mogu da dođu do izražaja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

NE STOJMO ĆUTKE, ODBRANIMO BUTKE: Pravda za slaninicu i kobasicu ZAPALILA DRUŠTVENE MREŽE!

- Najbolje je da slaninu malo propržite kako bi se izvukao deo masnoće. Kobasice ne bi trebalo jesti više od jedanput nedeljno jer su one štetnije od slanine i pršute. Sveže crveno meso na stolu treba da se nađe najviše dva puta, osim u ishrani dece, kojoj se mesni obrok preporučuje tri puta. Najzdravije je konjsko i meso divljači, zatim domaća svinjetina, pa tek onda sve druge vrste mesa. Ne svetujem piletinu koje se može naći u našim prodavnicama jer je puno hormona, preporučujem piletinu koja se gaji u seoskim domaćinstvima - precizira Raičević.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Mesni proizvodi izazivaju RAK, ali ne svi! Evo koje SMETE DA JEDETE!

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović ističe da se zbog količine otpadaka, koji se stavljaju u paštete i viršle, ti proizvodi hitno moraju deklarisati kao opasni po život.

- Upravo u njih se stavlja otpad koji se u Evropi koristi za ishranu životinja. U toku prošle godine uvezli smo 35.000 tona masnog otpada, od kojeg se u Evropi uglavnom pravi hrana za životinje. To je završilo u viršlama, paštetama i salami, koje mi sada jedemo i trujemo sebe polako ali sigurno - rekao je Papović.

(Telegraf. rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bobi

    28. oktobar 2015 | 23:53

    a jel je zdrava hrana da pasemo travu ?

  • Анти Антифа

    28. oktobar 2015 | 12:10

    Виршле,паризере,"кобасице","месне" нареске и сличне "ђаконије"сам одавно избацио из исхране.То су трпају сви отпаци које зачине разним Е овајонај стабилизаторима и емулгаторима.Треба јести своје

  • Sale71

    28. oktobar 2015 | 12:53

    Ništa ne valja sem gmo soje i vakcina!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA