NAJEŽIĆETE SE: Petar Kralj gleda u vas i govori reči koje bole (VIDEO)

Verujem da ga mnogi od nas nose u srcu, kao jednog od najdražih glumaca koje smo imali privilegiju da gledamo

  • 7

U poeziji je sve dozvoljeno, ali neophodno je da ona bude savršena. Pesma Branislava Petrovića, kada njene stihove govori Petar Kralj, glumac koji više nije s nama, više je nego savršena.

GODINE BEZ GLUMČINE KRALJA: Danas bi Petar napunio 75 godina! (VIDEO)

Glumac Petar Kralj preminuo je 10. novembra 2011. u Beogradu, u 70. godini života. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Ono po čemu je Petar Kralj bio poseban, čak i u društvu tako velikih majstora glume, bila je njegova nenadmašna veština kazivanja.

Poeziju je razumeo i obožavao i doživljavao kao umetnost sećanja i umetnost razumevanja vremena i njegovih znakova.

Bio je jedan od najboljih kazivača poezije. Njegova poezija se ogledala kroz romantiku i filozofiju. Mnoge pesme velikih srpskih pesnika svojim kazivanjem učinio je još boljim.

DA SE NAJEŽIŠ: Evo kako Gidra recituje ljubavnu poeziju Alekse Šantića (AUDIO)

U njegovom odličnom recitovanju postiže se neka toplina, seta i poetičnost, koje izazivaju punu naklonost slušalaca.

Voleo je da kaže da je dobra forma ako uspeš da se intimiziraš sa stihovima, da kroz njih daš sebe. Tad su oni stigli i do drugih.

Metrika i ritam njegovog recitovanja poezije bili su nestvarni, praktično savršeni.

Svaka pesma, svaka strofa ozvučena Kraljevim glasom i emocijama na slušaoca deluje kao autentična intimna, lična ispovest, daleko više od pukog lepo izrečenog stiha.

Printskrin: Youtube / AgapeShow Printskrin: Youtube / AgapeShow

Retki su glumci kao što je bio Petar Kralj koji su imali dostojanstven odnos prema životu, profesiji, radnoj etici, kolegama, publici.

Uvek je govorio da umjetnost počinje tamo, gdje prestaje zanat, a svojom posvećenošću prema poslu nikada nije napustio teren umetnosti koji bi prerastao u posao.

Gotovo da nije bilo TV serije u produkciji RTS koja je mogla da prođe bez njegovog učešća - naročito u scenama koje je trebalo obojiti humorom, a tu je Petar bio - kralj.

Petrova kćerka Milica danas se bavi pozorišnom režijom. Mala scena "Ateljea 212" nosi njegovo ime. Verujem da ga mnogi od nas nose u srcu, kao jednog od najdražih glumaca koje smo imali privilegiju da gledamo.

Tanja Bošković je jednom prilikom rekla kako je Pera Kralj imao takav dar da je mogao da kazuje telefonski imenik, a da to zvuči uzbudljivo.

Pogledajte kako Petar Kralj recituje pesmu Branislava Petrovića "Kada te ostavi ona koju voliš":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA