U ovoj zemlji će decu venčavati kao bebe: Mnogi strahuju da će novi zakon legalizovati i silovanje (FOTO)

Bangladeš ima najveću stopu dečijih brakova u Aziji. Čak 52% devojaka je u braku pre svoje 18. godine

  • 4
Foto: Gulver/Getty Images Foto: Gulver/Getty Images

Novi zakon u Bangladešu koji omogućava deci da stupaju u brak, vrlo lako mi mogao da starosnu granicu za stupanje u bračnu zajednicu pomeri na nulu, ističe kampanja grupe "Devojčice nisu neveste".

Devojčica se udala se i razvela do svoje 15. godine, ali nije jedina, i to nije najgore što se dešava (VIDEO)

Prošle nedelje su zakonodavci izmenili zakon koji sada dopušta i osobama mlađim od 18 godina da stupaju u brak. Tako su postupili kako kažu zbog "dobrobiti adolescenata" ali uz saglasnost roditelja i sudova.

Grupa "Devojčice nisu neveste" ističe da ova nova pravila ostavljaju zakon otvoren za različitu interpretaciju, pa čak i za legalizaciju silovanja.

Ova grupa je izdala saopštenje dodajući da nova uredba neće sprečavati da deca budu prisiljena na brak, prenosi Dejli Mejl.

- Brak nije najbolji način da se zaštite tinejdžerke i ovim postupkom im se nanosi veća šteta - kaže ova grupa.

Jedan visoki zvaničnik vlade Bangladeša negira da će novi zakon dovesti do većeg zlostavljanja, rekavši da su zakonodavci uzeli u obzir socijalni kontekst života u zemlji za većinskim muslimanskim stanovništvom.

Bangladeš ima najveću stopu dečijih brakova u Aziji. Čak 52% devojaka je u braku pre svoje 18. godine, a 18% je u braku pre svoje 15. godine.

Foto: Gulver/Getty Images Foto: Gulver/Getty Images

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Endokin

    8. mart 2017 | 22:54

    Kao gradjanin planete zemlje, ne volim da cujem da se bilo gde ne postuju medjunarodna prava i ne zelim da bilo koji covek na ovom svetu koji normalno radi i zivi i ne bavi se kriminalom bude podvrgnut nepravednim ophodjenjem od strane drzave (sopstvene ili strane) ili mu budu onemogucena prava zagarantovana medjunarodnim zakonima. Takodje (zato sto volim ljude | zbog svakog coveka) ne zelim da bilo koja drzava clanica UN, svesno zaobilazi da implementira medjunarodne zakone koji se ticu ljudskih prava u najvisi pravni akt svoje drzave (najcesce - ustav), a u onima koje je to implementriano ne zelim da cujem da drzava svog gradjanina ne stiti od povrede njegovih prava. (npr. velika korumpiranost policije u nekim drzavama, korumpiranost pravosudja itd.) Stoga, zelim da medjunarodna zajednica i organizacija UN, reaguju na sve slucajeve i uspostave vladavinu prava u svakoj drzavi clanici i sa tim omoguce normalan zivot svakom coveku koji joj pripada jer mu se to garantuje medjunarodnim zakonima, bez obzira na to u kojoj se on drzavi nalazi. Pobogu, 21. vek je, a mi dopustamo da se neke osnove koje smo zajedno zakljucili i uvazili ne postuju, zbog cega izmedju ostalog, kada se dugorocnio pogleda, dolazi i do totalnih propadanja nekih drzava kako na ekonomskom planu tako i u krajnjem "ljudskom" gde dolazi do negativnog uticaja te zemlje na okolinu (sirenje terorizma, sporovi oko teritorije, zloupotreba prirodih bogatstava u politicke i vojne svrhe, zagadjenje vazduha i prirode i drugo).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA