Srpski avioni zarobljeni na hrvatskom aerodromu - i to bez bilo kakvog obrazloženja!

Među zadržanim avionima su oni koji pripadaju kompanijama AIR Serbia, "Infiniti aviation Beograd”, kao i avion Air PINK-a čija flota broji deset aviona

  • 23

Svi avioni srpskih kompanija, njih desetak, koji su sleteli na hrvatski aerodrom u Zagrebu su zadržani, bez bilo kakvog obrazloženja.

Hrvati povećali taksu 22 puta: Blokiraju uvoz iz Srbije?

Očigledno je da se radi o političkoj odmazdi, jer je u pitanju zadržavanje aviona kompanija, a ne privatnih letelica.

Među zadržanim avionima su oni koji pripadaju kompanijama AIR Serbia, "Infiniti aviation Beograd”, kao i avion Air PINK-a čija flota broji deset aviona.

Da se radi o političkoj odmazdi prema Srbiji govori i to da su Hrvati optužili nekoliko naših privrednika za kabotažu, odnosno da su leteli između dva grada na području jedne države članice EU, što je zabranjeno prevoznicima iz zemalja van Unije. Problem je što su hrvatski carinici u tumačenju ovog propisa, samo u slučaju Srbije, celu EU tretirali kao jednu državu.

Mića Jovanović, vlasnik "Megatrenda" čiji je avion, takođe, zadržan, za Srpski telegraf kaže da su ove optužbe besmislene i da je to pogrešno tumačenje zakona.

Foto: Tanjug/HINA/Dario Grzelj

- Mi iz Srbije ne smemo da letimo od Zagreba do Splita, ali to i nismo radili, leteli smo od Madrida do Zagreba, vozili smo fudbalera Luku Modrića. To znači da nikakav prekršaj nije napravljen - kaže Jovanović.

Jovanović za Srpski telegraf objašnjava da je to što su Hrvati uradili skandal.

- Za četiri godine letenja nikada nam se ništa slično nije desilo. Hrvati po običaju prave haos. Nije im to prvi put. Smetale su im srpske jahte, srpski kamioni, a sad su na red došli i avioni. Osim mog, u četvrtak je bez ikakvog razloga zaplenjeno još nekoliko aviona, koji sada stoje zapečaćeni na njihovom aerodromu - kaže Jovanović.

Foto: Milena Đorđević

Kako saznaje Srpski telegraf, aerodromske vlasti tražile su i da im srpski prevoznici plate štetu u iznosu trećine vrednosti aviona, što je, kažu stručnjaci "potpuna besmislica i bezobrazluk".

Među zaplenjenim vazduhoplovima našao se i avion jednog Hrvata iz Pule, čiji je jedini greh bio što na sebi nosi srpske oznake.

Daljinac

(Telegraf.rs / Srpski telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Delija

    7. novembar 2017 | 00:19

    Pet metra zid izmedju nas. I prekinuti sve odnose i podneti tuzbu za genocid Srba u CRO i za Jasenovac. Sve to sa svom zestinom bez sazaljevanja i prastanja. Zavrsiti sa njima poglavlje jednom za zvagda!

  • Teslina naslednica

    6. novembar 2017 | 23:58

    Ja sam lepo pisala da sa Hrvatskom treba prekinuti sve diplomatske odnose za sva vremena.

  • Đoni

    6. novembar 2017 | 23:06

    Kod njih na HRT-u još nije prestao rat.Svaki da u dnevniku sećanje na slavne bitke i još slavnije pobede.Mora da su i ovo zarobljavanje aviona proglasili za veliku pobedu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA