UMRLA NAJSTARIJA ŽENA NA SVETU: Preminula u 132. godini, a kad je počeo Drugi svetski rat imala je 61! (VIDEO)

Antisa Kvičava iz Gruzije, za koju se tvrdilo da je najstarija na planeti, umrla u 132. godini života

  • 0

Antisa Kvičava iz zabačenog gruzijskog sela Sašino, za koju se tvrdilo da je najstarija osoba na planeti, umrla je u svojoj 132. godini.

Kvičava je, nažalost, svoju starost mogla da potvrdi samo dokumentima iz sovjetske ere, a ne i originalnom krštenicom, koja je nestala u metežu revolucije i građanskog rata, tako da nije ušla u Ginisovu knjigu rekorda.

Njenu starost potvrđuju susedi, prijatelji i rođaci, kao i dva pisana dokumenta iz sovjetskog perioda, doduše dosta mlađa od nje same, jer je Gruzija deo Sovjetskog saveza postala tek 1921. godine.

- Uvek sam bila zdrava i čitavog života sam radila kod kuće i na polju - govorila je ova vitalna baka, koja je do penzije u koju je otišla u 85. godini, radila na poljima kukuruza i čaja.

Ima 12 praunuka i 18 čukununuka, a do smrti je živela sa jednim od unuka u idiličnoj seoskoj kućici obrasloj u vinovu lozu.

Tokom poslednje decenija života bila je manje pokretna, a zbog artritsa je morala da se okane i omiljenih ručnih radova. Potomci tvrde da joj je um do kraja ostao bistar, između ostalog i zahvaljujući svakodnevnoj čašici domaće rakije.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, zvanično najstarija živa osoba u ovom trenutku je Besi Kuper iz Monroa u Džordžiji (116), a najstarija osoba, čija je starost mogla da bude dokazana u skladu s Ginisovim zahtevima, bila je Francuskinja Žan Kalmen, koja je je poživela 122 godine i 164 dana, a umrla je 1997.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA