POČELO OSLOBAĐANJE BEOGRADA: Zvone zvona, obraća vam se major Gavrilović (FOTO)

Govor srpskog majora izučavaju sve vojne akademije u svetu

  • 26

Svakog sedmog oktobra u 15.00, zvona beogradskih crkava već 101 godinu glasnije zvone. Podno Kalemegdana vlada neki čudan mir, mir koji je plaćen životima jedne generacije.

UĐITE U NAJLEPŠI ULAZ BEOGRADA: Stanari složni, od jezivog napravili čudo (FOTO)

Foto: Promo Foto: Promo

Na čelu te herojske generacije bio je major Dragutin Gavrilović (1882-1945) koji je Deseti kadrovski puk predvodio u istorijskoj odbrani Beograda 7. oktobra 1915. godine.

Nažalost, brojno i vojno nadmoćniji neprijatelj savladao je srpsku vojsku i dva dana kasnije osvojio Beograd.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ali, major Gavrilović je ostao poznata i omiljena ličnost Prvog svetskog rata zbog svog govora i juriša za čast Beograda i otadžbine. Čuveno obraćanje puku pamti se i danas i izučava na brojnim vojnim akademija u svetu.

"- Junaci!

Tačno u 15 časova neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao.

Vojnici! Junaci!

Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate više, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje.

Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj! Živeo Beograd!"

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- U čast majora Gavrilovića, od danas pa do 17. oktobra u Kući Đure Jakšića u Skadarliji biće otvorena izložba „Dragutin Gavrilović – major sa činom pukovnika“ na kojoj će biti izložena jedna od najboljih muzejskih kolekcija vezanih za herojsku odbranu Beograda.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pri provlačenju Jugoslovenske kraljevske vojske, 1941. godine, Dragutina Gavrilovića su u Sarajevu zarobili nacisti, koji su ga odveli u logor u Nirnbergu, gde je bio do kraja rata.

Kako podaci govore, nova komunistička vlast kažnjavala je njegovu porodicu. Ćerke, u početku, dok je još bio u zarobljeništvu, nisu mogle da dobiju posao, jer se otac “nije vratio iz emigracije”.

Foto: Promo Foto: Promo
Foto: Promo Foto: Promo

(J. S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ATIMUS

    7. oktobar 2016 | 18:48

    I ....gde je sada Srbija ?

  • ...da nije zalosno bilo bi smesno...

    7. oktobar 2016 | 17:06

    U njegovu cast i svih vojnika koji su dali zivote za Srbiju i Kralja, Beograd bi u najmanju ruku trebalo svake godine na taj dan u 15 casova da se oglasi crivenim zvonima pocevsi od Hrama Sv Save, Crkve svetog Marka, Saborna criva i sve ostale po Beogradu. U skolama da se prekine nastava minutim cutanja i da se pusti govor majora Gavrilovica preko razglasa. Tako se voli brani svoja zemlja a deca uce od malih nogu da postuju i cene kako svoje tako i tudje. ZA KRALJA I OTADZBINU!!!

  • Čarls Bronson

    7. oktobar 2016 | 16:10

    Beograd je oslobođen 1944.god . od Nemaca ,al' od nekih se neće osloboditi nikada . Virujte mi ,matere mi moje .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA