Ako nemate gde da čuvate letnje gume, u Beogradu postoje HOTELI ZA PNEUMATIKE! Evo o čemu je reč

Život u gradu često nosi i nedostatak dvorišnog i garažnog prostora, a gume da bi ostale u upotrebi i naredne sezone treba skladištiti u adekvatnim uslovima

  • 3
Vulkanizerski servis, Zimske gume Foto: Marko Todorović

Prvi novembar je vozačima doneo novu obavezu - zimske gume, a s njima i večito pitanje gde lagerovati gume do sledeće sezone. Život u gradu često nosi i nedostatak dvorišnog i garažnog prostora, a gume da bi ostale u upotrebi i naredne sezone treba skladištiti u adekvatnim uslovima, pa se iz tog razloga sve vći broj Beograđana odlučuje za hotel za gume.

NEVEROVATAN PROBLEM ZA VOZAČE: U Srbiji je upravo zabranjena registracija uvezenih automobila i ugradnja plina!

Ako još niste zamenili zimske gume, sada je poslednji voz, inače spremite 200 evra!

Sve veći broj vulkanizera nudi uslugu čuvanja vansezonskih guma na polugodišnjem i godišnjem nivou prateći letnju i zimsku sezonu. Nakon zamene guma u skladu sa godišnjim dobom i vremenskim uslovima, vansezonske gume koje su prilično velikih dimenzija treba smestiti u odgovarajućim uslovima.

Popularno nazvano u žargonu, potreban je "hotel" za gume, jer mnogi nemaju prostor gde bi ih čuvali, a svakako nije rešenje da ih drže u gepeku.

Gume se smeštaju u specijalne police napravljene prema specifikaciji proizvođača guma ili se horizontalno slažu jedna na drugu u zavisnosti da li su na naplatcima ili ne.

Foto: Željko Gavrić

CENE HOTELA VARIRAJU

Cene usluga čuvanja su različite po servisima, a na to utiče koliko guma se čuva i na koji period. Zadnjih godina su cene iste i nema poskupljenja.

- Razni faktori određuju cenu, pa tako zavisi da li čuvati jednu gumu ili set, da li se lageruju na mesec dana ili je čuvanje na godišnjem nivou, tako da cene variraju od oko 100 do 4.000 dinara - rekli su iz Mobilne vulkanizerske radionice za Telegraf.rs

Prilikom demontaže guma sa vozila treba oceniti njihovu ispravnost za sledeću sezonu.

Foto: Marko Todorović

- Ukoliko su gume u dobrom stanju označavamo njihovu poziciju na vašem vozilu kako bismo sledeće sezone prednje gume stavili na zadnju, a zadnje na prednju osovinu. To se radi zato što se gume nejednako troše na različitim osovinama.

Važno je da se gume pravilno čuvaju, pa ukoliko nemate pogodno mesto za odlaganje, možda treba razmisliti o iznajmljivanju nekog prostora, poput ovog, pomenutog, za gume. Jer, ljudima treba "štek" za gume tokom cele godine - u svakom trenutku letnje ili zimske moraju biti odložene.

Kada se gume zamene, važno je da se pre odlaganja i čuvanja, dobro očiste i pripreme za "ležanje".

Treba ukloniti kamenčiće i prljavštinu iz žljebova, da se operu vodom, sapunom i četkom i osušimo kako bismo sprečili koroziju, a ukoliko su gume na felnama, da se operu i felne odgovarajućim sredstvom koje ih ne nagriza.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ukoliko odlučite da ostavite gume nekom servisu na čuvanje, ne bi trebalo da vas brine da će doći do neke zabune i da možda, kada budete morali da uzmete letnje i odložite zimske, nećete dobiti svoje pneumatike.

Kada prvi put predate gume, izdaje se potvrda o prijemu koja sadrži osnovne podatke lica koje ih je predalo, kao i osnovne karakteristike i broj guma koje ostavljete na čuvanje.

Na osnovu potvrde, gume se numerišu (dodeljuje im se jedinstveni ID broj) tako da se ne može desiti da se vaše gume izgube ili zamene.

Daljinac

(J.J.K/j.kulas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA