≫ 

Ima ih samo 7 u Srbiji, čuvali su Nemanjiće: Upoznajte hrtove, čistu aristokratiju satkanu u jednom psu (VIDEO)

Mnogi smatraju da je hrt poseban pas, a svojim gracioznim držanjem i elegantnim izgledom privlači pažnju kako odgajivača tako i ljubitelja pasa. Kažu da su sve popularniji među domaćom publikom a mi smo odlučili da saznamo sve o ovoj rasi i njenim vrstama

  • 25
Foto: AP/Tanjug

Jedna od najpoznatijih vrsta je mali engleski hrt Vipet (Whipet). Bratislav Milošević iz Leskovca vlasnik je ženke koju u kući zovu Diva. Štenci, za naše uslove, nisu ni malo jefini a Bratislav nam otkriva koliko je ova rasa tražena u Srbiji.

-  Ja se iskreno nadam da oni nikada neće biti previše popularni i zastupljeni jer to dovodi do inflacije štenaca i uništavanja nekih rasa. Voleo bih da su malo popularniji u Srbiji ali da svaki novi vlasnik prvo dobro razmisli i raspita se da li je hrt prava rasa za njega - kaže Bratislav.

Za cenu šteneta on kaže da je to jako relativna stvar i zavisi od mnogo faktora: porekla psa, titula koje su roditelji postizali... Tako da ukoliko se odlučite za ovu rasu a želite dobro i kvalitetno štene najniža cena je oko 500 evra pa naviše.

Kada je reč o dresuri hrtova, ona gotovo da ne postoji jer on nije pas poput nemačkog ovčara koji će vam ići uz nogu. Kod njih ne prolaze kazne ni batine, oni se dresiraju jedino ljubavlju i svog vlasnika slušaju samo ukoliko ga vole – tvrdi Nataša Pantelić, vlasnica velikog engleskog hrta (Greyhound).

Hrtovi su poznati i po svojoj brzini što ih čini jednom od najbržih rasa na svetu. Zbog ove karateristike postali su deo organizovanih sportskih trka. Ove trke uživale su vrlo veliku popularnost u Engleskoj i još nekim državama ali na svu sreću u Srbiji nikada nisu organizovane.

- Hvala Bogu u Srbiji nema sportskih trka za hrtove. Ja sam pobornik trka ali koje se organizuju poput izložbi pasa. Dakle psi trče za pohvalu, ne trče u krug za umetnim plenom, već je to izlomljena staza u prirodi i psi to stvarno vole.  Nema industrije, klađanja i svih surovosti koje su te trke donele. Hrtovi vole da trče ali iz ljubavi i za pohvalu, ne za novac – zaključila je Nataša.

IRSKI VUČJI HRT - GOROSTAS MEĐU HRTOVIMA I ČISTA ARISTOKRATIJA U JEDNOM PSU

Nakon Vipeta na red je došao Irski vučji hrt.

To je pas za kog se sa sigurnošću može reći da je čista aristokratija pa je s razlogom simbol i deo počasne kraljevske garde u Irskoj. Kroz istoriju korišćen je kao statusni simbol jer su ih vladari često razmenjivali kao poklone.

Za vreme engleskog osvajanja Irske, samo plemićima je bilo dozvoljeno da imaju irske vučije hrtove a koliko će ih imati zavisilo je od titule. Kažu da je upravo ova rasa čuvala i lovila sa najpoznatijom srpskom dinastijom Nemanjići.

Ekipa Telegrafa prvi put se susrela sa ovim prelepim i pitomim divovima upravo na snimanju serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“ a sada smo jednu od ženki sreli na izložbi u Beogradu.

Foto: Marko Todorović

- Fenomenalno se pokazala na snimanju. Jako je dobra, mirna, staložena, poslušna ali ponoviću ona to sve radi samo iz ljubavi, da bi mene kao vlasnika usrećila a samim tim je onda i ona srećna. Ona ima svoju drugaricu, takođe Irskog vučjeg hrta, ona je danas ostala kod kuće, ali obe su bile na snimanju „Nemanjića“ i pokazale vrhunsku profesionalnost- kaže vlasnica Ana Botić.

U Srbiji ih ima samo 7 a kao razloge vlasnica navodi neinformisanost o samoj rasi i veličinu psa. Najjeftinije štene irskog vučjeg hrta kreće se oko 1000 evra.

Foto: Telegraf.rs

Na pitanje da li će imati još neke „holivudske“ ambicije Ana kaže da će se ona i „devojke“ vrlo rado odazvati novim pozivima a od decembra ih možete gledati na malim ekranima kada kreće emitovanje serije „Nemanjići“ .

NAJREĐI NA SVETU - ARAPSKI HRT - SLUGI

Jedan od najređih u Evropi i svetu je Arapski hrt - Slugi (Sloughi). Potiče iz Severne Afrike, Tunisa, Alžira, Maroka i karakteriše ih kao i većinu hrtova graciozan izgled, brzina i ljubav za lovom. Kristijan Besu je čovek koji je prvi doneo ovu veoma retku vrstu hrta u Srbiju.

Foto: Profimedia/Ardea

- Jako, jako su retki i do pre nekoliko godina mislim da sam bio jedini u ovom delu Balkana koji može da se pohvali da poseduje Arapskog hrta. Danas u Srbiji postoji 5 primeraka ove plemenite rase, Hrvatskoj 2 i Slovenija samo 1.

Danas postoji više od pedesetak različitih pasmina hrtova, a većina potiče s afričkog, azijskog i mediteranskog područja. Ekipa Telegrafa uživala je na 61. Međunarodnoj izložbi pasa svih rasa jer je imala priliku da bliže upozna ovu neverovatnu i jednistvenu rasu pasa.

Svi ljubitelji životinja u jednom se slažu nema loših pasa već samo loših vlasnika zato dobro rasmislite kada birate ljubimca da li ste on i vi dobitna kombinacija.

(J. Milivojević/jovana.milivojevic@telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA