≫ 

Strah i trepet u školi na Novom Beogradu: Majka upala na čas i ispitivala decu, njen partner pretio učiteljici da će da je pregazi!

Direktor Milan Pušica kaže da je u toku istraga i da je obavešteno Ministarstvo prosvete

  • 7

U Osnovnoj školi "Kralj Aleksandar Prvi" u Ulici aleksinačkih rudara na Novom Beogradu pre mesec dana odigrao se neverovatan događaj, koji još nema epilog. Naime, I. S, majka učenice četvrtog razreda, nenajavljeno je upala na čas i "rešetala" decu pitanjima o svojoj kćerki, njihovoj drugarici!

HOROR U OSNOVNOJ ŠKOLI U MIRIJEVU: Dete palo, staklo od naočari ušlo mu u oči!

Direktor OŠ "Kralj Aleksandar Prvi" Milan Pušica je Novostima potvrdio da se incident dogodio 14. decembra, ali nije želeo da komentariše:

- U toku je istraga povodom svega što se dogodilo i roditelji će biti obavešteni o sankcijama kada postupak bude završen. O svemu je obavešteno i Ministarstvo prosvete, a očekujemo da će ovaj slučaj dobiti epilog polovinom februara. Škola je nadležna za izricanje sankcija svojim zaposlenima, ako se utvrdi njihova krivica, dok su za roditelje nadležni Centar za socijalni rad i policija - rekao je direktor OŠ "Kralj Aleksandar Prvi".

Milan Pušica, direktor Osnovne škole "Kralj Aleksandar Prvi" Foto: skolakraljaleksandar.edu.rs

Kako se navodi u izjavi, predatoj policiji, a koju je potpisalo 16 od 20 roditelja učenika ovog odeljenja, I. S. je u četvrtak, 14. decembra, prekinula nastavu u odeljenju koje pohađa njena kćerka R. H. N. Navodno je bila u pratnji partnera, koji ju je čekao ispred učionice. Novosti su ovaj dokument imale na uvid.

SVAĐA DVE DEVOJČICE

- U toku trajanja pretčasa, a kasnije i prvog i drugog časa, nastavu je najgrublje prekinula majka učenice R. H. N,  nenajavljenim ulaskom - kažu potpisnici prijave.

Prema rečima jedne od potpisnica, povod za upad na čas bila je svađa između dve devojčice. I. S. je navodno ušla u odeljenje da razgovara sa učiteljicom, ali je u razgovor uvukla i decu.

VIKALA, UDARALA KLJUČEVIMA O STO I DOBACIVALA DECI

Roditelji su u prijavi naveli:

- Počela je da ispituje decu o svojoj ćerki, a njihove izjave je snimala mobilnim telefonom. Pričala je povišenim tonom, udarala je ključevima o sto i dobacivala mališanima. Niko od đaka, osim njene kćerke, nije napustio učionicu dva časa.

Foto-ilustracija: Profimedia

MALIŠANI UZNEMIRENI, POVRAĆALI I PLAKALI 

Prema njihovim rečima, deca su bila uznemirena, plakala su i drhtala, a nekoliko njih je i povraćalo. Ostaje nejasno zašto učiteljica nije reagovala i pozvala obezbeđenje da izbaci I. S. iz učionice.

- Momenat kada je nastavnica napustila učionicu kako bi popila lek, bio je dodatno stresan po decu, ocenjuju potpisnici prijave i tvrde da su deca čula pretnje i ružne reči koje je partner I. S. uputio učiteljici: "Gnjido smrdljiva, pregaziću te na ulici."

UČENIK DONEO PIŠTOLJ U ĐAČKOJ TORBI

Oni smatraju i iznose da je učiteljica, najverovatnije zbog straha, ceo slučaj prijavila roditeljima tek kad su deca došla kući. Dan posle incidenta, mališani koje je I. S. "ispitivala", razgovarali su sa školskim pedagogom i psihologom, a o ovoj nesvakidašnjoj situaciji su obaveštene i nadležne institucije.

Inače, ova novobeogradska škola je bila u žiži javnosti u martu prošle godine, kada je učenik šestog razreda doneo pravi pištolj u đačkoj torbi.

Pogledajte naš prilog o nasilju u školama:

U međuvremenu, majka se javila redakciji Telegrafa da objavimo njenu stranu priče. Njeno pismo prenosimo u celosti:

"Ono što želim da napomenem je da od prvog razreda traje kontinuirano zlostavljanje od strane učiteljice kako fizičko, tako i psihičko prema mom detetu. O tome postoje beleške u PP službi pomenute škole. Učiteljici ovo nije prvi slučaj da sprovodi ovakve mere nad decom koja su joj manje simpatična. Za radni vek imala je više prijava, što je takođe vrlo proverljivo u radnom dosijeu, decu su roditelji prebacivali u druga odeljenja, škole, obraćali se ministarstvu prosvete....Kada se radi o pomenutom ,,incidentu’’u kome sam ja predstavljena kao nasilna,bahata i bezobzirna majka i roditelj, moram da napomenem da sam došla na poziv iste učiteljice na početak prvog časa, ne u školu,zbornicu nego u učionicu i da tu porazgovaramo o svemu zajedno sa đacima o incidentu koji se desio dan pre kada se devojčica iz odeljenja grubo odnosila prema mojoj ćerki, rekavši joj da ,,ima pravo’’ ako hoće i da je udari stolicom, a nakon toga je u školskom toaletu zajedno sa drugaricom moje dete isprskala vodom i kada su napustile prostoriju ugasile svetlo i ako su znale da je Ranka ostala unutra.

Na pitanje gde je bila učiteljica kada se sve to dešavalo kao što je napisano da moja ćerka nije ,,imala pristup kompjuteru’’ dobila sam odgovor da se dešavalo u učionici za vreme časa. Usledilo je moje logično pitanje, a gde je bila učiteljica?!!! Izašla je da zapali cigaretu, a to joj je inače redovna praksa. Znači deca su kao i više puta do sada ostala sama prepuštena sebi i bez ikakvog nadzora i kontrole za vreme nastave.

Učiteljicine izjave da me je pozvala iz straha, pa da me nije pozvala da dođem padaju u vodu, jer očigledno ni ona sama ne zna šta priča i ako je dan nakon mog dolaska u školu u kancelariji pred šest svedoka(direktor, pedagog,psiholog, sekretar i majka pomenute devojčice) potvrdila da sam ja ipak došla na njen poziv, a ja svakako o tome imam kao dokaz i pisani trag.

Foto: Telegraf

Pitanje koje se postavlja zašto učiteljica nije za trajanje dva časa, ako su deca bila ugrožena pozvala školsko obezbeđene, školskog policajca ili jednostavno okrenula stanicu milicije Novi Beograd, ostaje potpuno nejasno i nelogično, jer da sam ja kao majka uradila bilo šta nazao deci i tekako bih letela iz škole ne posle dva časa nego posle dva minuta.

Kako to da su deca koja su povraćala, plakala, imala temperaturu zbog stresa koji je izazvao moj dolazak nisu otišla kući, nego su uredno ostala do kraja nastave i sutradan došla u školu da bi instruirani ne smem da tvrdim od strane koga davali lažne izjave kako sam ih ja udarila i tašnom, moj suprug ramenom o rame....a, jedan od pomenute dece roditelj je rekao da to njegovo dete nije izjavilo....pa, valjda postoji dnevnik u kome piše da li su deca bila prisutna na nastavi?!!Da li se ovde radi o smeni direktora ili neki lični razlozi za koje ja zaista ne znam odakle potiču, jer jedino što mene interesuje u ovom momentu je da moje dete bude dobro i zdravo, a ne da preko njene muke i torture koje proživljava savet roditelja pominje dečaka koji je doneo pištolj u školu, bodljikavu žicu, čučavce, rđu....

Činjenice, dete je u prvom razredu još uvek u fazi lečenja upale bubrega izbačeno od strane učiteljice kada je pitala da li može da izađe do toaleta sa rečima: ,,Marš napolje’’, dete se od straha upiškilo i zamolilo dežurne učenice da me pozovu. Kada sam došla u školu dete sam zatekla kako se guši, a u međuvremenu učiteljica vidno ljuta što sam ja kontaktirana je počela da viče na već mokro i uplašeno dete koje se nakon toga od straha i ukakilo.

Upoznata PP služba škole. U drugom razredu tri devojčice zajedno sa mojim detetom su zakasnile par min na čas, pokucale su na vrata kada je vidno iznervirana učiteljica utvrdila ko je kucao, devojčice je pustila u učionicu, a moju ćerku ostavila u hodniku, ščepala je rukama za lice i povišenim tonom joj rekla da je to poslednji put da joj prekida čas.

Dete se vratilo sa noktima urezanim u licu. Najteže od svega za moje dete je to sto je učiteljica i decu okrenula protiv moje ćerke, tvrdeći da je patološki lažov, prezaštićena.....Posle ,,incidenta’’ kada sam shvatila da se dešavaju stvari za koje sam ranije samo čula u ispovestima rotitelja koji su prošli ovo što mi sada prolazimo rešila sam da se obratim nadležnim organima i sačekam da ovaj slučaj dobije epilog. U svakom slučaju protiv učiteljice je podneta i krivična tužba, tako da ostaje da vidimo šta će sud reći."

Daljinac

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roditelj

    17. januar 2018 | 19:38

    Sve gore i gore ce biti. Bahatos dece i roditelja je dostigla vrhunac. Roditelj ne pita dete i ne razgovara sa njim, jer su slepi, zato problem koji ne resavaju u porodici, prebacuju u skolu i traze da im skola, tj.ucitelj- nastavnik resi.Ova majka ne zna sta radi.Umesto sto je dosla na pogresno mesto, trebalo je da obavi razgovor sa cerkom. Nikakve sankcije nece snositi,to se zna.Treba dete na inicijativu nastavnika i direkrora premestiti u sto dalju u skolu od mesta stanovanja, roditelje kazniti debelo i dati sto veca ovlascenja nastavnicima. U Borci u skoli Rade Drainac, dete udarilo nastavnika. I sta se dogodilo? Niata, pokrenut disciplinski postupak i protiv deteta i nastavnika?! Sramota! Da li ministar nesto od ovog cita ili je slep kod ociju? Skolstvo nam je davno u autu a bice jos vise.Zalosno....

  • Bond 007

    17. januar 2018 | 16:55

    Roditelji prave debile od svoje dece, vredjaju profesore i nastavnike, pojedina deca u 5 razredu ne znaju slova. Bas smo propali

  • Donja Murtulica

    17. januar 2018 | 17:30

    Reko koristim ovaj izraz, ali ovo je bez presedana. Ma kakav da je razlog njihovog dolaska u školu, izabrali su najgori način, da reše problem. A da li je trebalo ovoliko vremena da javnost sazna a nadležni još ništa ne odluče. Još će ispasti učiteljica kriva i zajedno sa direktorom biti suspendovana a nasilni roditelji postati heroji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA