≫ 

Srbi poludeli čim je objavljena ova karta: Traže zlato koje je sakriveno na jednoj od 3 lokacije (MAPA SA BLAGOM)

Institut za istorijska istraživanja potvrdio je da je mapa autentična

  • 2

Sređujući stari dedin tavan, u škrinji sa davno zaboravljenim stvarima, student Janko Ćatović pronašao je staru, izbledelu mapu Beograda sa tri posebno označena mesta. 

Ovo je 12 mesta u SRBIJI na kojima je ZAKOPANO BLAGO! (FOTO)

Janko je papir fotografisao i postavio ga na Fejsbuk i ne znajući da taj, naizgled bezvredan, stari list papira ustvari krije ogromno bogatstvo.

- Prijatelji su počeli da šeruju moj post šaleći se da je to je mapa skrivenog blaga. To je slučajno video drugarov stric, koji je inače istoričar i zamolio me da to parče papira zajedno odnesemo u Institut za istorijska istraživanja - priča Ćatović.

Naučnici ovog instituta odmah su shvatili da nije u pitanju samo bezvredno parče papira, a detaljnom analizom zaključili su da ona datira još iz rimskog doba.

- Ova vrsta papira koristila se u doba cara Justinijana. Ovaj rimski imperator je tokom svojih imperijalističkih osvajanja uzimao za sebe velike količine zlata koje je zatekao u rezidencijama vladara koje je pokoravao. Postoji legenda da ga je jedan od vojnika na tom putu opljačkao, a kada ga je sustigla vojska koju je car poslao na njega, on je blago zakopao na mestu tadašnjeg Singidunuma, današnjeg Beograda - kaže istoričar istraživač Miroljub Petrić.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Vojnik je blago zakopao na jednom mestu, ali je na mapi koju je iscrtao ubeležio tri mesta, kako bi, u slučaju da ga uhvate, zavarao trag.

- Prema legendi, vojnik je uhvaćen, a ostatak Justinijanovih trupa pretražio je tri obeležena mesta, ali blago nije našao. Justinijan je odustao od potrage, ali je mapu sačuvao kao podsetnik da uvek mora da bude na oprezu. Prema istoj legendi, ona se našla u rukama jednog francuskog vojnika u Prvom svetskom ratu koji je dok je boravio u Srbiji pokušavao da nađe mesto gde je blago zakopano, ali ni on nije uspeo. Tu se mapi gubi trag - kaže Petrić.

Istoričari su uporedili mapu sa tadašnjim izgledom Beograda i zakljuili da bi se danas blago nalazilo ili na Senjaku, ili u Zvezdarskoj šumi ili na Kalemegdanu.

Od kako je stigla potvrda da je mapa autentična, ova tri mesta u Beogradu preplavili su ljudi sa detektorima za metal koji se nadaju da će baš oni biti ti koji će pronaći davno izgubljeni kovčeg.

Ipak, jednu stvar mora da zna svako ko krene u ovu potragu, svo blago pronađeno u Srbiji pripada državi, dok pronalazaču ide "samo" trećina.

Aprilililili! Srećan vam Dan šale i nadamo se da se niste naljutili na nas! Ipak je Svetski dan šale. Ako još niste smislili kako da prevarite nekoga - samo im pošaljite neki od naših PRVOAPRILSKIH TEKSTOVA! U komentaru nam napišite šta ste smislili i kako je prošlo.

Daljinac

(A.Prililić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA