≫ 

Skupština grada usvojila odluku o izgradnji metroa: Biće urađeno sve što je neophodno da bi izgradnja počela 2020. godine

Odbornici su usvojili više planova, izmena i dopuna planova generalne i detaljne regulacije za delove opština Obrenovac, Novi Beograd, Zemun, Surčin, Voždovac, Zvezdara, Rakovica, Mladenovac i Lazarevac

  • 44

Skupština grada Beograda usvojila je danas predlog odluke o izradi plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema.

Projekat 54 fontane u Beogradu počeo da se ostvaruje, prvu dobio Zemun (FOTO)

Odbornici su, između ostalog, usvojili i više planova i izmena i dopuna planova generalne i detaljne regulacije za delove opština Obrenovac, Novi Beograd, Zemun, Surčin, Voždovac, Zvezdara, Rakovica, Mladenovac i Lazarevac.

Glavni urbanista Milutin Folić je rekao da se nastavlja sa trendom usvajanja planske dokumentacije, koja je osnov za planski razvoj grada.

- Na ovaj način borimo se protiv divlje gradnje i omogućavamo legalnim investitorima da dođu u Beograd i ulažu svoj novac od koga kasnije gradimo infrastrukturu i tako razvijamo grad - rekao je on.

Glavni urbanista Milutin Folić je rekao da se nastavlja sa trendom usvajanja planske dokumentacije-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Pre usvajanja predloga, na sednici je došlo do oštre polemike između šefa odborničke grupe Saveza za Srbiju, Dragana Đilasa i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, o rokovima za početak gradnje metroa.

Đilas je ocenio da izgradnja prve linije metroa u Beogradu nikako ne može početi 2020. godine kako je obećala vlast u Beogradu, dok je Vesić rekao da će izgradnja prve linije sigurno početi do kraja te godine. 

Bivši gradonačelnik je kazao da odbornici Saveza za Srbiju neće glasati za predlog odluke o izradi Plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metroa sistema, koji je na dnevnom redu današnje sednice.

- Metro će se raditi u fazama. Biće urađeno sve što je neophodno da bi metro počeli 2020. godine - istakao je Vesić i dodao da se procenjuje da će prva linija metroa koštati milijaradu i 300 miliona evra, a da će obe linije koštati više od četiri milijarde evra.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

On je kazao da je danas bio na sastanku s predsednikom države Aleksandrom Vučićem sa francuskim kompanijama koje rade studije izvodljivosti za metro.

- Mi ćemo za razliku od Đilasa i njegovih praznih obećanja početi da gradimo metro, kako smo obećali. Uspećemo da ostvarimo san - kazao je Vesić i dodao da će biti rešene saobraćajne gužve u Beogradu gradnjom metroa.

On je istakao da tek kada bude završena studija izvodiljivosti 10. februara moći će da se kaže koliko će trajati izgradnja prve linije metroa, a da se procenjuje da može trajati između četiri i šest godina.

Vesić je istakao da je posao akutelne vlasti da počne da gradi metro i da "zaživi".

- Veoma smo konkretni i spremni za taj posao - naveo je on.

Izgradnju metroa gradonačelnik Beograda najavio je po preuzimanju funkcije: 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mala

    27. jun 2018 | 07:58

    Naravno da ce bii izglasana izgradja metroa, to je zaista potrebno.

  • Nana

    26. jun 2018 | 20:25

    Bravo, tako se radi, Beograd napokon postaje metropola.

  • Mita

    27. jun 2018 | 08:54

    Odgovornost i planski rad na delu. Verujem da ce se sve uciniti da prva linija metroa bude zavrsena na vreme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA