Počast omiljenom srpskom poglavaru: Patrijarh Pavle dobija spomenik u Beogradu

Obeležje 44. poglavaru SPC-a, cenjenom među vernicima svih konfesija, biće otkriveno 15. novembra na platou ispred Crkve Svetog Marka

  • 5

Patrijarh Pavle, koji je na čelu Srpske pravoslavne crkve bio od 1990. pa do smrti novembra 2009, u prestonici Srbije konačno će dobiti spomenik. Obeležje 44. poglavaru SPC-a, cenjenom među vernicima svih konfesija, biće otkriveno 15. novembra, na dan njegovog upokojenja, na platou ispred Crkve Svetog Marka, saznaje „Politika”.

Plan je da ono bude smešteno na zelenoj površini između novouređenog dela platoa i tramvajske stanice kod Tašmajdanskog parka.

POČAST SVECU: Patrijarh Pavle dobio veličanstven spomenik na Kosovu! (FOTO)

Buduća pozicija spomenika, kako su istakli u gradskoj Komisiji za spomenike i imenovanje trgova i ulica, izuzetno dobro je saglediva iz više pravaca i simbolički je uklopljena u okruženje koje čine crkva, plato i Bulevar kralja Aleksandra.

Patrijarh Pavle već ima spomenik na KiM, Foto: Telegraf

- Patrijarh je predstavljen u sedećem položaju, blago pognute glave i odiše skromnošću i duhovnošću. Spomenik će biti neznatno veći od prirodne veličine, kao što je i praksa pri izradi ove vrste obeležja - navode u komisiji.

Autor idejnog rešenja spomenika je vajar Zoran Maleš, koji je pre osam godina imao i izložbu posvećenu patrijarhu Pavlu.

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hn

    28. jun 2018 | 09:36

    Sveti Srpski patrijarh Pavle

  • Тодорић

    28. jun 2018 | 08:29

    Леп гест.Да ли би се скромном патријарху то и свидело,није важно. Он је желео да га памте по разуму и добрим делима.

  • Marijana

    28. jun 2018 | 07:48

    Hvala na ovim divnim vestima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA