Kako su izgledala prva kupališta u Beogradu: Nekada se uživalo na "Nici na Savi" i u džungli koja je postala najpopularnija danas

Nakon Prvog svetskog rata u Beogradu su postala popularna kupališta pored reka, a sve je počelo otvaranjem prve peščane plaže, takozvane "Nice"

  • 3
Foto: Telegraf

Beg od vrelih letnjih dana pre više od pola veka, ali i danas, traži se na kupalištima širom prestonice. Ipak pre Lida i Ade Ciganlije, Beograđani su se osvežavali na "Nici", ali ne onoj francuskoj, već "domaćoj".

Praznik za oči: Beograđanke kao zapete puške čekaju ovaj dan

Pre osamdesetak godina, na levoj obali Save nikla je prva peščana plaža u Beogradu - "Nica".

Nalazila se na delu između Brankovog i Starog savskog mosta a ime je dobila po ondašnjoj kafani koja je postojala na tom prostoru. "Nica" je bila veoma popularna u to vreme a nisu je posećivali samo Beograđani, već i turisti koji su boravili u Beogradu. Bila je pravo mesto za druženje i razonodu, no ipak sedamdesetih godina ova plaža je prestala da postoji. Iz peska su nikli soliteri i betonska šetališta i nastao je Novi Beograd.

I Dunav je imao svoja kupališta, ipak nešto manje poznata. Uglavnom su bila smeštena oko Ušća i nosila nesvakidašnja imena "MonPlezir", "Dubrovnik", "Šangaj", a najpopularnije je bilo "Đačko kupatilo". Izgrađeno je u leto 1920. godine, i osim kupanja i plivanja bilo je aktivnosti poput fudbala, košarke, kuglanja. Đačko kupatilo iznedrilo je mnogo poznatih plivača prve polovine dvadesetog veka. Godine 1959. u njega se uselio "Akademski kajak klub" i tu je bio sve do 1974.  kada je kupalište uklonjeno. Na ovom mestu danas se nalazi sportski centar "Milan Gale Muškatirović".

U tom periodu, moderna su bila i rečna kupatila. Bio je to ograđen prostor u vodi, poput bazena, a na prostranoj ogradi od dasaka Beograđani su sedeli, sunčali se i družili. Neka kupatila su na samoj konstrukciji, poput današnjih splavova imali kabine za presvlačenje, dok su pored "bazena" bili su smešteni restorani i poslastičarnice koje su uvek bile pune.

Prvo rečno kupalo u Beogradu bilo je "Šest topola" smešteno kod današnjeg Sajma, ali i "Kupalište Trninić" i "Bob klub" gde su se skupljali imućniji ljudi tog doba. Tu se igrao gradski vaterpolo, a na kupalištu "Šest topola" održane su prve vaterpolo utakmice u Beogradu. Sva tri kupatila bila su u privatnom vlasništvu, ipak beogradske opštine otvarale su i svoja kupatila koja su bila namenjena za siromašnije slojeve stanovništva. Ona su se nalazila na peščanim nanosima, plažama na levoj obali Save, a jedno je bilo čak i na Velikom ratnom ostrvu, bliže dunavskom delu.

Ipak pravi hit je bila, i ostala Ada Ciganlija. Pre nego što je postala kupalište, dvadesetih godina prošlog veka Ada je bila poput džungle, u koju su svraćali samo najhrabriji, željni avanture.

Od guste teško prohodne „džungle" kasnije je nastala uređena i široka šljunkovitu plaža kakva je danas i od tada je najpopularnije kupalište u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slava

    22. jul 2018 | 20:57

    Novi Beograd nastao sedamdesetih??? 😂😂😂😂

  • VladimirR 1957

    23. jul 2018 | 09:08

    Da sam se juče mrcnuo ne bih znao da sam se pre pola veka kupao na ''Nici''?! A na Adu Ciganliju smo odlazili tramvajem, čuvenom trojkom, pa čamcima u grupama od po desetak su nas prevozili na ostrvo. A bogme pamtim da me je pokojni ujak, arhitekta Jovan Mišković, Fićom odvezao na neke peščane dine da osmotri teren gde će projektovati novobeogradske blokove. Sve bio go pesak i neko busenje trave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA