Beograd čuva sećanje na stradale Jevreje: Grad će dobiti memorijalni centar, a Zemun već jeste ulicu Teodora Hercla

- Mi smo prva zmelja u Evropi koja je na predlog tada premijera, a sada predsednika Aleksandra Vučića, usvojila zakon o vraćanju imovine žrtvama holokausta - rekao je zamenik gradonačlenika

  • 3

Grad Beograd je u poslednjih pet godina uradio zaista puno kako bi se sačuvalo sećanje na Jevreje koji su stradali u holokaustu tokom Drugog svetskog rata u Beogradu, a jedan od znakova poštovanja prema tom narodu je i što je jedna ulica u Zemunu odlukom Skupštine grada dobila ime po Teodoru Herclu, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić i Jovanović u klinču zbog Beograda na vodi: Imenovanja i razrešenja na sednici gradskog parlamenta (FOTO) (VIDEO)

On je gostujući na Studiju B precizirao je da i 10. maj, odlukom gradskog parlamenta, proglašen Danom sećanja na žrtve holokausta u Beogradu.

- Mi smo prva zmelja u Evropi koja je na predlog tada premijera, a sada predsednika Aleksandra Vučića, usvojila zakon o vraćanju imovine žrtvama holokausta. Pored toga pokrenuli smo pretvaranje Starog sajmišta u memorijalni centar, a imenovanje ove ulice je još jedan doprinos razvoju srpsko-izraelskih odnosa, koji su u usponu – objasnio je Vesić.

Foto: Marko Todorović

On je istakao da se projekat „Beograd na vodi” uspešno razvija, useljene su dve zgrade, druge dve napreduju kao i tržni centar, radi se čitav niz ulica, počelo je uređenje Karađorđeve, radi se Bulevar Vudro Vilsona, biće rekonstruisana Savska ulica, do kraja godine će početi da se radi centralni park površine dva hektara.

Goran Vesić je podsetio da je počelo uređenje parkinga u blizini banjičkih solitera, na mestu nekadašnjeg pazl-grada koji je bez ikakave dozvole bio sagrađen.

- To je bilo ruglo ovog dela grada iako je prvobitno bilo namenjeno deci. Sada će tu biti 72 parking mesta i to je nešto što su građani želeli jer su imali problem sa parkiranjem zbog obližnje pijace. Ta ivesticija vredna je 16 miliona dinara, bivša vlast je za pazl-grad utrošila mnogo više, a građani ništa od toga nisu dobili – zaljučio je Vesić i dodao da će i ubuduće ogvoarati na incijative građana i ispunjavati svoja obećanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Heroji sa Kosara

    24. jul 2018 | 11:54

    Kada ce heroji sa Kosara dobiti memorijalni centar,ili spomenik???

  • Kingofwall

    24. jul 2018 | 12:02

    Hvala bogu da smo na pravoj strani i da ne zaboravljamo sta je bilo!. Jevrejski narod kao i nas se mnogo propatio, kad vidim nase kako podrzavaju palestince samo me razocaraju. Izrael nije podrzao bombardovanje Srbije i nije priznao Kosovo...isto prolazimo kroz istoriju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA