≫ 

U ruci krvavog Isusa nasred Kneza bio je mobilni telefon, sada ga više nema: Čak se i musliman na Krstovdan slikao pored bizarne statue (FOTO)

Svako ko je prošao, zastao je da pogleda šta piše na postolju na kom se nalazi Isus, ali je natpis "Isus te zove" izazvao različite komentare

  • 4

Nakon što je neobična statua krvavog Isusa Hrista jutros dočekala sve one koji su šetali Knez Mihailovom ulicom, zaputili smo se na plato ispred Filozofskog fakulteta, kako bismo videli kako prolaznici komentarišu ovo umetničko delo.

Svako ko je prošao zastao je da pogleda šta piše na postolju na kom se nalazi Isus, ali je natpis "Isus te zove" izazvao različite komentare.

Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti: Danas je veliki pravoslavni praznik, a jedna stvar koja inače ne sme da se radi, danas je dozvoljena

Studenti koji su prolazili bili su u čudu, uglavno im je delovalo jezivo.

Statua izaziva brojne komentare; Foto: Marko Jovanović

- Meni je ovo poprilično sablasno. Ta krv, a i ovaj jeziv natpis, baš je nekako strašno, kao sekta - rekle su nam Nataša Petrović i Dunja Prašnički.

Natpis koji je sve zbunio; Foto: Marko Jovanović

Oko izvajanog Isusa čije krvavo i izbodeno telo privlači pažnju čak i na 50 metara od njega, počeli su da se okupljaju ljudi. Mira Trifunović, penzionerka, rekla nam je da je ovo čista provokacija i da je jako ružno da on stoji pored kante i to baš danas, na Krstovdan.

Ubrzo je zatim jedan mladić zastao i fotografisao statuu. Prišli smo i pitali ga kako se njemu čini.

Nataša i Dunja su bile pomalo preplašene prizorom; Foto: Marko Jovanović

- Ja sam inače musliman, ali mi je ovo delo jako zanimljivo sa umetničkog aspekta. Deluje u isto vreme zastrašujuće i veoma kreativno. Baš mi se dopada - rekao je Emir Muratčuš.

Nesvakidašnjem izgledu statue Isusa Hrista, divili su se i drugi prolaznici. Na oko dva metra od postavljenog vajarskog umeća zastali su Nada i Vlada, dvoje ljudi od pedesetak godina.

Komentari o statui su se nizali; Foto: Marko Jovanović

- Nama je ovo fascinantno. Veoma je izražen umetnički dojam i drago nam je da je to stavljeno ispred fakulteta. Mladi i treba da se zainteresuju za ovakve stvari - rekli su složno.

Sve je interesovalo ko je autor ovog dela, a kako piše Espreso, reč je o vajaru Branku. Mi nismo zatekli njega, ali svakako je postigao veliku stvar - statua izaziva reakcije.

- Malopre su prošli neki klinci i čuo sam kako komentarišu da je u pitanju sekta. U stvari je sve jasno. Isus drži telefon, čak i piše "Isus te zove." Poenta je u kulturi koja danas prožima sve. Evo, ti sad držiš telefon u ruci. Telefon je postao glavni svima. Prva stavr na koju pomisle kad otvore oči. Tad mi je sinulo. Ako je telefon postao toliko bitan i niko se odvaja od njega, to znači da Isus kad bi sad sišao, verovatno bi i on prvo uzeo telefon u ruke - rekao je Branko za Espreso i dodao da čitav performans ima dvostruko značenje.

Prolaznici su bili puni utisaka; Foto: Marko Jovanović

Kada je tek postavljena, Isus je u ruci imao mobilni telefon, pa je simbolika reči "Isus te zove" imala smisao. Ipak, mi nismo zatekli ni telefon u njegovim rukama.

Okupljeni su se šalili da bi u Beogradu "ćornuli" i od Isusa.

Naš sagovornik, Emir Muratčuš, imao je dobru pretpostavku kada je reč o poruci koju je umetnik želeo da pošalje - da smo postali robovi mobilnih telefona.

Pišite nam u komentarima kako se vama čini ovo umetničko delo?

(S.Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    27. septembar 2018 | 14:51

    Zar baš na današnji Sveti dan? Sektaško-đavolja posla.

  • Maja

    27. septembar 2018 | 15:11

    Skulpturu je odlicna, poruka vrlo snazna. Svi smo postala robovi telefona, telefon je nova religija.....svaka cast....

  • Sara

    7. oktobar 2018 | 14:10

    Postavili su statuu pored kante za đubre i pored ižvrljane ulične svetiljke a na statui je švrakopisom ispisano samo ime dela nekakvim korektorom. Ova statua može biti vrlo vredna, ali način na koji je prezentovana javnosti je samo degradira. Zar nije lepše postaviti pored statue neku ploču ili neki veliki bilbord na kome će pisati više o statui na način koji će privući pažnju javnosti. Ovako kao što se i može videti u članku, svi misle a je reč o nekoj sekti ili o nekoj statui koja služi za proteste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA