Globalni problem: Bogati imaju sve više novca - siromašni nikada manje

Iako je u proteklim decenijama smanjena globalna nejednakost u primanjima zbog rasta ekonomije zemalja kao što su Kina i Indija, nejednakost unutar samih zemalja je značajno porasla

  • 7

Države širom sveta suočene su sa posledicama rastuće nejednakosti u primanjima, zbog čega bi trebalo da ozbiljnije razmotre preraspodelu bogatstva kroz poreske politike i transfere, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

FORBSOVA LISTA NAJBOGATIJIH BALKANACA: U top 10 samo jedan SRBIN - znate li koji? (FOTO)

- Progresivno oporezivanje i transferi su ključne komponente fiskalne preraspodele. Optimalna poreska teorija sugeriše značajno više marginalne poreske stope na najviša primanja od sadašnjih stopa", navodi se u izveštaju Fonda "Fiskalni monitor - a prenosi agencija Rojters.

Iako je u proteklim decenijama smanjena globalna nejednakost u primanjima zbog rasta ekonomije zemalja kao što su Kina i Indija, nejednakost unutar samih zemalja je značajno porasla, naročito u velikim državama kao što su SAD i Kina, što bi, prema ocenama Fonda, moglo smanjiti ekonomski rast.

MMF je ukazao i da su poreske stope na najviša primanja u zemljama članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pale na 35 odsto u 2015. godini sa prosečnih 62 odsto iz 1981. godine. 

U Vašingtonu se ove nedelje održava Godišnja skupština MMF-a i Svetske banke, koja zvanično traje od 13. do 15. oktobra, a na kojoj učestvuju i delegacija Srbije koju čine predstavnici NBS i Ministarstva finansija.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    11. oktobar 2017 | 19:08

    Jedina razlika izmedu bogatasa i siromaha je u tome sto se siromah nada sledecem obroku, dok je bogatas zaokupljen prethodnim.

  • DARKO 100%

    11. oktobar 2017 | 18:16

    JA SAM ROBIN HUD,OTIMAM OD BOGATIH pa dajem siromasnim i tako u krug!!!!!💸💸💸💸💸😉

  • Dejan

    11. oktobar 2017 | 17:21

    Nesto kao robovi i robovlasnici na moderan nacin lepo i fino zapakovano u jeftinu ambalazu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA