≫ 

Kolika će vam biti penzija, ako vas uopšte sačeka? Možete tačno da izračunate (PRECIZNI OBRAZAC)

Visina penzije zavisi od visine plate i dužine staža, ali za njeno računanje postoji posebna formula

  • 95

Iako svakog meseca odvajamo čak 26 odsto plate za penzijsko osiguranje, malo ko od nas može i da pretpostavi koliki će nam biti iznos na čeku kada odemo u penziju.

TELEGRAFOV VODIČ: Kako da sami sebi uplatite doprinose za penziju

Način da to izračunamo postoji, ali, upozoravamo vas - nije jednostavan. Polazna tačka je ova formula, a paradoks je da je jedini poznat pojam u njoj ustvari ono što tek treba da izračunamo.

Ukoliko ne spadate u grupu ljudi koji veruju da neće dočekati penziju, ili u deo populacije koji veruje da će penzioni sistem, ovakav kakav je, izumreti dok stasaju za prvi penzioni ček, papir i olovku i ruke i računajte!

VISINA PENZIJE = LIČNI BOD x OPŠTI BOD

Da stvar bude još komplikovanija, da bismo došli do toga koliki nam je lični bod, moramo da izračunamo lični koeficijent. Do njega dolazimo kada svaku našu godišnju zaradu podelimo sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim godinama, a onda zbir dobijenih iznosa podelimo sa godinama staža. Od 1. 1. 1970. do 2002. godine zarada se uzima u neto iznosu, a od 2003. godine u bruto iznosu.

Foto ilustracija: Telegraf

E, sad kad znamo koliki nam je koeficijent njega množimo sa godinama staža i dobijamo lični bod. Do izračunavanja penzije ostao je samo još jedan korak, a to je da dobijeni iznos pomnožimo sa opštim bodom koji trenutno iznosi 772,31 dinar.

U PIO fondu za Telegraf.rs daju primer:

- Ako neko ima 30 godina staža i zaradu na nivou prosečne zarade u Republici za sve godine penzijskog staža, visina penzije = 30 * 1 * 772,31 = 23.169 dinara - objašnjavaju u PIO fondu.

Daljinac

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    14. februar 2018 | 12:24

    jedino sto znam,da su nase penzije veoma male I da covek ne moze da prezivi mesec dana,zalosno nema sta

  • Dag

    14. februar 2018 | 11:43

    Uvek iste tenzije,oko sitne - penzije... (Ne lipsi magarce, do zelene trave,Trave nema,sena je sve - manje,sta vam vredi,silno racunanje?I tek briga da vas mine,ima ko o tome - brine.)...)

  • Joffrey

    14. februar 2018 | 11:31

    Ako svoj minimalac podelim sa prosecnom platom,sa cime god da ga pomnozim ja cu ako docekam godine za penziju morati da placam drzavi?!A u kojoj jos evropskoj drzavi je uslov za penziju 15god.staza?Ako si radio 14god.i 11 meseci,KOME SU OTISLE PARE KOJE SI IZDVAJAO ZA PIO FOND?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA