≫ 

Čadež: Srbija danas ima kompanije sposobne da investiraju i izvan granica zemlje (FOTO)

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je u Zagrebu da Srbija danas ima nikad bolju poslovnu klimu

  • 0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Hrvatskoj, a dočekala ga je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uz najviše državne počasti. U toku je sastanak privrednika dve zemlje.

(BLOG UŽIVO) Srpsko-hrvatski privredni forum: Obraćanje Vučića i Grabar Kitarović, Telegraf na licu mesta (LIVESTREAM) (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da Srbija danas ima nikad bolju poslovnu klimu.

- Srbija danas ima kompanije sposobne da investiraju i izvan granica Srbije - rekao je Čadež.

Marko Čadež / Foto: Telegraf.rs

On je dodao da srpskoj privredi predstoji dosta posla da se uključi na jedinstveno evropsko tržište, ali da su neke firme već "Evropa u Srbiji".

- Kao i u Hrvatskoj, ni u Srbiji ne želimo da vidimo autobuse radnika koji odlaze puni u Nemačku i vraćaju se prazni - rekao je Čadež.

Predsednik Hrvatske privredne komore Luka Burilović je najavio da će HGK (Hrvatska gospodarska komora) idućeg meseca u Beogradu da otvori svoje predstavništvo, kao i da će ustupiti PKS mesto u instituciji HGK.

POSLOVNI INTERESI ISPRED SVEGA

On je naglasio da su hrvatski privrednici zainteresovani za proširenje saradnje. Burilović je naglasio da Srbija i Hrvatska i pored problema prošlosti, imaju i imaće uvek poslovne interese. On je podsetio da oko 200 hrvatskih preduzeća posluje u Srbiji i da je sa 750 miliona evra investicija Srbija postala četvrta najznačajnija zemlja za hrvatske investicije.

Luka Burilović Printskrin: Tanjug

Takođe je ukazao i na trgovinsku razmenu koja je prevazišla nivo od milijardu evra.

Predsednik PKS (Privredne komore Srbije) Marko Čadež naglasio je da poseta predsednika Vučića otvara nove perspektive za jačanje ekonomskih veza dve zemlje. On je kazao da bi srpski i hrvatski privrednici trebalo da stvaraju zajedno velike regionalne kompanije, koje su u stanju da se bore i budu konkuretni na svim tržištima.

KREM SRPSKOG BIZNISA

Kako saznaje jutarnji.hr, Hrvatska privredna komora i Privredna komora Srbije, koje zajednički organizuju Hrvatsko-srpski privredni forum, u Hrvatsku su došli čelni ljudi 20-ak srpskih kompanija. Vučićeva poseta Zagrebu i Poslovni forum koji se održava trebalo bi da ojačaju privrednu saradnju između dveju zemalja. U prilog tome govori i podatak da u Zagreb dolazi krem srpskog biznisa.

Učestvovanje na forumu, rečeno je u dvema komorama, potvrdilo je 17 srpskih kompanija, i to iz raznih sektoa - od poljoprivrede, preko trgovine, građevinarstva, drvne, hemijske i metaloprerađivačke industrije pa do turizma i IT sektora. Među privrednicima je i Veselin Jevrosimović, predsednik kompanije Comtrade.

Veselin Jevrosimović i Andreja Jovanović Foto: Telegraf

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA