≫ 

Ruski Gugl stigao u Srbiju

IT kompanija Jandeks se bavi geolokacijskim servisima

  • 1

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i Andrej Strelkov, direktor platformskih rešenja potpisali su ugovor o saradnji između grada Kragujevca i kompanije Jandeks. Time je i zvanično, najveća ruska tehnološka i IT kompanija stigla u Srbiju. Reč je o sektoru koji se bavi geolokacijskim servisima, koji će u Kragujevcu lansirati više aplikacija Jandeks taksi, parking, gradski prevoz i navigacija, navodi portal kragujevac.rs.

Ukrajinski obaveštajci upali u prostorije ruske internet kompanije i pretresaju ih, traže dokaze za izdaju!

Foto: kragujevac.rs

To konkretno znači da će ne samo Kragujevčani nego i turisti u realnom vremenu moći da provere lokaciju i brzinu kretanja autobusa ili gde je i kada potrebno da promene prevoz kako bi stigli na odredište. Prvi projekat biće detaljna mapa Kragujevca, koja će biti aktivna krajem proleća.

APLIKACIJA ZA JAVNI GRADSKI PEVOZ

- Jandeks je osnovan pre tridesetak godina i lider je u svim zemljama ruskog govornog područja, a sa blizu 7.000 zaposlenih i 100 miliona korisnika jedna je od najvećih IT kompanija u Evropi - istakao je Andrej Strelkov. - Kompanija koja se pre svega bavi mapiranjem, ima svoje softverske proizvode i želi da istraži novo tržište u Srbiji. Naš softverski proizvod za javnu upotrebu razvijaćemo zajedno sa lokalnom samoupravom, a specijalni projekat koji će prvo biti realizovan u Kragujevcu je popularna aplikacija za javni gradski prevoz, koja se koristi u preko 200 gradova u Rusiji i susednim državama.

Foto: kragujevac.rs

Prema rečima Radomira Nikolića, kompanija Jandeks izabrala je Kragujevac kao mesto gde će prvo primeniti sve ono što imaju u svom sistemu.

KORISNICI GA SAMI POPUNJAVAJU

- Kragujevac je idealan za takvu vrstu projekta jer je dovoljno veliki grad da ima sve, ali i dovoljno mali da se projekat lako implementira. Od ove saradnje dosta očekujemo. Sam sistem je detaljniji od mapa na koje smo navikli, a interesantan je zbog toga što ga korisnici sami popunjavaju. Najviše ga koriste mladi, srednjoškolci i studenti. Nakon verifikacije unetih podataka od strane kartografa i sistema, oni će se naći na mapi i biti svima dostupni. Praksa je čak da se nagrađuju korisnici koji unesu najviše podataka u njihove mape. Aplikacije za taksi, javni gradski prevoz ili parking servis su nešto što može mnogo da koristi ne samo građanima nego i Gradskoj upravi - istakao je Nikolić.

Jandeks inače ima kancelarije u Turskoj, u Švajcarskoj za evropske klijente, u Šangaju za kineske kompanije koje posluju u Rusiji, kao i svoju laboratoriju u San Francisku.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA