Air Serbia počela sa naplaćivanjem nove takse za sve čarter letove

10 evra za svakog putnika starijeg od dve godine, Telegrafu potvrđeno u Juti

  • 2

Turiste koji ovog leta planiraju da lete čarter letovima aviokompanije Air Serbia čeka neprijatno iznenađenje, jer će pored cene karte koju su platili i koja je oglašena u aranžmanu, morati da plate i dodatnih deset evra po osobi za takozvanu YQ taksu.

Ovu taksu moraće da plate svi putnici stariji od dve godine, čak i oni koji su kartu za let davno kupili, a turističke agencije već su počele da obaveštavaju svoje turiste o novom trošku.

- Juče smo dobili obavšetenje od kompanije Air Serbia da već od danas moramo da naplaćujemo ovu taksu i da moramo da obavestimo sve koji su preko nas kupili aranžmane - kažu u jednoj turističkoj agenciji.

Kako da uštedite 30 evra ako putujete preko Air Serbie

Aleksandar Seničić, predsednik Nacionalne Asocijacije turističkih agencija "Juta", objašnjava za Telegraf.rs da je u pitanju taksa koja je predviđena ugovorom i da ne bi trebalo da bude iznenađenje za putnike.

- Ta taksa se naplaćuje u slučaju da gorivo tokom sezone poskupi na svetskom tržištu, što se i desilo ove godine. Usaglašavanje cena vrši se desteak dana pred let i tada se određuje visine ove takse koja se obično se kreće oko deset, 12 evra - kaže Seničić.

On naglašava da se ova taksa odnosi samo na čarter letove, jer su na redovnim linijama takse uračunate u cenu tarife.

- Kada agencija zakupljuje avion određuje se cena zakupa čitavog aviona, a veliku ulogu u određivanju cene zakupa čini i cena goriva. Ukoliko se desi da između zakupa i samog leta gorivo poskupi, onda se naplaćuje doplatna YQ taksa - kaže Seničić i dodaje da se svako odstupanje od minimum tri odsto odražava na cenu zakupa aviona.

Visina YQ takse nije fiksna i najviše zavisi od udaljenosti destinacije.

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA