≫ 

Nemačka vapi za radnicima: Ovih 7 profila "na keca" dobijaju posao sa super platom

Samo su u prerađivačkoj industriji očekivana zapošljavanja oslabila sa 13,5 poena u aprilu na 11 u maju

  • 6

Nemačke kompanije vape za radnicima, ali ovog meseca je velika potražnja za pomoćnim radnim osobljem. Barometar zapošljavanja porastao je na 104,1 poena u maju nakon što je bio 103,3 u aprilu, izveštava IFO institut za ekonomska istraživanja. Očekuje se da broj zaposlenih u Nemačkoj u narednim mesecima značajno poraste.

Može li par u Nemačkoj da preživi sa platom od 1.200 evra? Stevan je izneo računicu. Ko se sa njom slaže?

Najveći pokretač rasta je sektor usluga, naročito u oblasti oglašavanja, hotelijerstvu i uslugama keteringa. Nakon nedavnog pada, barometar u trgovini i građevinarstvu je ponovo porastao. Nedostatak radne snage je naročito izražen u građevinarstvu.

Samo su u prerađivačkoj industriji očekivana zapošljavanja oslabila sa 13,5 poena u aprilu na 11 u maju.

IFO Institut

Konkretno, u uslužnom sektoru je u odnosu na april porastao za skoro 4 poena na 19,2, u trgovini sa 4,8 na 5,4, u građevinskoj sa 10,1 na 12.

Inače, broj nepopunjenih radnih mesta u Nemačkoj dostigao je rekordnu vrednost od gotovo 1,2 miliona u poslednjem kvartalu prošle godine.

Kako je u martu ove godine objavio Institut za istraživanje tržišta rada (IAB) u Nirnbergu, najveća potražnja je još od tada za radnicima u prerađivačkom i građevinskom sektoru.

Nemačkim građevinskim preduzećima nedostaje oko 100.000 radnika različitih profila, ali manjka i elektrotehničara, mehatroničara, medicinskih tehničara, programera, inženjera svih profila, kao i klasičnih zanatlija poput limara, vodoinstalatera.

IFO Institut

Ovo je idealna prilika za sve oni koji u Srbiji nemaju posao, a imaju kvalifikacije za gorepomenute.

VIDEO: On ima najnesrećniji posao na svetu

(S.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • djole

    2. jun 2018 | 00:00

    a ja mislio da im fali rukovodeci kadar...

  • Mille

    2. jun 2018 | 07:44

    Put je jako dugacak.Radnika treba,ali je veoma tesko za ljude van EU,jer je poslodavac duzan da zavrsi gomilu papira,a sa druge strane ima mnogo radne snage iz losije situiranih drzava EU.Znanje jezika ja najbitniji faktor,a uz to je i usaglasavanje diplome sa evropskim standardima.Potrebno je naci stan,za koji je uslou tri liste od plate i kaucija,i koji je veoma skup.

  • Sloba

    3. jun 2018 | 01:23

    Dzabe se mislite nemojte treba im radnici pise lepo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA