≫ 

Uporedili smo cene namirnica u Srbiji i Nemačkoj: Kako se zaista živi "preko"?

Prilikom popisa cena namirnica uzet je prosek iz nekoliko najpoznatijih trgovinskih lanaca u kojima Nemci najčešće i kupuju

  • 60

Kupovina životnih namirnica najveća je stavka u budžetu ne samo u Srbiji, nego i u ostalim zemljama Evropske unije. Kolika je cena osnovnih životnih namirnica u Nemačkoj, koji proizvodi su jeftininiji, a koji skuplji u odnosu na Srbiju, na koje namirnice Nemci ne “štede” a na koje se u Srbiji odvaja najveći deo novca, istraživala je reporterka portala Telegraf.rs.

U Nemačkoj su se decenijama razvijali različiti trendovi u pogledu potrošnje hrane, poslednjih godina taj trend je sve više usmeren na kupovinu organskih proizvoda, koji su u Nemačkoj “papreno”skupi. Prilikom popisa cena namirnica uzet je prosek iz nekoliko najpoznatijih trgovinskih lanaca u kojima Nemci najčešće i kupuju.

125 grama maline u hipermarketu košta koliko kilogram iste na pijaci: Ko je ovde lud? (FOTO)

Ukoliko uzmemo u obzir da je prosečna bruto plata u Nemačkoj oko 2.500 evra, dok je prema poslednjem popisu Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji bruto plata za januar 2018.godine iznosila 69.218, jasno je da kućni bužet u Srbiji i Nemačkoj ne možemo da poredimo.

Prosečna plata u Nemačkoj je 2.500 evra, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Nemci obožavaju mlečne proizvode, Srbi ne mogu bez mesa Nemci svoju potrošačku korpu ne mogu da zamisle bez sira, mleka,putera i drugih mlečnih proizvoda. Prema istraživanju “Statista.de”, portal statistike u Nemačkoj, potrošnja mlečnih proizvoda je 400 kilograma po glavi stanovnika,voća 98,8 kilograma, povrće i salate 93,8 kg,mesa 85,2kg , hleba 80,8 kg, dok je upotreba ribe svega 14,2 kg, kao i ulja i masti 19,4 kilograma.

Za razliku od stanovnika Nemačke kojima je potrošnja mesa tek na četvrtom mestu, Srbi ručak ne mogu da zamisle bez mesa i upravo na njemu ne štede, iz budžeta odvajaju najviše za kupovinu mesa i mesnih prerađevina. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji, najviše novca iz kućnog bužeta

ide na kupovinu namirnica i bezalkoholnih pića (21.106 dinara).

Posle mesa sve dolazi u obzir, pa se tako za mleko, mlečne proizvode i jaja izdvaja ok o 3.428 dinara, sledi kupovina hleba i žitarica koji nas koštaju 3.184 dinara. U Srbiji se više novca daje za kupovinu povrća (2.383 dinara), voća (1.342 din.), dok se za slatkiše, med, konditorske proizvode potroši 1.093 dinara, a na kafu, čaj i kakao 858 dinara, nešto manje ide na ribu i prerađevine od ribe, svega 606 dinara mesečno.

Nemci trgovački magovi: Sve se pakuje na grame, a cene nas često mogu prevariti

U Nemačkoj se obično sve pakuje na grame, sir, suhomesnati proizvodi, meso, voće i povrće. Trgovci se vrlo često služe malim trgovačkim “cakama” pa se nemojte prevariti i posebno obratite pažnju da su u pitanju grami, a ne kilogrami. Trenutno je aktuelno sezonsko voće i povrće, pa tako za sto grama trešanja morate izdvojiti oko 0,90 centi, borovnice, maline i kupine aktuelne su tokom cele godine, a cene im je oko 1,50 evra za 120 grama.

potrošnja mesa mu je na četvrtom mestu, Foto: pixabay.com

Jagode su do nedavno držale cenu od oko 1,89 evra za pola kilograma, sada kako im sezona prolazi mogu se pazariti za 1,50 evra. Ručak u Nemačkoj je nezamisliv bez krompira. Nemac godišnje pojede 50 kilograma, a cena ovog povrća je oko 0,89 centi za 2 kg. Krastavci se kupuju na komad, a jedan košta oko

0,56 centi, tikvice su takođe povoljne i mogu se pazariti i za 0,89 centi po kilogramu.

Paradajz je omiljen, obično se kupuje u pakovanjima od po 200 grama, mali čeri košta oko 0,89 centi, dok za običan paradajz morate izdvojiti oko 1,20 evra po kilogramu. Šargarepa i luk su vrlo povoljni pa se dva kilograma ovog proizvoda može kupiti za 0,80 centi.

Sirevi, pavlaka i mleko omiljeni su potrošaki proizvodi u Nemačkoj

Nemci, ljubitelji sireva i mlečnih proizvoda ne štede kada je kupovina istih u pitanju. Pakovanja od po 200 grama koštaju od 1,69 evra, dok se za neke sireve od 200 grama cena kreće i do 4,5 evra po pakovanju. Sirni namazi su povoljniji, pa se pakovanja od po 300 grama mogu kupiti za 0,99 centi. Nemci najviše konzumiraju pavlaku koja je ovde sa različitim ukusima biljaka, paprike i pakovanje je oko 0,45 centi, dok se jogurt obično kupuje u paketu od 4 komada i košta 0,60 centi.

Nemacima su sirevi omiljeni, Foto: Pixabay

Kada je u pitanju kupovina mleka, obično se cena kreće od 0,89 centi za dugotrajnu, tokom akcija može se naći i za 0,75 centi po litri. Cena mesa u Nemačkoj približna cenama u Srbiji. Dolazimo i do najbitnijih životnih namirnica - mesa. Zaključujemo da je cena slična kao u Srbiji, za pola kilograma svinjskog mesa morate izdvojiti oko 2,79 evra, istu količinu pilećeg belog mesa plaćate oko 2,59 evra, dok govedina spade u skuplji red mesa gde se za 200 grama mora izdvojiti i preko 4 evra.

Kobasice su brend u Nemačkoj, najpoznatije “turinške” koštaju 1,79 evra za 300 grama, jeftinijih nema, samo skupljih. Suhomesnati proizvodi kako sam napomenula obično se pakuju na grame, salame,pileće ili svinjske, pileća prsa, kobasice, viršle koštaju od 1 evra pa do 2,50 evra koliko iznosi pakovanje kvalitetne šunke od 150 grama.

Sve se pakuje na grame, Foto-ilustracija: Flickr/Artizone

Nemci ne vole da kupuju velika pakovanja, ali ukoliko želite možete kao i u Srbiji da kupite rudu salame, čajne kobasice, komad šunke. Ista količina mesa se u nekim prodavnicama prodaje i duplo skuplje, kao i u mesarama gde je par kobasica 3 evra.

Najomiljeniji proizvodi su svakako slatkiši, a Nemačka je raj za ljubitelje šećera.

Najpoznatija čokolada od 100 grama ovde košta 0,69 centi, dok se manje poznati brendovi čokolade mogu kupiti i za 0,49 centi. Skuplji brendovi su "papreni" i ovde. Kozmetika u Nemačkoj je oduvek bila neprevaziđena. Kupke, šamponi, parfemi mogu se kupiti od neverovatnih 0,50 centi koliko košta gel za tuširanje manje poznate marke, do poznatih brendova koji su mnogo mnogo povoljniji u odnosu na Srbiju.

Kupovina hrane za bebe velika je stavka u budžetu, ne samo u Srbiji, nego i u Nemačkoj. Pakovanje od 30 komada pelena košta oko 8 evra, dok hrana za bebe kao što je na primer “Hipp” iznosi od 9 do 12 evra po pakovanju. Kašice kako smo mogli da primetimo su povoljnije nego u Srbiji, najjeftinije se mogu kupiti za 0,55 centi /100 grama.

Skupi slatkiši su i kod njih papreni, Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Nemci, kako smo mogli da zaključimo, ne štede na kupovini pića, što ih ne razlikuje mnogo od stanovnika Srbije koji “pozamašnu” svotu izdvajaju za alkohol i duvan (2.783 dinara). Najviše piju pivo, kao u Srbiji gde se od alkoholnog pića najviše kupuje pivo, vino,pa ostala žestina.

Nemci su se za razliku od Srba odrekli cigara , to nas ni nečudi jer paklica košta neverovatnih 6 evra, dok se u Srbiji odvaja oko 2.078 dinara za kupovinu duvana. U poređenju sa Srbijom, Nemci skupo plaćaju hleb jer je vekna oko 1,10 evra.

Ukoliko bismo napravili presek i zaključili šta je jeftinije, šta skuplje u odnosu na Srbiju, dolazimo do zaključka da Nemci “papreno “plaćaju rentiranje stanova od 500 do 2000 evra, dok se u Srbiji taj prosek kreće oko 10 .170 dinara. Nemci nakon kupovine namirnica i plaćanja računa najviše novca troše na rekreaciju, kulturu , putovanja, dok su u Srbiji ove stavke na dnu lestvice, što nas ni ne iznenađuje, s obzirom na mesečna primanja koja se drastično razlikuju u ove dve zemlje.

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    9. jun 2018 | 21:10

    U Aldiju za 120 evra , prepunjena korpa ,a kod nas za te pare poluprazna.Sta reci dalje.....

  • Filip

    9. jun 2018 | 21:22

    Hrana je isto kao kod nas cene slatkisi su tamo jevtiniji gorivo jevtinije ovde sam u nemackoj pa znam jedino su cigare skupe

  • Platoman

    10. jun 2018 | 00:56

    I sta kazete prosecne plate u Srbiji 69 000 dinara. Hahahahahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA