≫ 

Hrvati vape za radnicima, daju platu i do 1.300 evra: Ovo su najtraženija zanimanja, a njima se baš žuri

Prema podacima top deset najtraženijih zanimanja su: pomoćni radnik u turizmu, kuvar, tesar, zidar, monter, zavarivač, vozač teretnog vozila u međunarodnom saobraćaju, radnik na preradi ribe, livac i pastir

  • 12

Ukoliko nemate posao i u aktivnoj ste potrazi za istim, sada imate rešenje. U susednoj Hrvatskoj preko su potrebni radnici.

Da Srbija nije jedina zemlja iz koje stanovnici odlaze, svedoči i primer Hrvatske, koja trpi sve veći nedostatak radne snage pa su se mnogi poslodavci našli pred zidom – ne mogu naći radnike.

Hrvati beže iz zemlje, a radna mesta ostaju prazna: Poslodavce spasavaju studenti, a plaćaju ih 30 posto više nego inače

Brojni oglasi koji se nalaze na izlozima radnji, kafića, restorana, prikazuju vapaj ove članice Evropske unije, kojoj radnika za ovi specijalizovanim veštinama jednostavno manjka.

Osim kuvara i konobara, traže i čobane; Foto-ilustracija: pixabay.com

Prema podacima top deset najtraženijih zanimanja su: pomoćni radnik u turizmu, kuvar, tesar, zidar, monter, zavarivač, vozač teretnog vozila u međunarodnom saobraćaju, radnik na preradi ribe, livac i pastir.

Hrvatskoj su potrebni i zidari; Foto: Profimedia

Međutim, potražnja nije samo za ovim radnicima, već i za drvosečama, zavarivačima, bravarima, softverskim inženjerima, te beračima plodova. Kako za te poslove nema domaćih zaposlenika, na osnovi toga određene su u kvote za zapošljavanje stranaca, pa je do sada izdato gotovo 37 hiljada radnih dozvola.

U jednom restoranu u Puli svako ko radi kod njih ima plaćen stan i hranu. Iz Makedonije im je stigao pizza majstor koji je tamo imao platu 300 evra, a sad ga u ovom restoranu plaćaju 1300 evra. Iz Srbije je došla pomoćna kuvarica kojoj je plata oko 1000 evra. Oni su u svojim zemljama dali otkaz kako bi došli da rade u Hrvatskoj, jer je kako navodi jedan portal - tamo bolji standard.

U slučaju da biste pošli "trbuhom za kruhom" ne morate daleko, dovoljan je pasoš i pravac Hrvatska, a posla za onog ko želi da radi, uvek ima.

VIDEO: Ovaj holivudski glumac je "šetač ljudi"

(S.Č)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pile

    27. jul 2018 | 20:12

    Da mi daju 100000evra platu nikad nikad nikad I opet nikad u hrvatsku ne bih isao a kamoli radio

  • Jovo

    27. jul 2018 | 17:03

    Nikada,nikada i nikada. Tu nazovi zemlju preskačem i na karti.

  • Nikola

    27. jul 2018 | 17:48

    U Njemačkj rade za 1200 E, gluposti pišete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA