≫ 

Najmanje tri kompanije zainteresovane za RTB Bor: Rok za ponude ističe 20. avgusta (FOTO)

Premijerka je izrazila očekivanje da će na tenderu biti nekoliko ponuda za strateško paratnerstvo i istakla da su u pitanju ozbiljne komapnije

  • 3

Najmanje tri kompanije su do sada na tenderu pokazale zainteresovanost za strateško partnerstvo u RTB-u Bor, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić u Majdanpeku.

Raste izvoz RTB-a, bakar iz Bora kupuju Kinezi (FOTO)

Brnabić je danas započela posetu opštini Majdanpek obilaskom Rudnika bakra Majdanpek, koji je u sastavu RTB -a Bor.

Brnabić je podsetila da rok za ponude ističe 20. avgusta i rekla da još ne može da kaže koliko je firmi otkupilo dokumentaciju.

- Ne bih mogla o tome da govorim, 20. avgust nije daleko, videćemo još. Da ne bi moglo da bude protumačeno kao uplitaje u tenderske procese,. imamo za sada najmanje tri zainteresovane firme koje su, ne kažem da su otkupile dokumentaciju, ali koje su pokazivale zainteresovanost i dolazile ovde i razgovarale sa rukovodstvom u RTB-u - navela je Brnabić.

Brnabić u rudniku u Majdanpeku - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljevic

Premijerka je izrazila očekivanje da će na tenderu biti nekoliko ponuda za strateško paratnerstvo i istakla da su u pitanju ozbiljne komapnije.

Na pitanje da li će država ostati većinski vlasnik, rekla je da će to zavisiti od samih ponuda.

- Minimum je da imamo garancije da će svi zaposleni zadržati svoj posao i da će najmanje ulaganje biti 350 miliona dolara i da će u narednih četiri do pet godina proizvodnja biti povećana između tri i četiri puta, onda u zavisnosti od toga ćemo videti kako će se država pozicionirati u samom vlasništvu - kazala je ona.

Ona je rekla da je pre nekoliko meseci posetila Bor i RTB i naglasila da rudarstvo puno znači i za taj grad i Majdapnek.

- Danas sam htela da posetim i rudnik u Mandanpeku, ta dva grada su rudarski centri Srbije. Rudarstvo je prepoznato od strane Vlade Sbije kao jedna od ogromnih neiskorišćenih potencijala. Rudarstvo trenutno doprinosi BDP-u od 0,9 do jedan odsto, a mi se nadamo da će u narednih nekoliko godina da se pogidne na čak pet odsto - rekla je premijerka.

Brnabić u obilasku rudnika - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljevic

Brnabić dodaje da samo RTB Bor trentno doprinosi 0,8 odsto.

- Mi smo dostigli naš maksimum sa investiranjem u novu opremu, proizvodnju i ljude i ono što nam je potrebno je stateški partner. Obećali smo i ispunili da ćemo raspisati poziv za strateškog partnera. Mi očekujemo dobre ponude, nekoliko ponuda. Moja poruka je da stanovnici Majdanpeka ne treba da se brinu za svoja radna mesta - poručila je Brnabić.

Kako kaže, 60 odsto građana Majdanpeka zavisi od RTB-a i rudarstva.

RTB ukupno zapošljava 5.000 ljudi od čega u Majdanpeku 1.150 ljudi.

Brnabić od strateškog partnera očekujemo tri najvažnije stvari - da zadrži sve zaposlene, da se uloži najmanje 350 miliona dolara i da se nastavi i poveća proizvodnja. To su stvari koje će dići ne samo Bor već i Majdanpek.

- Zanimljivo da Majdanpek ima dve osnovne grane za razvoj - rudarstvo i turizam i zato ću ići u Donji Milanovac da posetim Lepenski Vir i Nacionalni park Ðerdap, zato što je to taj drugi veliki potencijal. Treba da razmišljamo o razvoju rudarstva na pametan način, da ulažemo u ekologiju ali tako da razvoj rudarstva ne ugrozi turizam i koji raste iz godine godinu. Hvala radnicima RTB-a Bor i Spaskovskom što imamo ozbiljne zainteresovane kompanije za strateško partnerstvo - rekla je Branbić.

Brnabić u obilasku rudnika - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljevic

Na pitanje kada će početi da se pravi kolektor za otpadne vode u RTB-u Bor, ona je rekla da su sredstva u budžetu izdvojene (milijardu dinara) i da treba da počne da se radi tehnicka dokumentacija.

To će biti jedan od prioritetnih projekata u 2018. i 2019. godini, dodala je Brnabić.

Direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski je izrazio zadovoljstvo zbog posete premijerke.

- Želim da zahvalim za sve što ste vi i vlada Aleksandra Vučića učnili za rudnik bakra Majdanpek i RTB Bor. Danas imamo čist vazduh u Boru i tri puta veću proizvodnju nego pre četiri godine. Mi porizovdnju održavamo na izuzetno profitabilnom nivou u rudniku bakra Majdanpek, ali došli smo do najviše tačke u ovim svojinskim odnosima i zato mora stateški partner da se pronađe - naveo je Spaskovski.

Spaskovski i Brnabić - Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljevic

Vlada Srbije je 18. jula objavila tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen "Bor.

Tenderom se predviđa novčana dokapitalizacija od 350 miliona američkih dolara.

Rok za podnošenje prijava Ministarstvu privrede je 20. avgust, a preduslov za njihovo razmatranje je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion dolara.

Pravo na podnošenje prijave imaju strateški partneri koji se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

Za privatizacionu dokumentaciju mora se uplatiti naknada od deset hiljada američkih dolara.

Strateški partner koji novčanom dokapitalizacijom od najmanje 350 miliona dolara postaje vlasnik udela u RTB-u Bor, prema uslovima, može biti domaće ili strano pravno lice, ali i konzorcijum nastao udruživanjem domaćih i/ili stranih lica radi strateškog partnerstva.

Interesovanje za RTB je ranije pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum koje su u proteklih godinu dana potpisale ugovor o poverljivosti i koje su radile "Ðu dilidžens".

Premijerka je zatim posetila Centar za posetioce Nacionalnog parka ?erdap, a kasnije će i arheološko nalazište "Lepenski Vir".

Sa predstavnicima lokalne samouprave i direktorom Nacionalnog parka Ðerdap, Brnabić će obići turistički prostor na kom je planirana izgradnja marine, pristaništa i vizitorskog centra.

VIDEO Brnabić: Moj deda je bio Hrvat, pa sam predsednik Vlade Srbije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lav

    13. avgust 2018 | 13:26

    Sve prodadosmo jer tudja zemlja se lako rasprodaje da je to u SRPSKE RUKE MI BI SE BORILI ALI

  • cobra

    13. avgust 2018 | 14:43

    Sve je to lepo samo niko ne spominje da imamo najnizu rudnu rentu u Evropi od 3 odsto.Zasto se nije nista uradilo da se to ispravi pre ustupanja koncesije ?

  • Micko

    13. avgust 2018 | 16:49

    Jel ide i Spasovski

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA