Ugledni balkanski ekonomista predviđa novu svetsku ekonomsku krizu kakva nije viđena u poslednjih 50 godina

Sledeću veliku ekonomsku krizu mogla bi da proizvede nagla promena cena hartija od vrednosti. Njegovo ime za sledeću veliku ekonomsku krizu je "velika likvidnosna kriza"

  • 5

Ekonomski stručnjak u "Morgan Čejzsu", Marko Kolanović, poreklom iz Zagreba, u višečasovnom intervjuu za CNBC, predvideo je veliku finansijsku krizu.

Kolanović predviđa veliku likvidonosnu krizu na berzama. Usled naglog pada cena hartija od vrednosti na berzama, centralne banke velikih svetskih privreda će protekcionistički reagovati u svojoj nameri da zaštite lokalne privrede te će pokušati da povuku sredstva sa tržišta.

Ekonomski "bogovi" upozoravaju: Finansijski kolaps ne možemo da izbegnemo, brži je nego što mislite

U svojoj nameri da zaštite lokalne privrde, centralne banke će proizvesti nemir u širokim narodnim masama, a sve zbog inflacije kao rezlutat povlačenja sredstava sa tržišta, inflacija dalje porouzrokuje rast cena svih dobara, a javnost koja to vidi biva uznemirena.

- Ukoliko imamo likvidnost vođenu naglim rasprodajama na trzištima, na kraju ciklusa ćemo imati veliku korekciju vrednosti koja će jos više povećati već postojeću volatilnost samih tržišta - rekao je Kolanović.

Kriza će se dogoditi u drugoj polovini 2019. godine; Foto: Pixabay

Dodaje da bi sledeću veliku ekonomsku krizu mogla da proizvede upravo ta nagla promena cena hartija od vrednosti. Njegovo ime za sledeću veliku ekonomsku krizu je "velika likvidnosna kriza".

Kolanović tvrdi da će se ova kriza najkasnije dogoditi u drugoj polovini 2019. godine, tačno određivanje vremena krize zavisi od brzine kojom će Centralna banka Amerike povećati kamate i otkazati kupovinu obveznica.

- Kriza će najverovatnije rezultirati društvenim tenzijama, sličnim onima iz 1968. godine. Tu godinu je obeležio Vijetnamski rat i antiratni pokreti  Matina Luter Kinga. Ako centralne banke mogu da obezbede stabilnost cena, onda će status QO biti zadovoljen,  ako ne uspeju ova kriza će dovesti do pada vrednosti valuta, društvenih nemira i ostlaih trajnih posledica za koje će biti potrebno mnogo da se oporavimo - završio je intervju Kolanović.

(Telegraf.rs/CNBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cfg

    18. septembar 2018 | 19:30

    Kriza udara one koji posteno zaradjuju.Lesinare,lopove,politicare i druge vrste kriminalaca nece pogoditi.

  • PETAR 1

    18. septembar 2018 | 18:52

    Sta je tu novo za nas, pa mi kriziramo od kad sebe.

  • Arsa

    18. septembar 2018 | 17:23

    Biće kako oni koji dušu nemaju(ameri) odluče, kao i do sada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA