Sve prevare direktorke Etnografskog muzeja: Od koga je uzimala novac, s kim je bila u dogovoru i ko je još uhapšen zbog skandala

Menkovićeva je danas puštena da se brani sa slobode

  • 9

Direktorka Etnografskog muzeja u Beogradu, koja je javnosti već poznata po brojnim skandalima, Mirjana Menković (60) uhapšena je juče zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja muzej oštetila za više od 14 miliona dinara.

OŠTETILI ETNOGRAFSKI MUZEJ ZA 14 MILIONA: Uhapšeno petoro ljudi zbog malverzacija

Menkovićeva je danas puštena da se brani sa slobode.

Menkovićeva je uhapšena jer je od avgusta 2014. godine do danas davala naloge službi računovodstva da sa računa Etnografskog muzeja obavlja uplate na osnovu lažnih faktura nekoliko privatnih preduzeća.

Pored Menkovićeve, zbog zloupotrebe položaja uhapšeni su i Željko Marković (48), odgovorno lice preduzetničke radnje "Home art", Ranka Dedović (48), direktor Omladinske zadruge "Gaudeamus", Predrag Martinović (33), odgovorno lice Agencije za komunikaciju i odnose sa javnošću "New Rey", kao i direktor Agencije za kancelarijsko-administrativne poslove "Sebastian MBI" Igor Šebešćen (33).

Svi oni izdavali su lažne fakture kako bi Menkovićeva imala osnov da im na račune njihovih firmi prebaci novac sa računa Muzeja, a oni su pare vraćali službi računovodstva Etnografskog muzeja u kešu, zadržavajući pritom proviziju!

Printskin: Google Maps

Menkovićeva je potom, kako se sumnja, davala naloge računovodstvu da taj novac isplaćuje većem broju osoba, čime je Muzej oštetila za čak 13.678.898 dinara! Najviše novca za proviziju dobila je Ranka Dedović, skoro milion dinara.

ODGOVORNA I ZA ZLOUPOTREBU JAVNIH NABAVKI

Takođe, sumnja se da je direktorka u dogovoru sa Lj. T. (59) od juna do kraja 2016. izvršila i zloupotrebu u vezi sa javnim nabavkama. Kako je Menkovićeva kao direktor jedina imala informaciju o projektovanoj ceni za nabavku usluga, ona je dala nalog radniku za nabavke Etnografskog muzeja da osumnjičenoj Lj. T. mejlom dostavi podatke o nabavci, čija je procenjena vrednost bila 492.000 dinara.

Pošto su se na javnu nabavku javila tri pravna lica, izabrana je agencija čiji je vlasnik sin Lj. T., koji je dostavio ponudu za 2.000 dinara manju od procenjene vrednosti.

Pošto Etnografski muzej nije imao potrebu za ovakvim angažovanjem, oštećen je za 490.000 dinara, koliko je izabrana agencija zaradila. Zbog toga će i protiv Lj. T. biti podneta krivična prijava, a petoro uhapšenih, uz krivične prijave, biće privedeno Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Foto: Profimedia, Telegraf

NIJE JOJ PRVI SKANDAL

Za Mirjanu Menković poslednjih godina čulo se više puta zbog skandala u Muzeju koji vodi, piše Blic.

Najveći od njih, bio je u julu 2016. kada je organizovala svadbeno fotografisanje svog sina u Etnografskom muzeju, među eksponatima kulturnog nasleđa. Menkovićeva je sinu i snaji dozvolila da se sa gostima fotografišu, da vredne eksponate uzimaju u ruke i između njih ispijaju pića, rizikujući da ih oštete.

Čudno "poslovanje" Mirjane Menković zapaženo je i nekoliko meseci pre toga prilikom rekonstrukcije Manakove kuće u Beogradu. Radovi su se odužili za nekoliko meseci, a radnici su se žalili da su srušeni delovi kuće koji su bili prostor za eksponate.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snezana

    26. oktobar 2017 | 20:24

    Ona zasluzuje zatvor,a ne kucni pritvor da se brani sa slobode.

  • Pufta

    26. oktobar 2017 | 17:33

    Koliko para ima taj muzej kad su prosuli 14 miliona.Ako na to dodas realne njihove troskove to je ozbiljna cifra.Ko je njima uopste i dao tolike pare?Taj je isto odgovoran kao i direktorka.

  • Volim svoju zemlju 🇷🇸

    26. oktobar 2017 | 22:37

    Red bi bio da ova sad odgovara za svoje postupke

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA