≫ 

LAŽNO SAM IH OPTUŽIO: Neverovatne stvari se dešavale na suđenju za ubistvo na splavu Saund

Frimerman je pretučen 25. jula 2013. godine

  • 11

U Višem sudu u Beogradu je nastavljeno ponovljeno suđenje Denisu Pavlovu i još trojici pripadnika obezbeđenja - Dušanu Davidoviću, Negomiru Uroševiću i Dejanu Mihajloviću, koji su optuženi da su u julu 2013. godine na splavu "Saund" pretukli na smrt Fedora Frimermana (29). Tada je Fedorov prijatgelj Milan Modrinić teško povređen. 

"MOJ SIN JE STRADAO KAO BRIS TATON": Majka ubijenog Fedora Frimermana najavila tužbu protiv Srbije

Glavnom pretresu prisustvovala su sva četvorica optuženih. Obeležilo ga je priznanje prvooptuženog Denisa Pavlova da je lažno optužio Davidovića i Uroševića da su tukli Fedora. Takođe, sudsko veće predvođeno sudijom Bojanom Mišićem odbilo je da polubrat Frimermana Filip Čolović bude oštećeni, jer nema ko, s obzirom na to da je Ljubica, Fedorova majka umrla prošle godine u decembru.

Čolovića je, inače, Pavlov "ošinuo" pogledom, kada mu sidija nije dozvolio da mu postavi pitanje, a Davidović je istakao da bi bio u bekstvu da je ubio Frimermana umesto što se sam javio policiji. 

Na samom početku suđenja zamenik javnog tužioca Snežana Đukić navela je da tužilastvo ostaje pri optužnici Pavlov, Davidović, Urošević i Mihajlović izvršili krivično delo nasilničko ponašanje sa smrtnim ishodom i tražila od suda da se čitaju svi spisi, iskazi svedoka i veštaka.

- Tužilaštvo ostaje pri uvodnom izlaganju da su optuženi 25. jula 2013. godine oko 3.24 sati lišili života Fedora Frimermana kojeg su tukli, usled čega je pao na zemlju, gde su nastavili da ga šutiraju i skaču mu po grudima - između ostalog je navela zamenik javnog tužioca Snežana Đukić.

OPTUŽENI: NISMO KRIVI!

Nakon obraćanja tužioca svi optuženi su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice. Izuzetak je napravio samo Negomir Urošević koji je ponovio da je tukao Modrinića.

Pre nego što su su se izjasnili po optužnici, optuženi su rekli i da se u njihovom životu ništa nije izmenilo, osim što je Urošević naveo da je promenio vanbračnu suprugu, a Davidović da je promenio adresu i da ima problema sa pristikom. 

DENIS PAVLOV: NASANKALI ME DRUGARI IZ POLICIJE

Na suđenju je počeo i dokazni postupak. Prvo se obratio prvooptuženi Denis Pavlov koji je tom prilikom priznao da je u ovom predmetu lažno optužio Dušana Davidovića i Negormira Uroševića.

Naime, odgovarajući na pitanja odbrane Đorđa Kalanja da li je istina da je 25. jula 2013. u policiji davao izjave bez advokata koje su pritom bile različite - prvi put nije pomenuo Davidovića a drugi put jeste, on je kazao da jeste davao izjave bez odbrane, kao i da su ga nasankali policajci inače njegove kolege sa Više policijske škole.

Foto: Telegraf

- Ostajem pri svojoj poslednjoj izjavi - kazao je Pavlov a zatim i odgovorio na pitanje advokata Đorđa Kalanja:

- Tri sata sam bio sam u policiji bez prisustva advokata. Međutim, tada nije pravljen izveštaj, niti sam bilo šta potpisivao. Bilo je mnogo policajaca, ne znam im imena, ali mogu da ih prepoznam. To su bili moji školski drugovi sa Više policijske škole koji su me nasankali. Rekli su mi da imaju dokaze protiv Davidovića i da se sa Mihajlovićem dogovorim da kažemo da je on tukao Fedora. Pristao sam to da uradim jer imam porodicu.

- Policajci su mi rekli da će nas prilikom prevoza u okružni staviti u isti automobil iako to nije praksa, pa da se dogovorim sa Mihajlovićem da optužimo Davidovića i Urosevića. Zamolio sam Dejana Mihajlovića ali je on odbio. Kolege su me nasankale, a ja sam im poverovao - rekao je Pavlov i priznao da je Davidovića i Uroševića lažno optužio.

Optuženi Dejan Mihajlović je potvrdio da ga je Pavlov to pitao u policijskom autu i precizirao da je od njega tražio da kaže kako je video da Davidović i Urošević tuku Fedora.

- Ne znam da li je Pavlov dobio neku ponudu, ali sam mu rekao da ja to neću da kažem jer ih nisam video. Pitao me je kako ih nisam video, ponovio sam da nisam - rekao je Mihajlović i naveo da mu se Urošević nije pohvalio da je nekog tukao.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Optuženi Negomir Urošević je istakao da nema ništa sa ubistvom Fedora jer je, kako tvrdi, došao na kraju tuče:

- U tom trenutku tu je bilo više tuča. Video sam da blizu šetališta Davidović tuče Modrinića. Nikom se nisam hvalio da sam tukao Frimermana. Nisam prišao pokojnom, a ponajmanje se hvalio.  

BIO BIH U BEKSTVU DA SAM GA UBIO

I Dušan Davidović je rekao da nema ništa sa ubistvom Fedora, i naglasio da ne bi bio u zemlji da je počinio ubistvo. 

- Ostajem pri svremu što sam ranije rekao. Nikako mi nije jasno zašto sam osuđen za ubistvo Fedora Frimermana kada sam tukao Modrinića. Samog sebe pitam zašto bih se ja hvalio da sam tukao pokojnog, a nisam se hvalio da sam tukao Modrinića kad je čovek veći od Frimermana - tvrdi Davidović i podseća da se sam prijavio policiji: 

- Posle pet dana sam sam došao u policiju. Da sam počinio to ubistvo, ne bih se sam predao i bio bih u bekstvu. Istini na volju, da nije Modrinić udario Mihajlovića ja ne bih reagovao a morao sam kao obezbeđenje.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Stock Image

Navode optužnice odbacila je i odbrana koja je istakla i da je sporna kvalifikacija dela. Advokati optuženih odbacili su i nalaze veštaka profesora Branimira Aleksandrića i tražili novo veštačenje. 

- Tražim da se ponovo izvedu svi dokazi. Moj branjenih izričito zahteva da se saslušaju svedoci. Tražim i da se pravilno izveštače tragovi krvi sa patika optuženih, ne slažem se sa Aleksandrićem - kazao je Saša Milovanović, advokat Denisa Pavlova.

NESLAGANJE SA VEŠTAKOM 

Đorđe Kalanj, advokat Dušana Davidovića, istakao je da njegov branjenik nijednog trenutka nije učestvovao u prebijanju Fedora i tražio rekosntrukciju događaja kako bi se video polođžaj njegovog klijenta.

Inače, sudija je odbio da Filip Čolović, Fedorov polubrat bude oštećeni, a što je traženo pošto je njihova majka Ljubica umrla u decembru prošle godine. Sudija je tom prilikom Čolovića udaljio iz sudnice a zatim ga pozvao kao svedoka.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Tom prilikom je on objasnio da smatra da treba da bude oštećeni jer je sa Fedorom do 2012. godine živeo u istoj zajednici i pod sitim krovom na Zvezdari. 

- S tim u vezi ne vidim zašto ne mogu da preuzme ulogu oštećenog kad je moja majka umrla sa Fedorovim imenom na usnama - pitao je Čolović.   

PITANJE FEDOROVOM POLUBRATU: NE MOŽE

Pošto je on završio, Pavlov je zamolio sud da postavi pitanje Čoloviću, međutim, samo što je zaustio i rekao "po onome što se pojavljuje u javfnosti", sudija ga je prekinuo i rekao da ne može da postavi pitanje.

Foto: svismomifedor.rs

Tada je Pavlov "ošinuo" pogledom Fedorovog polubrata. 

Sudija je na kraju istakao da se svedoci neće ponovo ispitivati ni veštaci, već da će se pročitati svi spisi ali da postoji prostor za žalbu na takvu odluku. 

Pavlov je u aprilu 2016. godine osuđen na ukupno deset godina i šest meseci zatvora, Dušan Davidović na devet godina i dva meseca, Negomir Urošević na osam godina i četiri meseca, a Dejan Mihajlović na dve godine i tri meseca. Na takvu presudu žalili su se viši javni tužilac, ali i optuženi i njihovi branioci.

Apelacioni sud u Beogradu sredinom marta 2017. godine, međebeđutim, doneo je rešenje kojim je ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Prva zasedanja u ponovljenom postupku bila su zakazana za početak juna, ali su zbog izostanka prvooptuženog Denisa Pavlova otkazana. Pavlov je tada, preko advokata, sudu predao medicinsku dokumentaciju, u kojoj se navodi da ima upalu srednjeg uha.

Novo ročište zakazano je bilo za 14.septembar ali je i ono otkazano jer se nije pojavio Negomir Urošević, kojem je pozlilo, baš noć pred suđenje.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Izostanak Uroševića pred sudom je opravdala njegova devojka koja je sudiji rekla da Urošević ima probleme sa srcem i da je sinoć primljen u jednu beogradsku bolnicu, kao i da se uredno javio osobi koja je zadužena za nadzor nad kućnim pritvorom koji mu je određen.

Do izricanja pravosnažne presude, Pavlovu, Davidoviću i Uroševiću određen je kućni pritvor, dok se Mihajlović nalazi na slobodi od januara 2014. godine.

Frimerman je pretučen 25. jula 2013. godine. Preminuo je usled teških telesnih povreda, koje su mu naneli pripadnici obezbeđenja, šutirajući ga i gazeći dok je ležao u nesvesti, bez mogućnosti da se brani.

Sledeće suđenje, odnosno nastavak glavnog pretresa zakazan je za 29. januar 2018. godine.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • andjela87

    23. novembar 2017 | 14:34

    Ovo je nesrecan slucaj manite se glupih komentara, saucesce porodici!

  • MilenaBG

    23. novembar 2017 | 14:29

    Ovaj momak je izgubio zivot nesrecnim slucajem, ovo je nesrecan slucaj, kafanaska tuca kao i svaka druga, saucesce porodici!

  • sakal 🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸

    23. novembar 2017 | 11:28

    To je momak mrava nije zgazijo nije zasluzijo da zvrsi tako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA