Hrvatski mediji bruje o beogradskom zatvoru u kom su huligani sa derbija: Iz zloglasnog CZ-a beg je nemoguć, a ćelije su pune miševa

- Moraš držati jezik za zubima, ne smeš verovati nikome i moraš imati puno sreće - prenose komšijski mediji informacije koje su prikupili o CZ-u, a očigledno je da su se dobro informisali

Hrvatski mediji puni su tekstova o, kako kažu, "zloglasnom Centralnom zatvoru", u kom su pritvoreni njihovi huligani koji su izazvali nerede na 156. Večitom derbiju u Beogradu. Očigledno su se dobro informisali jer šestorici Hrvata preti kazna i do 12 godina zatvora.

>>> Prepoznali smo još jednog hrvatskog huligana sa derbija: Opasan kriminalac, pobegao iz zatvora da ode na sahranu, pa umakao policiji sa groblja (FOTO)

Portal "24 sata" piše da će oni biti u "zloglasnom Okružnom zatvoru, popularno zvanom Centralni zatvor ili CZ".

- Reč je o zatvoru u Beogradu poluotvorenog tipa otvorenom 1953, a u proseku se u njemu stalno nalazi oko 700 pritvorenih i 50 osuđenih. Prema svedočenjima onih koji su prošli kroz CZ, boravak tamo nije nimalo lagodan - navodi se u tekstu i dodaje:

- Kada dođeš u sobu, odmah vođi sobe daješ papire na uvid. To su papiri koje dobiješ pri ulazu u zatvor, a na kojima piše razlog zbog kojeg si tu. I tu je jako važno šta si izjavio na policiji jer ako si priznao zločin, ne piše ti se dobro. Moraš držati jezik za zubima, ne smeš verovati nikome i moraš imati puno sreće.

Foto: Milena Đorđević

"ĆELIJE SU LEDENE I BEZ VAZDUHA, PUNE MIŠEVA I VLAGE"

"Index" ide još detaljnije u svom tekstu i opisuje ćelije u kojima borave zatvorenici, ali dodaju i da je iz Centralnog zatvora nemoguće pobeći. Kažu i da je to najveći istražni zatvor na Balkanu, površine od preko 60 hiljada metara kvadratnih, u kom su hodnici dugi oko 14 kilometara.

- Blokovi ovog zatvora, gledani iz vazduha su u obliku rešetke, pa je nemoguće pobeći. Kopanjem tunela dolazi se u susednu ćeliju, hodnik zatvora ili u najboljem slučaju, šetalište okruženo visokim zgradama.

- U zatvoru vladaju teški uslovi i, naravno, stroga nepisana pravila među pripadnicima tog sveta. Kršenje ili nepoštovanje pravila najstrože se kažnjava i to ne od strane čuvara, nego "vođa soba", kako se zovu najugledniji, ali i najbrutalniji zatvorenici - piše Index.hr.

Dalje opisuju da su ćelije okrenute leđima, a izlazom prema hodniku, zbog čega u njih ne dopiru ni svetlost ni vazduh, ali ni toplina.

Foto: Milena Đorđević

- Zatvorenici se greju kroz male otvore na vratima ćelija, kroz koje prolazi topao vazduh iz grejalica u hodniku. Ali hladnoća i nasilje u natrpanim ćelijama i nisu toliki problem u poređenju sa samicama. Prostorije u kojima završavaju oni koji remete formalna pravila u zatvoru, prema svedočenjima onih koji su bili u samicama CZ-a, posebno su jeziva mesta, puna vlage i miševa.

SPLIĆANI BESNI

Neredi u Beogradu glavna su tema i u Splitu među ljudima. Oni su besni što se zbog nekolicine huligana sada dovode svi Splićani dovode u negativan kontekst.

Foto: Telegraf

HULIGANI SE BRANE ĆUTANJEM

Podsećamo, nakon svega što se desilo na stadionu JNA, hrvatski državljani su se branili ćutanjem u Višem javnom tužilaštvu. Na teret im se stavlja nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi.

Tužilaštvo je tražilo da im se pritvor odredi zbog opasnosti od bekstva, zbog uticaja na svedoke i zbog uznemirenja javnosti.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djura

    16. decembar 2017 | 13:40

    Bolje im je tu..miseve mogu da prebiju..ako im neodgovara cz vratite ih na jug ..tamo nema miseva..a na jugu je uvek toplije..

  • Milan

    16. decembar 2017 | 15:37

    Da nije mozda trebalo da huligane smestimo u hotel sa bazenom?

  • malagenija

    16. decembar 2017 | 13:38

    Pa sta su mislili,da cemo ih staviti u Seraton?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA