Muž preminule porodilje besan: Da su joj na vreme dali uput, naša deca sad ne bi bila siročići (FOTO)

Majka i suprug niške porodilje koja je preminula od malih boginja ogorčeni na lekare

  • 26

- Pogrešno su je lečili, nema je više jer su doktori napravili propust - tvrde suprug i roditelji porodilje Sabrine Marković (21), koja je u ponedeljak preminula u niškoj Klinici za infektivne bolesti od komplikacija izazvanih morbilama, pišu "Novosti".

Ovo je porodilja iz Niša koja je preminula od morbila: Lečili je od alergije, a imala male boginje! Njena svekrva tvrdi da je mogla da bude spasena (FOTO)

Prema njihovim rečima, Sabrina je u dispanzeru "Mašinske industrije" dve nedelje lečena od bronhitisa i alergije, da bi tek kada je bila na izmaku snage dobila uput za Infektivnu kliniku, gde se javila 16. januara. Lekari, međutim, tvrde da nije bilo propusta u njenom lečenju.

U dvorištu kuće porodice Ćerimović, čija je Sabrina snaha, tuga i očaj.

- Izgubila sam ćerku greškom lekara, a smrt mi vreba i tek rođeno unuče - ogorčeno priča Danijela, majka preminule i dodaje:

- Primala je injekcije, ali joj uopšte nije bilo bolje. Po telu je imala osip, a doktorka je rekla da je to alergija i da nije ništa opasno. Tek kada su uvideli da joj nije dobro uprkos terapiji, poslali su je u Klinički centar, ali prekasno. Da su na vreme reagovali kako treba, moje dete bi bilo živo. Podnećemo tužbu protiv lekara zbog neadekvatnog lečenje.

Foto: Telegraf/Privatna arhiva

Sabrinin sedamnaestogodišnji suprug Beća Ćerimović tvrdi da je prepoznao simptome morbila, ali da mu lekari nisu verovali.

- Bio sam sa njom kod doktora. Propisivali su joj samo injekcije, davali joj lekove. Tvrdili su da ima bronhitis, a ja sam znao da je reč o boginjama. Da su joj na vreme dali uput za bolnicu, naš sinčić Ekrem sada ne bi bio siroče, bez majke, niti bi naša ćerkica Marina bila ugrožena.

- Sada i beba ima boginje. Lekari kažu da nema problema, ali ja strahujem da je i njeno stanje kritično. Moja majka je bila nekoliko dana tamo, a sada su i njoj zabranili boravak i posete - priča Sabrinin suprug.

Foto: Telegraf/Privatna arhiva

Rođaci preminule ne znaju da li je Sabrina bila vakcinisana MMR vakcinom, a takvu informaciju nisu imali ni lekari dispanzera "Mašinske industrije".

- Otežavajuća okolnost bila je to što je bila reč o porodilji, sa oslabljenim imunitetom, a zbog dojenja se propisuje drugačija terapija - objašnjava dr Dragan Đorđević, načelnik Zdravstvene stanice "Mašinska industrija".

- Tačno je da se pacijentkinja kod nas lečila petnaestak dana. Dijagnoza je bila upala respiratornih puteva, i sve vreme bila je pokrivena adekvatnom terapijom. Simptomi morbila mogu da se otkriju tek kada se pojave ospice, a ona ih nije imala dok je trajala inkubacija. Čim smo primetili prve simptome, posumnjali smo na morbile i uputili je na Infektivnu kliniku. Da je bila vakcinisana, infekcija morbila ne bi se prenela na ćerku, jer bi i beba praktično preko nje bila vakcinisana.

- Pacijentkinja je bila u teškom opštem stanju s kliničkom slikom morbila. Verujem da je simptome imala dve nedelje pre dolaska kod nas. Uz to, reč je o porodilji čiji je organizam bio oslabljen, što je sigurno uticalo na pojavu komplikacija u vidu upale pluća - rekao je Miodrag Burić, direktor Infektivne klinike u Nišu.

Foto: Telegraf/Privatna arhiva

- Nije bila priključena na aparate, ali smo preduzeli sve raspoložive mere lečenja. Verovatno je bilo presudno i to što nije bila vakcinisana, pa je bolest u međuvremenu uzela maha.

DESETORO ZARAŽENIH

Direktor Klinike za infektivne bolesti u Nišu prof. Miodrag Vrbić kaže da je u toj klinici zbrinuto 10 pacijenata s komplikacijama, da je njihovo stanje stabilno i da niko nije vitalno ugrožen.

- Primili smo sinoć pacijenta sa upalom mozga - kaže Vrbić, apelujući na pacijente da ne zanemaruju izuzetno visoke temperature i malaksalost, već da se obavezno jave lekaru za pomoć.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragoslav

    24. januar 2018 | 12:58

    Znamo koliko pacijenata je nastradalo greskom lekara.

  • Dule

    24. januar 2018 | 13:46

    Podhitno vakcinisati Lekare protiv : Besnila,Ludila,i Bezobrazluka !

  • Leonora

    24. januar 2018 | 15:28

    Lekari koji ne raspoznaju alergiju od boginja??U 21.veku?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA